Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 25.12.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

Bayramlar ve yeni yıl başta olmak üzere özel günlerde ön plana çıkan bağış kampanyaları, aslında yılın her döneminde sürüyor. Bağış yapmak, ihtiyaç sahiplerine büyük katkı sağladığı gibi bağış yapan için de pek çok gözle görülmeyen faydayı beraberinde getiriyor. Üstelik bağış yapmak teknoloji sayesinde eskisinden çok daha kolay. İşte, kolayca bağış yapmanın yolları…

Bağış Nedir ve Neden Önemlidir?


İhtiyaç sahibi kişilere dernek, vakıf gibi kuruluşlar aracılığıyla yapılan karşılıksız yardımlar bağış olarak tanımlanabilir. Bağış, nakdi bağış ve ayni bağış olarak ikiye ayrılıyor. Nakdi bağış, adından anlaşılacağı üzere para ile; ayni bağış ise mal ya da hizmet olarak yapılıyor. Tüm dünya çapında bizden daha avantajsız durumda olanlara ulaşmanın ve onlara yardım etmenin en iyi yolu bağış yapmak.
 
Bağış, sadece tek bir kişinin hayatında değişim yaratmakla kalmıyor; toplumsal ve hatta global ölçekte fırsat eşitliğine katkı sağlıyor. Ufak bir bağışla açlıkla mücadeleye ya da hasta çocukların tedavisine destek olabilir, daha yeşil bir dünya için bir iz bırakabilirsiniz. Siz de bağış yapmak istiyor ama nereden başlayacağınıza bir türlü karar veremiyorsanız Bilinçli Bağış Yapmak İçin İzlemeniz Gereken Yollar başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

bagis yapmak                 

Bağış Yapmanın Faydaları Nelerdir?

 
Bağış yapmak, yardımlaşmanın en güzel yollarından biri. Eşitliğin hakim olduğu, sürdürülebilir bir dünya için vazgeçilmez olan bağışın, bağışa konu olan kişi ve kuruluşlar dışında bağış yapanlara yönelik faydaları da var. İşte, bu faydalardan birkaçı:

 
Bağış yapmak mutluluk veriyor
​Dünyanın ve insanların iyiliği için bir şey yapmış olma fikri, bağış yapan kişiye iyi hissettiriyor. 2014’te yapılan bir araştırmaya göre bağış yapan insanların beyinlerinde hazla ilişkilendirilen orta beyin bölgesi faaliyete geçiyor. Yani çikolata yediğinizde faaliyete geçen bölge, bağış yaptığınızda da aktif şekilde çalışıyor. Kısacası, bağış yapmak mutlu ediyor.
 
Çocuklara cömertliği öğretiyor
Çocuğunuz varsa bağış deneyiminizi onunla paylaşabilirsiniz. Bu deneyim onlara küçük yaştan itibaren dünyada pozitif değişimler yaratabileceklerine dair bir inanç oluşturabilir. Anne babalarını rol model olarak gören çocuklar, büyüdüklerinde başkalarına yardım etme ve bağış yapma konusunda daha cömert yetişkinlere dönüşüyor. Bağış yapmayı bir aile geleneği haline getirerek çocuğunuza paylaşmanın önemini öğretebilirsiniz. 

Kredi Kartınızı Kullanırken Bağış Yapabilir misiniz?


Bağış yapmak istemenize rağmen bir türlü kime ve nasıl bağış yapacağınıza karar veremiyorsanız teknolojinin imkanlarından da faydalanabilirsiniz. İş Bankası kredi kartlarınız ve Bankamatik Kartlarınızla yaptığınız tüm alışverişlerinizin küsuratlarını yukarıya yuvarlayıp, aradaki kuruşları seçtiğiniz vakıf, dernek veya sivil toplum kuruluşlarına  bağış yapmanız mümkün. Yuvarla uygulaması, alışverişlerinizde küsuratları bir üst tam tutara yuvarlıyor, aradaki farkı bağış olarak seçtiğiniz kuruluşlara aktarıyor. Desteklenebilecek dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşları arasından dilediğinizi seçebiliyorsunuz. 
 
Yuvarla ile bağış yapmak için öncelikle uygulamayı App Store veya Google Play'den indirin. Desteklemek istediğiniz kuruluşu belirleyin. İş Bankası kredi kartı veya Bankamatik kartınızı uygulamaya tanımlayın. Bundan sonra Yuvarla yapacağınız her alışverişte küsuratları size sorarak ya da aylık belirlediğiniz limite kadar size sormadan otomatik olarak yukarı yuvarlayacak ve arada kalan tutar (en az 1 kuruş, en fazla 99 kuruş) bağış olarak seçtiğiniz kuruluşa aktarılacak. Örneğin, satın aldığınız bir gömlek için ödediğiniz 77,95 TL'lik küsuratlı tutarı 78 TL’ye yuvarlayabilir, fazladan ödediğiniz 0,05 TL farkı uygulama içerisinden seçtiğiniz sivil toplum kuruluşuna bağışlayarak daha yaşanabilir bir dünya yaratılmasına kuruşlarınızla destek olabilirsiniz. 

Dilerseniz uygulama ile ilgili daha detaylı bilgi almak için yuvarla.com​​ web sitesini ziyaret edebilir, bağış yapmaya hemen başlayabilirsiniz.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.