Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 09.02.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Devlet dairesine gidilerek gerçekleştirilen birçok işlem artık e-devlet üzerinden de yapılabiliyor. Bu resmi işlemlerden bazılarını gerçekleştirmek için de dijital ortamda ıslak imza ve kaşe yerine geçen bazı onaylar veriliyor. Bu onayları vermek için kullanılan yöntemlerden birisi de mali mühür.

Mali Mühür ile e-İmza Arasındaki Fark Nedir?


Mali mühürü, tüzel kişiler ile gerçek kişiler; e-imzayı ise sadece gerçek kişiler kullanabilir. Mali mühür, e-irsaliye, e-defter gibi mali belgeleri kaşelemek için kullanılan bir sertifikadır. Bu özelliği nedeni ile mali mühür; elektronik kaşe olarak da adlandırılır. E-imza ise yalnızca imzayı atan kişiyi temsil eder. DijiKolay hizmetlerinden olan e-imza ile ilgili bilgi almak için İş Bankası web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Mali Mühür Nasıl Alınır?


Mali mühür başvurusu TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi (Kamu SM) web sitesi üzerinden yapılır. Web sitesinde yer alan form doldurulduktan sonra mali mühür bedeli ödenir. Başvurunun son aşamasında belirtilen mali mühür ücreti Kamu SM Borç Sorgulama ve Ödeme Ekranı üzerinden ödenebilir. Ödeme ayrıca Vakıfbank ve Ziraat Bankası şubeleri aracılığı ile de yapılabilir. Mali mühür başvuru sonucu ise Kamu SM Online İşlemler sayfasından öğrenilebilir.

Mali Mühür Sertifika Tipi Nedir?


İki tür mali mühür sertifika türü vardır: Akıllı kart sertifika ve donanım güvenlik modülüne sertifika (HSM / Hardware Security Module). Kullanım sıklığına ve şekline göre başvuru esnasında bu iki kart türünden biri seçilebilir. Akıllı kart sertifika üretimi ilgili kurum tarafından yapılır ve başvuru sahibine ulaştırılır. Mali mührün kullanımını sağlayan akıllı kart, USB cihazı görünümüne sahiptir. Daha uygun maliyetlidir, üretim ve ulaştırma süreci daha kısadır.

HSM cihazı ise daha maliyetlidir ve daha uzun sürede başvuru sahibine ulaşabilir. HSM cihazını geniş ölçekli şirketler tercih edebilir. Mali mühür imzasını birden çok kişinin farklı bilgisayarlar üzerinden yapacağı durumlarda HSM cihazı kullanılır. HSM’nin akıllı karttan bir diğer farkı ise dakikada 120 adetten fazla e-fatura kesilmesine imkan vermesidir. 

Mali Mühür Sertifikası Fiyatı Nedir?


Mali mühür sertifikası üç yıl süre ile geçerlidir. Üç yıl sonunda aynı başvuru süreçleri izlenerek mali mührün yeniden alınması gerekir. Mali mühür ücreti, sertifika türüne göre değişir. Ayrıca HSM cihazına yüklenmesi, akıllı kart okuyucu ile kullanımına göre daha yüksek bir bedele sahiptir. 

Örneğin tüzel kişiler için 2022 akıllı kart okuyucu ücreti 395 lira civarında iken HSM bedeli 1215 lira civarıdır. HSM cihazına mali mühür sertifikası yüklemek için de yerinde gözetim ve denetim ücreti alınır. Güncel mali mühür sertifikası fiyatlarını Kamu Sertifikasyon Merkezi Fiyatlandırma sayfasından öğrenebilirsiniz. 

Mali Mühür Sertifikası ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?


Mali mühür kullanımı ile ilgili bilinmesi gereken konular şunlardır:

Mali mühür sertifikasını, başvuruda adı geçen şirket yetkilisi ya da ilgili kişinin tam vekalet verdiği kişi teslim alabilir. Ayrıca imza sirkülerinde ismi bulunan bir firma yetkilisi tarafından yazılan teslimat dilekçesinin imza sirküleri ile birlikte bilgi@kamusm.gov.tr adresine gönderilmesi şartı ile dilekçede ismi geçen kişi de sertifikayı teslim alabilir.

Vergi kimlik numarası ya da unvan değişikliği olması durumunda yeniden mali mühür başvurusunda bulunulmalıdır.

Mali mühür sertifikasının içine yüklendiği akıllı kartın kaybolması durumunda iptal talebinde bulunmak gerekir. Mali mühür iptal talebi ise Kamu SM Online İşlemler sayfası üzerinden yapılabilir. 

Mali mühür kullanılan alanlardan biri olan e-fatura hakkında bilgi almak için İş Bankası E-Çözümler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​


Etiketler:
Kobilere Özel