Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 06.09.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Nasdaq, global borsalar arasında en popüler borsalardan biridir. Dünyanın ilk ve en büyük elektronik hisse senedi borsası olan Nasdaq, farklı ülkelerden yatırımcılar tarafından rağbet gören bir borsadır. Peki, Nasdaq nedir? Nasdaq borsasına dair ayrıntıları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Nasdaq Borsası Nedir?

 
1971 yılında kurulan Nasdaq borsası, dünyada en çok işlem gören borsalar arasında ikinci sırada yer alır. Tam elektronik borsa olma özelliği taşıyan Nasdaq borsasında tüm işlemlerinizi elektronik sistem üzerinden yapabilirsiniz. Nasdaq borsasının en önemli özelliklerinden biri dünya çapında büyük ya da küçük ölçekli çok sayıda teknoloji şirketinin hisse senedinin burada işlem görüyor olmasıdır.

Peki, Nasdaq hangi ülkenin borsası? Nasdaq, Amerika Birleşik Devletleri’ne ait en büyük elektronik ve otomatik borsa olma özelliğine sahiptir. Nasdaq açılımı ise “National Association of Securities Dealers Automated Quotations” şeklindedir. Bu borsanın merkezi New York Times Meydanı’dır. Nasdaq’ın şu anki CEO’su ise Adena Friedman’dır.

Nasdaq Borsasının Özelliği Nedir?


Nasdaq, yüksek güvenlik sağlamak için tüm işlemlerin çevrim içi ortamda yapıldığı bir borsadır. Nasdaq borsası, borsaya kote olması gereken teknoloji şirketlerini birbirine bağlayan bir piyasa oluşturmayı amaçlar. Çok büyük ve küresel olarak tanınmış olan pek çok şirketi bünyesinde barındıran Nasdaq şirketleri arasında Microsoft, Oracle, Apple, Intel, Adobe, Netflix, Facebook, Yandex gibi dünya devleri bulunur.

Nasdaq’ı bu kadar başarılı yapan önemli etkenlerden biri de kabul şartlarındaki esnekliktir. Hisse senedi listelemede ciddi kriterlere sahip olsa da şirketlerin ölçeklerine bakılmaksızın hepsi ile yakın ilişkilere sahiptir. Dev şirketlere ek olarak Nasdaq borsasında yeni nesil teknoloji şirketlerin de hisse senetleri işlem görür. 

Nasdaq Endeksleri Nelerdir? 


Nasdaq endeksi türleri; Nasdaq 100, Nasdaq Bileşik Endeksi ve Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi olarak sayılabilir. Bu endekslerin içerikleri şu şekildedir:  

Nasdaq Bileşik Endeksi


Nasdaq Bileşik Endeksi, Nasdaq borsasında işlem gören 3.000’den fazla şirketin bulunduğu hisse senedi grubunu içeren endekstir. Nasdaq borsasında çoğunlukla yüksek teknoloji firmaları işlem gördüğünden, Nasdaq Bileşik endeksi ile genellikle teknoloji endüstrisinin performansı gözlemlenebilir. Teknoloji şirketleri endeksin yaklaşık %50'sini, tüketici hizmetleri şirketleri yaklaşık %20'sini ve sağlık şirketleri yaklaşık %10'unu oluşturur. Bunlara ek olarak endeks, kamu hizmetleri, petrol ve telekomünikasyon sektörlerinden şirketleri de kapsar.

Nasdaq 100 Endeksi


Nasdaq 100 Endeksi, finansal sektör firmaları hariç, Nasdaq borsasında işlem gören, piyasa değerine göre en büyük 100 şirketi kapsar. Endeks, bilgisayar donanım ve yazılımı, telekomünikasyon, perakende/toptan ticaret ve biyoteknoloji gibi alanlarda faaliyet gösteren ve bu borsada işlem gören en büyük şirketlerin performansını yansıtır. Nasdaq 100 endeksinde izlenen şirketler, Nasdaq Bileşik endeksinin piyasa değerinin %90'ından fazlasını içerir. Nasdaq Bileşik endeksine benzer olarak, endeksin ağırlığının %50'sinden fazlasını teknoloji endüstrisi şirketleri oluşturur.

nasdaq-borsasi-nedir


Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi


Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi aslen Nasdaq Bileşik Endeksi bünyesinde yer alır. Kote olmuş hisse senetlerini içine alan biyoteknoloji ve ilaç şirketlerinden oluşur. Bu endeks kapsamında yer alan şirketler yalnızca Nasdaq’ta listelenir. Endeks, ilaç şirketlerini bir araya getirerek günde 100.000’in üzerinde hisse senedinin faaliyet göstermesini sağlar.

Nasdaq’tan Nasıl Hisse Senedi Alınır?


Bir yatırımcı olarak Nasdaq borsası üzerinden işlem gören hisse senetlerinin alım satım işlemlerini yapmak istiyorsanız yurt dışı piyasalara erişim imkanı sunan aracı kurumlardan birinde yatırım hesabı açabilirsiniz. Birçok yerli aracı kurum, Nasdaq piyasalarına erişim imkanı sağlar. Aracı kurumunuzu seçip Nasdaq borsası üzerinde işlem gören şirketlerin hisse senetlerini alıp satarak yatırım yapabilirsiniz.

Nasdaq İşlem Saatleri

Nasdaq hisseleri ile işlem yapabilmek için borsanın merkezi olan ABD ile olan saat farkına dikkat etmeniz gerekir. Nasdaq borsasının açılış ve kapanış saatlerini ABD ve Türkiye üzerinden inceleyelim:

Nasdaq açılış saati: ABD 9:30, Türkiye 16:30
Nasdaq kapanış saati: ABD 16:00, Türkiye 23:00

Nasdaq Borsasında Yaptığınız İşlemleri İş Bankası ile Kolayca Takip Edin!


İş Bankası’nın sunduğu Borsa İşlem Platformu ile piyasadaki gelişmeleri, analizleri, şirketlere ait profilleri ve güncel haberleri tüm gün takip edebilirsiniz. Böylece alım satım kararlarınızı çok daha sağlıklı ve kolay bir şekilde verebilirsiniz. Ayrıca canlı borsa takibini istediğiniz anda ve yerde rahatça yapabilmek için İşCep Mobil Borsa ​uygulamasını kullanabilirsiniz. Uygulamanın canlı borsa takip ekranı ile en güncel gelişmelerden haberdar olma fırsatını yakalayabilirsiniz.


İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihinde ilan edilen oranlara göre hesaplanmıştır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.