Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 11.09.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 2 dk, 30 sn.
Motosiklet birçok insan için bir ulaşım aracından çok daha fazlası anlamına geliyor. Verdiği özgürlük hissiyle kendine has bir yaşam tarzını işaret ediyor. Bu nedenle pek çok kişi motosiklet almak için heyecanlanıyor, para biriktiriyor. 

Siz de taşıt tercihinizi motosikletten yana kullanıp yeterli miktarda parayı hazırladınız. Şimdi, geriye sadece motosiklet alırken dikkat edilmesi gereken noktaları bilmek kaldı. Örneğin sıfır motosiklet mi almalısınız, yoksa ikinci el mi? Biz sizin için her iki durumu ve daha fazlasını inceledik. 

O halde, hayalinizdeki gibi bir sürüş keyfi için bilmeniz gereken noktaları keşfetmeye başlayalım!​


Sıfır Motosiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıfır motosiklet alırken genellikle fabrikadan tüm parçalarının test edilip dört dörtlük geldiği düşünülür. Maalesef bu durum çoğu zaman böyle olmaz. Birçok motosiklet üreticisi, lojistik ve taşıma maliyetlerini azaltmak adına motosiklet parçalarını ayırıp yollar. Yetkili bayilerde parçalar birleştirilirken de çeşitli hatalar yapılabilir. Bu nedenle motosikletin test edilmesinde her zaman fayda var. Bunun dışında dikkat etmeniz gereken noktalar ise aşağıdaki gibidir:

1. İlk Olarak Gidon ve Aynalara Bakın 
Sıfır motosiklet alırken öncelikle gidon ve aynaları kontrol etmelisiniz. Gidon, üstüne yük bindiği zaman sabit kalıyorsa doğru bir şekilde monte edilmiş demektir. 

Aynalar ise oldukça hassastır. Doğru bir şekilde takılmayan aynalar, ufak bir sarsıntıda bile dönmeye başlar. Bu da motosiklet yolculuğu için son derece tehlikelidir. Bu nedenle motosiklet alırken aynaların hareket edip etmediğini mutlaka kontrol edin.

2. Mutlaka Manetleri Kontrol Edin 
Gidon ve aynalardan sonra da motosikletin manetlerini kontrol etmeyi atlamayın. Örneğin telli debriyaj kullanılan modellerde debriyaj manetini çektiğinizde plakanın ayrıldığını, bıraktığınız ise plakanın geri gittiğini görmeniz gerekir. 

Fren manetlerini kontrol ederken motoru çalıştırmadan tekerleri döndürüp freni sıktığınızda tekerlerin durup durmadığını kontrol etmelisiniz. Bu işlemlerin ardından ise farları, kornayı, ön ve arka sinyalleri kontrol ettikten sonra satın alma işlemlerine başlayabilirsiniz.​

motorsiklet alırken dikkat edilmesi gerekenler

İkinci El Motosiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çeşitli nedenlerden dolayı ikinci el motosiklet almaya karar verdiyseniz bazı noktaları tıpkı sıfır araçlardaki gibi kesinlikle denetlemelisiniz. İkinci el motosikletler için bakmanız gereken öncelikli detaylar ruhsat ve bakım kayıtları olmalı. Çünkü bakımı düzgün bir şekilde yaptırılmış motosikleti uzun yıllar kullanabilirsiniz. Bu nedenle ikinci el motosiklet alırken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz:

1. SBM Kaydı ve Muayene Kayıtları
Motosikletin SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) yani eski adıyla TRAMER kaydı, geçmiş bakımlarını ve hasar ayrıntılarını görebilmeniz için çok önemli. Oldukça pratik bir şekilde TRAMER sorgulama yapabilir, kayıtları inceleyebilirsiniz. DETAY yazıp boşluk bırakıp motosikletin plakasını yazdıktan sonra SMS olarak 5664’e göndererek bu ayrıntıları görebilir, motosikletin kilometresini ve hasar detaylarını öğrenebilirsiniz.  

Şasi no veya değişen parça bilgisi gibi konularla ilgili sorgulamaları merak ediyorsanız Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi SMS Sorgulamaları sayfasına göz atabilirsiniz.

2. Şasi ve Şasiye Bağlı Elemanların Kontrolü
İkinci el motosikletlerde, şasi ve şasiye bağlı elemanların kontrollerinin de yapılması şart. Bu kontrol için bir uzmanın onayını aldıktan sonra şasinin boyalı olup olmadığına bakmanızı öneririz. Şaside boya olması şüpheli bir durumdur. Ayrıca büyük metal parçalara bakmayı ve boyanıp boyanmadıklarını kontrol etmeyi de unutmayın. 

Motosikletin yanı sıra ikinci el otomobil alırken dikkat etmeniz gerekenleri de “2. El Araba Al​ırken Nelere Dikkat Etmeli?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Motosiklet satın alırken dikkat etmeniz gereken noktaları sıraladık. Bu noktalara dikkat ettikten sonra harekete geçebilirsiniz. Tabii böyle bir alışveriş için İş Bankası ​Taşıt Kredisi​​’ne de göz atın deriz. Düzenli ödemelerle dilediğiniz sıfır ya da ikinci el aracı almanıza yardım eden bu krediyle hayalinizdeki motosiklete kavuşabilirsiniz!​

Arabanızla ilgili harcama kontrollerinizin tamamı İşCep'te! MTV ödemelerinizi, trafik cezası ödemelerinizi, HGS yüklemelerinizi ve otomobilinizle ilgili tüm harcamalarınızı takip edebileceğiniz İşCep Aracım​ sekmesi ile akıllı telefonunuzda sizi bekliyor.

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."