Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 02.11.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
Finansal kuruluşlar tarafından sunulan olanak ve hizmetlerden dilediğinizce yararlanmak, kredi başvurularınızın olumlu sonuçlandığını görmek mi istiyorsunuz? O halde Findeks kredi notunuzun, yararlanabileceğiniz hizmet ve kredi fırsatlarında oldukça önemli bir belirleyici olduğunu unutmamalısınız. Kredi notu, finans kuruluşları ve bankalar aracılığıyla yapılan işlemlerin analizi sonucunda hesaplanan ve referans niteliği taşıyan bir değerdir. Başka bir deyişle, finansal geçmişinizin ve işlemlerinizin ortaya çıkardığı, size özel bir puandır.

Risk raporunuzu inceleyerek güncel kredi notunuzu ve geçmişe yönelik kredi bilgilerinizi öğrenebilir, ödeme gücünüzle ilgili detaylı bilgi sahibi olarak finansal planlamalarınızı yapabilirsiniz. Peki, risk raporu hangi kanallardan alınabilir? Risk raporunun içeriğinde hangi bilgilere yer verilir? Gelin, bu soruların yanıtlarını birlikte bulalım.

Risk Raporu Nedir?


Kredi Kayıt Bürosu tarafından hayata geçirilen bir platform olan Findeks’in sunduğu risk raporu; kredi talepleriniz ve düzenli ödemeleriniz için size yol gösterebilecek, güncel finansal durumunuzla ilgili daha detaylı bilgi almanızı sağlayan bir belgedir. Risk raporunda ödeme performansınız ve alışkanlıklarınıza bağlı olarak, bir puan yelpazesi üzerinden değerlendirmeniz yer alır. Banka ve finansal kuruluşların sunduğu hizmetlerden yararlanmak istediğinizde, risk raporunuz göz önünde bulundurulur. 0 ile 1900 arasında bir puan değerine sahip olduğunuz bu rapor, finansal işlemlerinize bağlı olarak sürekli olarak güncellenir.

Risk Raporunda Hangi Bilgiler Bulunur?


Risk raporunda kullandığınız ya da kullanmayı sürdürdüğünüz tüm bireysel kredili ürünlerin geçmiş dönemlere ait verileri baz alınarak oluşturulan güncel kredi notunuzu ve kredi notunuzun tüm puan yelpazesi içinde hangi düzeyde yer aldığını görebilirsiniz. Son beş yıl içinde kapanmış olan ya da halen aktifliğini sürdüren kredileriniz varsa, risk raporunuzda ilgili kredilere ilişkin detaylı bir ödeme geçmişi bilgisi yer alır. Ayrıca toplam limit ve borç miktarı bilgilerini de inceleyebilirsiniz.

Risk Raporu Neden Gereklidir ve Ne İşe Yarar?


Risk raporu, hem rapor sahibi hem de finansal kuruluşlar için belirleyici niteliğe sahip bilgiler barındırır. Rapor sahibinin kredi kartı ödeme alışkanlıkları, geçmişe yönelik kredi bilgileri, ödeme performansı, kredi notu ve kredi notunun Türkiye ortalamasına kıyasla düzeyi; finansal kuruluşlara ilgili kişi hakkında çıkarım yapabilme olanağı tanır. Risk raporunuzun ve kredi notunuzun başarılı bir tablo oluşturması, yararlanabileceğiniz finansal hizmetlerin de sayısını artırır. Üstelik risk raporunuzu incelemeniz ve kredi notunuzun düşük olduğunu gözlemlemeniz halinde, notunuzu yükseltmek ve ödeme performansınızı iyileştirmek adına işlemler gerçekleştirebilir, finansal uzmanlardan bu doğrultuda tavsiyeler alabilirsiniz.

Risk raporunuzu incelemek, ödeme gücünüzü ve kredi başvurularınızın olumlu sonuçlanma olasılığını daha gerçekçi bir şekilde değerlendirebilmenize yardımcı olur. Ayrıca, risk raporunun ticaretteki risk unsurunu azaltmakta önemli bir rol oynadığını söylemek yanlış olmaz. Ticaret yapmayı düşündüğünüz gerçek ya da tüzel kişilerin risk raporunu incelemeyi talep ederek muhatabınızın ödeme gücü hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

kredi-risk-raporu 

Risk Raporu Nasıl Alınır?


Risk raporunuzu İnternet Şubemiz, Bankamatiklerimiz ya da İşCep mobil uygulaması aracılığıyla alabilir veya Şubelerimizi ziyaret edebilirsiniz. Bankamatiklerimiz aracılığıyla risk raporu almak istiyorsanız, kredi kartınızla işlem yapmanız gerekir. Yasalar gereği, yalnızca kendinize ait risk raporuna ilişkin talepte bulunabilirsiniz. Risk raporu talebinde bulunmak ücretli bir hizmettir. Başvurunuz sonucunda size gönderilen risk raporunuzu bilgisayarınıza ya da akıllı telefonunuza indirebilir, dilediğiniz zaman belgeyi yeniden inceleyebilirsiniz. Kredi Risk​ Raporu​​ sekmesini ziyaret ederek daha detaylı bilgi sahibi olabilir, ödeme gücünüzü belirleyerek finansal planlamalarınızı çok daha pratik ve etkili bir şekilde kurgulayabilirsiniz.


​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.