Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 22.08.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
Bireylerin acil nakit ihtiyaçları veya yüksek meblağlı alışverişleri için bankalar farklı geri ödeme koşullarıyla kredi imkanları sunuyor. Bu sayede banka müşterileri anlık nakit ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ve faiziyle birlikte belirli bir vade boyunca bankaya düzenli ödeme yaparak kredi borçlarını kapatabiliyorlar. Günümüzde bankalar birçok farklı ihtiyaç için (konut, taşıt, tatil, düğün gibi) kredi opsiyonları sunuyor. 

Hayatta her an beklenmedik durumlarla karşılaşmak mümkün olduğundan, banka müşterileri zaman zaman aldıkları kredileri geri öderken zorluk çekebiliyorlar ve çözümü kredi yapılandırma yöntemine başvurmakta buluyorlar. Bu şekilde kredi borcu olan banka müşterileri, borçlarının aylık ödeme miktarlarını ödeyebilecekleri miktara göre düşürebiliyor ve toplam borç ödemesini daha uzun bir vadeye yayabiliyorlar. Kredi yapılandırma hakkında merak edilenleri sizler için derledik. 

Kredi Yapılandırma Nedir?


Kredi yapılandırma, herhangi bir bankaya olan kredi borcunun çeşitli sebeplerden ötürü ödenememesi durumunda mevcut kredinin banka tarafından kapatılıp kalan bakiye için yeni koşullarla tekrar kredi verilmesine deniyor. Her banka kredi yapılandırma işlemleri için müşterilerine farklı teklifler, faiz oranları ve vade süreleri sunuyor.

Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır?


Borcu yapılandırma kredisi kullanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bankanın verdiği güncel faiz oranları. Yapılandırma kredisinde ödenmesi gereken faiz oranları, eski krediden her zaman farklı oluyor. Bu sebeple yapılandırma yöntemine başvururken güncel faiz oranlarını inceleyip ona göre bir karar vermek en sağlıklısı. Faizlerin yanı sıra borcu yapılandırmadan dolayı doğacak olan ilave masrafları da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Her ay düzenli olarak ödenmesi gereken kredi taksitleri geciktiğinde bankalar müşterilerine yapılandırma teklifinde bulunup opsiyonları görüşmek isteyebiliyor. Kredi borcunu ödeyemeyeceğini fark eden müşteriler de isterlerse bankadan önce davranıp kredi yapılandırma isteklerini bankalarına iletebiliyorlar. Kredi borcu yapılandırma başvurusunu taksitler gecikmeden önce, yani banka teklif etmeden önce yapmak, kredi notunun düşmesinin de önüne geçiyor.

Kredi Yapılandırma Hesaplaması Nasıl Yapılır?


Kredi yapılandırma hesaplaması yaparken bakiyenin tabi tutulacağı faiz oranı, kredinin türüne göre değişiklik gösteriyor. Her kredi çeşidinde (konut, ihtiyaç, taşıt, vb.) vade süresi de farklı oluyor. Öte yandan daha önce de belirtildiği gibi her banka müşterileri için farklı kredi yapılandırma opsiyonları sunuyor. Elbette borç yapılandırma için doğru bankayı seçerken toplam borç miktarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

kredi hesaplama


Borç Yapılandırma Şartları Nelerdir?


Bankalar, yapılandırılacak olan kredinin türüne göre farklı şartlar öne sürüyor. Faiz oranı, vade süresi, taksit tutarı veya asgari ödeme tutarı bu farklılıklardan bazıları. Yapılandırılan borcun türüne göre günün koşulları gereğince faiz oranlarının düşürülmesi halinde borcun güncel faize göre yeniden yapılandırılması da talep dahilinde söz konusu olabiliyor. Bununla birlikte borçların yeniden yapılandırılması durumunda bankalar kullandırılacak yeni kredi için masraf talebinde bulunabiliyor. Bu masraflar kredi tahsis ücreti , sigorta prim tutarı gibi bankaların bu tip işlemlerdeki standart giderlerini kapsıyor.

Kredi Yapılandırma Türleri


Farklı kredi türleri için bankalar farklı ödeme koşulları sunuyor. Konut kredileri, kredi kartı/ek hesap borçları ve ihtiyaç kredileri ise en çok yapılandırma talebinin alındığı türler. 

- Konut Kredisi Yapılandırma


Yeni bir ev satın alırken çoğu kişinin dikkat ettiği en önemli husus krediye uygunluğu. Konut kredileri sayesinde banka müşterileri gerekli peşinatı karşıladıktan sonra her ay taksitle kalan meblağı tamamlayabiliyor ve vade süresi sona erip tüm borçlarını ödediği takdirde evin tam sahibi oluyorlar. Ödenemediği takdirde ise yapılandırılarak banka müşterilerine kolaylık sağlanıyor. 

- Kredi Kartı/Ek Hesap Borcu Yapılandırma


Kredi kartı borcu/ek hesap borcu yapılandırma sırasında hem kartın ödenmemiş toplam borcu hem de taksitle yapılan alışverişlerin borcu ve varsa ek hesap borçlarınız hesaplanıyor. Yapılandırılan borcun ödenme vadesi kişinin bütçesine ve gelirine göre belirleniyor. Kredi kartı/ek hesap borcu yapılandırma hesaplama için internet üzerinde birçok araç yer alıyor; ancak son teklifi müşterisi olduğunuz bankayla görüşerek almanız gerekiyor.

- İhtiyaç Kredisi Borcu Yapılandırma


Acil nakit desteği için çekilen ihtiyaç kredilerinin ödemelerini yapmak zorlaştığında yapılandırma yoluna başvurulabiliyor. İhtiyaç kredileri yeniden yapılandırılırken dikkat edilmesi gereken nokta, aylık olarak ödemekte zorlanmayacak bir taksit tutarı seçilmesi. Yapılandırılan kredilerin borçlarını ödeyememe durumunda kredi notu düşeceği için borç yapılandırma süreçlerinde banka faiz ve vade oranlarına dikkat edilmeli. 

Türkiye İş Bankası İle Borç Transferi


İhtiyaç kredisi, konut kredisi veya kredi kartı ve ek hesap kullanımından doğan borçlar… Herhangi birini ödeyememe durumunda müşteriler aynı bankaya bağlı kalmak zorunda değil. Borç transferi yaparak farklı bankalara olan borçları tek bir bankada toplamak veya yeni bankanın cazip tekliflerinden yararlanarak borçları daha kolay ödemek mümkün. Yeni banka, borçlu kişinin adına eski bankaya veya bankalara olan borçları kapatarak farklı koşullarla yeni bir kredi açmış oluyor. 

Siz de başka bankalara olan borcunuzu Türkiye İş Bankası’nın sunduğu Borç Transferi & Yapılandırma Kredisi​ fırsatı sayesinde kapatabilir ve ödemelerinizi Türkiye İş Bankası’nda 36 ay vadeye kadar yapılandırabilirsiniz.



İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihinde ilan edilen oranlara göre hesaplanmıştır. Güncel oranlara "ürün ismi" ından ulaşabilirsiniz.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​