Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 14.11.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
İngilizcesi Quick Response olan QR kodu veya karekod, makinelerin okuyabildiği bir matris yani iki boyutlu barkod türüne verilen isimdir. 1994 yılında Japon Denso firması tarafından geliştirilmiş ve patent edilmiştir.

Kare ve beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşturulan QR kodu, otomotiv sanayiinde kullanılması için geliştirilmişse de Japonya ve Güney Kore'de gündelik hayatta kullanımı oldukça yaygındır. Dijital kameralı telefonların üretilmesi ve pandeminin etkisi ile QR kodu neredeyse her gün kullanılmaya başlanmıştır. İstenilen görsel analiz edilerek üretilen QR kod ile bir restorana gittiğimizde menüye ulaşabiliyor, yürürken gördüğümüz bir afişten bilgi almak için internet sitesine anında erişebiliyor ya da otobüs duraklarında bulunan QR kod ile hangi otobüsün ne kadar sürede geleceğini öğrenebiliyor, hatta ödeme de yapabiliyoruz.

QR Kod ile Ödeme Nedir?

 
İki boyutlu şifrelenmiş kodları akıllı telefonlarda bulunan uygulama veya dijital kameralar yardımıyla okutularak ödemenin gerçekleştirildiği yönteme QR kod ile ödeme deniyor.


permakültür yöntemleri 

​QR Kod ile Ödeme Nasıl Kullanılır? Telefonla QR Kod ile Ödeme Nasıl Yapılır?


Günümüzde birçok banka işini mobil bankacılık uygulamaları üzerinden yapabiliyoruz.  Hem Android hem de IOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlar ile uygulanabilecek QR kod ile ödeme yöntemini tercih edenlerin mobil bankacılık uygulaması üzerinden izleyeceği adımlar ise şöyle; “Tüm İşlemler” menüsünün altında yer alan “QR İşlemleri” sonrasında da “QR ile Ödeme” seçilir. POS üzerinde yer alan QR Kod telefon kamerası yardımıyla okutulur.  Ekrana gelen işlem bilgilerinde yer alan onay tuşuna basılır. 

QR Kod ile Ödemenin Avantajı Nedir?


Ödemenizi yapmak için sadece akıllı bir telefona sahip olmanız yeterlidir. Yanınızda nakit bulundurmanıza gerek kalmaz. Dilediğiniz ürünü herhangi bir mağazaya girip QR kod ile hızlıca alabilirsiniz. QR kodu tarayarak hızlıca ödeme yapma hem hızlı hem de oldukça basit bir yöntemdir. QR kodu yöntemiyle harcamalarınızı mobil bankacılık uygulamanızdan kolaylıkla takip edebilirsiniz.

Bankamatikte QR ile Ödeme Nasıl Yapılır?


QR kod ile kolayca yapacağınız işlemler arasında Bankamatik üzerinden ödeme yapmak vardır. Şubeye gidip sıraya girip zaman kaybetmek yerine Bankamatik üzerinden ödeme işlemlerinizi QR kod ile hızlıca halledebilirsiniz.  Mobil bankacılık uygulamasında yer alan QR işlemlerine tıklayarak Bankamatik ekranı üzerinde beliren QR kodu telefonunuza okutarak, para çekme, para yatırma ve ödeme işlemlerinizi kart kullanmadan gerçekleştirebilirsiniz. 

İş Bankalılar TR Karekod’la market, akaryakıt, yiyecek ve daha birçok ödemeyi cep telefonuyla kolayca yapabiliyor. İş Bankası bireysel nitelikli kredi kartları, Bankamatik ve MaxiPara kartlar ile veya cari hesabınızdan İşCep ya da Maximum Mobil’den TR "karekod ile ödeme" yapabilirsiniz. Alışverişinizi, TR Karekod üretebilen gerek Bankamız gerek diğer banka işyerlerinde POS üzerinde oluşturulacak Karekod’u Maximum Mobil veya İşCep’ ten okutarak kolayca tamamlayabilirsiniz. 
 



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​