Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 21.10.2019
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Kredi kartları, çok uzun süredir günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası durumunda. Yanımızda nakit olmasa bile bir şekilde idare edebiliyoruz ama kredi kartımız olmayınca eksik hissetmemiz bunun en büyük kanıtlarından biri.​​

Bu da demek oluyor ki gerek alışveriş yaparken sağladığı kolaylıklar açısından gerek sunduğu ayrıcalıklardan dolayı kredi kartları bizim vazgeçilmezimiz. Peki, onları ne kadar verimli kullanıyoruz? Kredi kartı kullanmanın inceliklerini bilip bilinçli bir şekilde alışveriş yapıyor muyuz? Bu soruların cevabına gelin beraber göz atalım.

kredi kartı kullanmak, asagari tutar, hesap özeti 

Öncelikle: Asgari Ödeme Tutarı Nedir?


Kredi kartı, doğru yerde ve doğru zamanda kullanıldığında oldukça işlevsel bir ödeme aracı. Ancak onun sahibi sizsiniz ve onu en iyi şekilde yönetmeniz gerekiyor. Asgari ödeme tutarı da kredi kartlarıyla ilgili bilinmesi gereken öncelikli konulardan biri. Asgari ödeme tutarı; banka tarafından belirlenen ve kredi kartı borcunuzun son ödeme tarihine kadar yatırmanız gereken en düşük tutarı ifade ediyor. Fakat siz yine de borcunuzun sürekli asgari tutarını ödemeyi tercih etmeyin deriz. Çünkü kalan tutarlar birikip daha sonra ödemenizi zorlaştırabilir.

Hesap Kesim Tarihlerini Gözden Kaçırmayın


Kredi kartı kullanırken özellikle dikkat edilmesi gereken detaylardan biri de kartınızın hesap kesim tarihi. Örneğin; hesap kesim tarihiniz ayın 30’nda ise bir gün öncesinden yaptığınız alışverişin ödemesini kesim tarihinin akabinde yapmak zorunda kalırsınız. Oysaki bu alışverişi ayın 1’nde yaptığınızda ise bu harcama hesap kesim tarihinden sonra yapılan bir harcama olduğundan bir sonraki ayın ekstresine yansır ve ödemesi de bu yüzden bir sonraki aya kalır. Siz de ödeme planınızı biraz daha rahatlatmış olursunuz. Bu sebeple bu tarihe ve hesap özeti kısmına özellikle dikkat etmenizi öneriyoruz.
kredi kartı kullanmak, asagari tutar, hesap özeti 

Kullandığınız Kartın Özelliklerini Biliyor musunuz?


Önceden de söylediğimiz gibi kredi kartını yoğun bir şekilde kullanmamızın en büyük nedenlerinden biri de sunduğu ayrıcalıklar. Bu ayrıcalıkları iyi bildiğimiz zaman ödemelerimizi çok daha kolay hale getirebiliyoruz. Bu noktada kredi kartı seçiminizi yaparken de ihtiyacınızı doğru bir şekilde belirlemeniz aslında kritik nokta. Çünkü kartlar yapılarına ve sunduğu kolaylıklara göre farklılık gösteriyor. Bazıları alışverişlerde çeşitli kolaylıklar sağlarken bazıları ise uçuşlarda ayrıcalık sunuyor. Örneğin, siz çok fazla seyahat eden biriyseniz, özgürce uçmanız için Maximiles’ı keşfedebilirsiniz.

Gelirinize Göre Harcayın​


Bu işin en kritik kısmı ise elbette bütçenizi bilerek harcama yapmanız. Harcamalarınızı bilinçli bir şekilde yaptığınızda kredi kartınız size gerçekten yardımcı olacaktır. “Alışverişe çıktığımda kendimi durduramıyorum” diyorsanız size verebileceğimiz çözüm önerisi ise oldukça basit ama etkili. Önceliklerinizi dikkate alarak alışveriş listesi oluşturun ve bu listeye sadık kalın. Çünkü böyle bir listeniz yoksa aslında ihtiyacınız olmayan bir sürü şeyle eve dönme olasılığınız çok yüksek. Bu sebeple her türlü alışverişinizde elinizde mutlaka ihtiyaç listeniz olsun. Bunların yanında sık sık alışveriş yapan biriyseniz tüm alışverişlerinizde MaxiPuan kullanma şansı veren Maximum Kart’​a başvurabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı ertelemeden, taksitli bir şekilde alışveriş yapmanızı sağlayan Maximum Kart ile MaxiPuan biriktirip alışveriş keyfinizi maksimuma çıkarmaya ne dersiniz?

Kredi kartı, sıkı bir takip gerektirse de bilinçli bir şekilde kullanıldığında oldukça pratik ve kullanışlı bir araç. Verdiğimiz ipuçları ile kredi kartınızı size en yararlı olacak şekilde kullanabilir, zor durumda kalmadan alışverişlerinizi tamamlayabilirsiniz.

İyi alışverişler dileriz!


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​