Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 03.05.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

Kredi Kartı ile Vergi Nasıl Ödenir?


Kamu hizmetlerinde harcamak üzere devlet yasalar doğrultusunda vatandaşlarından doğrudan ya da dolaylı yoldan vergi toplar. Verginin Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Damga Vergisi, Emlak Vergisi, Gümrük Vergisi gibi birçok çeşidi vardır. Tüm bunlar vatandaşların çalıştıkları sektörlere, iş yapma biçimlerine ya da şirketlerin yapılarına göre farklılık gösterebilir. 

Vergi dönemleri hem devlet daireleri hem de vergisini ödemek isteyen vatandaşlar için oldukça yoğun geçer. Devlet dairelerinde özellikle vergi dönemleri oluşan yoğun kuyruklarda uzun saatler beklediğiniz mutlaka olmuştur. Üstelik ödemelerin nakit olarak alınıyor olması da üzerinizde yüklü para taşımanın stresini beraberinde getirir. Artık vergi süreçlerini ödemenin çok daha kolay bir yöntemi var.

İş Bankası blog olarak bu yazımızda, “Kredi kartı ile vergi nasıl ödenir?”, “İnternetten vergi ödemenin avantajları nelerdir?” konularını inceledik.

Kredi Kartı ile Vergi Ödeme


Teknolojinin ilerlemesi ile en hızlı yol kat eden ve teknolojinin gücünü her anlamda kullanarak müşteri dostu çözümler geliştiren sektörlerden biri de bankacılık oldu. Eskiden bankalarda oluşan uzun kuyruklar, mobil bankacılık ve internet bankacılığı sayesinde büyük oranda azaldı. Artık şubeye gitmeden birçok işlemi yapmak mümkün. Bu işlemlerden biri de vergi borcu ödeme olarak karşımıza çıkıyor. 

Hukukta gerçek kişi olarak isimlendirilen tüzel olmayan kişilerden alınan bir vergi türü olan Gelir Vergisi’ni ve yurt dışındayken satın aldığınız ve dönüşte yanınızda getirdiğiniz telefonunuzun IMEI kayıt ve IMEI sorgulama işlemlerini artık İş Bankası dijital bankacılık platformlarını kullanarak kolaylıkla yapabilirsiniz. 
Kredi Kartı ile Vergi Nasıl Ödenir? 


İş Bankası İnternet Bankacılığı ile Vergimi Nasıl Öderim?


- isbank.com.tr adresinden “Bireysel Şube” veya “Ticari Şube” seçeneklerinden birini tıklayın.

- Ekranda talep edilen bilgileri ilgili yerlere girerek İnternet Bankacılığı sistemine giriş yapın.

- Sol kısımda yer alan menüden “Ödemeler > Vergi/Harç > Vergi Ödeme” adımlarını takip edin.

- “Ödeme Tipi” bölümünde “Borç Sorgusu” seçeneğini işaretleyin.

- “Mükellef” bölümünde “Kendi Adıma” veya “Başkası Adına” seçeneklerinden uygun olanını işaretleyin.

- “Sorgu Tipi” bölümünde “Beyan” seçeneğine tıklayın.

- “Vergi Dairesi” bölümünde bağlı olduğunuz vergi dairesini aratın ve işaretleyin.

- “Vergi” bölümünde “0012 Gelir Vergisi – GMSİ” seçeneğini işaretleyin.

- Ödemesini gerçekleştirmek istediğiniz dönemin bilgilerini “Başlangıç/Bitiş Dönemi” başlıklı kutucuklara girin.

- “Sorgula” butonuna tıkladığınızda vergi borcunuz görüntülenecektir. Hesap bilgilerinizi kontrol ettikten sonra ödemenizi 
gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi Kartında Ödenen Vergiler Taksitlendirilebilir mi?


Kredi kartınızdan ödemesini yaptığınız vergiler ekstrenize borç olarak yansır. Ekstrenizde görünen diğer borçlar gibi bankanızın sağladığı avantajlar doğrultusunda vergi borcunun taksitlendirilmesi mümkün olabilir. Yani vergi taksitlendirmesi bankanın müşterilerine sunduğu hizmetlere göre farklılık gösterebilir diyebiliriz.

İnternetten Vergi Ödemenin Avantajları Nelerdir?


- Nakit sıkıntısı hem işletmelerin hem de kişilerin dönem dönem yaşadığı bir sorundur. Kredi kartı ile vergi ödeme kolaylığı sayesinde nakit sorunu olsa dahi vergilerin zamanında ödenmesi sağlanabilir. 

- Ekstrenin bir sonraki dönem kesiliyor olması vergi borcunu daha geç ödemeyi sağlar.

- Bankaların sunduğu taksitli ödeme avantajı ile yüklü vergi borçlarını daha rahat ödemek mümkün hale gelir.

- Vergi dairesine gitmek gerekmediğinden zaman kaybı yaşanmaz.

- Normalde mesai saatleri içerisinde vergi ödenmesi gerekirken online olarak ödediğiniz vergilerde mesai saati dışında da ödeme yapabilirsiniz.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."