Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 06.07.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Her çalışanın hayalleri ve istekleri vardır. Onları gerçekleştirmek için durmadan çalıştığınız günler hatta aylar olabilir. Hepiniz hayalleriniz doğrultusunda para biriktirmeyi, maaşınızı nasıl daha iyi bir şekilde değerlendireceğinizi düşünmüşsünüzdür.


Halihazırda her ay sabit olarak belli gider kalemlerine sahibiz. Evimizin kirası veya banka kredisi ödememiz, mutfak alışverişimiz, faturalarımız en temel giderlerimiz arasında. Bunlar haricinde dönem dönem yaşanan sağlık sorunları, elektronik ve beyaz eşya bozulmaları, kıyafet ihtiyaçları gibi konular da gündeme geliyor. Bazen ise maaşımızın bir kısmıyla tatile çıkıyor veya özel günlerde sevdiklerimizle keyifli vakitler geçirmek için harcamalar yapıyoruz. Birazcık mola ve eğlenceli vakit elbette herkesin hakkı. Ama her şeyi dengeli ve kararında yapabilmek için bir stratejiye ihtiyacımız var.

Maaşımızı doğru yönetmek demek aslında hayatımızı yönetmek demektir. Bir şekilde tüm ihtiyaçlarımız ve zevklerimiz kazancımız üzerinden sağlanmaktadır. Daha huzurlu ve düzenli bir hayat için paramızı kontrollü ve doğru harcamak çokça önemlidir. Maaşınız elinize geçtiğinden itibaren planlı bir şekilde harcayamıyorsanız veya bazen zorluk çekiyorsanız, “Paramı nasıl değerlendirebilirim?” diye merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız önerilere göz atabilirsiniz:

1. Planlı Olmalısınız


Hesabınıza paranız yatmadan önce aylık bir plan oluşturabilirsiniz, o ay içinde yapacağınız harcamaları bulunduran bir plan hazırlayın.   Harcamalarınızı faturalar, ihtiyaçlarınız, kiranız vb. kategorilere ayırarak not alın, o ay yaklaşık olarak ne kadar para harcayacağınızı görebilirsiniz. Daha önceki aylarda da en çok neye para harcadığınızı tespit edip, artık ne yapacağınızı düşünebilirsiniz. Böylece ay sonuna kadar belli bir harcama hedefiniz olacaktır. Bunu uzun bir süre yaptıktan sonra çok işinize yaradığını göreceksiniz. Her ay maaşın küçük bir bölümünü dahi biriktirmek zamanla başarıya ulaştığınızı gösterecektir.

2. Kendinize Bir Hedef Belirleyin


Hepimizin geleceğe yönelik hayalleri vardır. Peki hayalinize bir adım daha yaklaşmak için ne yapmalısınız? Gerçekleştirmek istediğiniz hayalinizi düşünerek aylık bütçenizden belirli bir miktarı hayaliniz için ayırabilirsiniz.

3. Harcamalara Dikkat Etmelisiniz


O ayki maaşınızı aldıktan sonra tasarruf etmeye karar verdiniz ama çok istediğiniz bir ürünü bir mağazanın vitrininde gördünüz. İlk yapmanız gereken şey o ürünün gerekli olup olmadığını kendinize sormak. Belki de o ürünü sadece rengini ya da modelini beğendiğiniz için istiyorsunuzdur, bu gibi durumlarda ihtiyacınızın olup olmadığını düşünerek karar vermelisiniz. İlk harcamalarınız daima temel ihtiyaçlarınıza yönelik olmalıdır. Bunlar gıda, barınma vb. olabilir. Sosyal yaşamınız da harcamalarınızda çok büyük bir rol oynar. Bir akşam arkadaşlarınızla yemeğe gitmek ya da sinemaya gitmek istiyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda kendinizi kısıtlamak yerine uygun olan kampanyaları araştırabilir, eğlenirken tasarruf da edebilirsiniz.

4. Maaşınıza İstediğiniz Zaman Ulaşabilme


Teknolojik gelişmeler sayesinde her şeyi akıllı telefonlarımız ve bilgisayarlarımızdan yapabilir hale geldik. Bu durum tasarruf etmenizde de büyük rol oynayabilir. Akıllı telefonunuzdan İş Bankası mobil uygulamasını kullanarak 7/24 hesap hareketlerinizi takip edebilir ve o ayki harcamalarınızın detaylarını görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda İş Bankası kullanıcılarına özel kişisel asistanınız Maxi de size yardımcı olacaktır. Maxi​ sizin için harcamalarınızı raporlayabilir veya hesabınızın ve kredi kartınızın güncel durumu, yakın tarihli ödemeleriniz ve yatırım planlarınız için günlük piyasa bilgilerinden oluşan size özel bir özet sunabilir.

5. Birikimlerinizi Değerlendirin


Bu zamana kadar çok çalıştınız ve bir birikim sahibi oldunuz, paranızı harcamıyorsunuz fakat değer kaybetmesini de istemiyorsunuz. Peki şimdi o birikimi nasıl değerlendireceksiniz? İş Bankası’nın uygulaması olan İşCep aracılığıyla saniyeler içinde döviz cinsinden hesap açarak avantajlı faiz oranlarından faydalanabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise Vadeli Mevduat Hesabı kullanmak. Birikiminiz, vade ve güncel faiz oranlarıyla yenilenmeye devam eder. Piyasa koşullarına göre belirlenen faiz oranları sayesinde birikiminiz gün geçtikçe değerlenecektir. 

6. Emeklilik Hesabınızı Oluşturun


Şu an çok çalışarak bir gelir elde ediyorsunuz, peki emekliliğinize yatırım yapmak geleceğiniz için iyi olabilir mi? Emeklilik sistemleri maaşınızdan belirli bir kısmın otomatik olarak hesaba aktarılmasını sağlayarak tasarruf etmenizi kolaylaştırır. 18 yaşını geçmiş herkes bundan faydalanabilir, çok vakit kaybetmeden bu fırsatı da İş Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi​ ile değerlendirebilirsiniz. 

7. Her Zaman Umutlu Olun


Tasarruf etmeye çalışırken zorlanacağınız noktalar olacaktır, ama şunu asla aklınızdan çıkarmayın uzun vadede hedeflerini gerçekleştirmek için bu yola çıktınız. Kendinize asla kızmayın, bir sonraki maaşınızda hedeflerinizi gerçekleştirebileceğinizi kendinize söyleyin. Başlangıç meblağı ne olursa olsun para biriktirmeye başlamayı gözünüzde büyütmeyin, hedeflerinize adım adım yaklaştığınızı fark ettikçe bu durum sizi çok mutlu edecek. 

Ayakları üzerinde duran ve maaşını yaşamı için harcayan tüm emekçilerimize kucak dolusu sevgiler gönderiyoruz.

Ayrıca bir sorumuz var: İlk maaşınız ile ne yaptığınızı hatırlıyor musunuz? İlk Maaşı Değerlendirmek İçin 4 Tavsiye yazımızı bakalım uygulamış mısınız!​

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​​