Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 31.08.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Son zamanlarda ekonomi dünyasında pek çok değişiklik yaşanıyor. Ülkemiz genelinde söz konusu değişikliklerin içinde belki de en çok dikkat çekeni, kredi kartı taksitlendirme süreleriyle ilgili oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarında önemli bir taksitlendirme kararı aldı. Bu değişiklikler kredi kartı kullanan kişileri nasıl etkileyecek diye merak ediyorsanız detaylara birlikte göz atalım.

Kredi Kartına Taksitli Harcamalara Sınırlama


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) son dönemin en çok konuşulan konularından biri olan kredi kartı taksitlendirmelerine dair yeni bir açıklamada bulundu. Kurul, 31 Temmuz 2023 tarihli toplantısında aldığı kararla, kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme sürelerini yurt dışı harcamaları kapsamında revize etti. Özellikle hava yolları, seyahat acenteleri ile yurt dışı konaklama harcamaları için yapılan ilgili değişiklik, 11 Ocak 2019 tarihli ve 8198 sayılı Kurul kararıyla belirlenen taksitlendirme sürelerinin bu harcamalar için uygulanmayacağı yönünde oldu. BDDK’nin aldığı kararla birlikte söz konusu harcamalar için kredi kartı taksitlendirme seçeneği kaldırıldı. Bu durum tüketicilere yurt dışına dair plan ve organizasyonlarını farklı bir finansal perspektiften değerlendirme gerekliliği getirebiliyor. Ekonomik alanda alınan böylesine önemli kararlar, tüketicinin alışkanlıkları ile seyahat endüstrisini nasıl etkileyeceği konusunda merak uyandırmaya başladı bile.

Kredi Kartı Değişiklikleri


BDDK’nin aldığı yeni karar, kredi kartı taksitlendirmeleri konusunda seyahat konaklama ve havayolu şirketlerini yakından ilgilendiriyor. Daha önce belirli sektörlere taksit avantajı sağlanırken, son dönemde alınan kararla avantajların sınırları yeniden çizilmiş oldu. Özellikle telefon satışları gibi alanlarda taksitlendirme kolaylığı sunulurken, yurt dışı harcamaları kapsayan seyahat acenteleri, havayolları gibi hizmetlerde ilgili kolaylık kaldırıldı. Bu yeni düzenleme, yurt dışı seyahat planları olan veya uluslararası uçuş biletleri almayı planlayan tüketiciler için finansal planlamalarında değişiklik yapma ihtiyacını doğurabiliyor. Taksitlendirme seçeneği sunulmaması, tüketicilerin tek seferde daha büyük meblağları ödeme zorunluluğunu getiriyor. Bu da özellikle ekonomik anlamda planlamasını taksitlere göre yapan kişiler için önemli bir değişiklik oluşturuyor.
BDDK'nin aldığı bu karar, tüketicinin alışkanlıklarını ve seyahat endüstrisini nasıl etkileyeceğine dair soru işaretleri ortaya çıkarıyor. Fakat böyle düzenlemelerin uzun vadede ekonomiye ve tüketicilere etkisi daha net bir şekilde anlaşılması bekleniyor.

Kredi Kartı Harcamalarındaki Taksit Düzenlemeleri Nelerdir?

Kredi Kartı Kullanımında Yeni Düzenleme


Bankacılık sektörünün nabzını tutan kredi kartı taksit düzenlemelerinde yeni bir döneme girilmiş oldu. Yeni yönetmelikle beraber genel taksit sınırlamalarında ciddi bir esneme yaşanıyor. Önceden maksimum 9 ay olarak belirlenen genel taksit süresi artık 12 aya kadar çıkabiliyor. Bu da pek çok tüketici için alışveriş planlamalarını daha geniş bir zaman dilimine yayma olanağı sağlıyor.
Buna karşın her sektör için söz konusu esneklik mevcut görünmüyor. Örneğin, beyaz eşya alışverişlerinde en fazla 9 ay, elektronik eşya alımlarında 4 ay, bilgisayar ürünlerinde en fazla 12 ay ve tablet alımlarında 6 ay olarak uygulanır. Bu da teknoloji alışverişlerinde biraz daha hızlı ödeme yapma zorunluluğunu beraberinde getiriyor. Öte yandan kozmetik ürünlerinde taksitlendirme seçeneği ise tamamen kaldırıldı. Kurumsal kart sahipleri içinse taksit süresi 12 aya kadar genişletiliyor. Böylece şirketlerin nakit akışının daha rahat yönetebilmesinin önü açılıyor. Ticari kartlarda ise sektör fark etmeksizin taksit sayısı 18 Mayıs’ta 3 e indirildi ve 17 Ağustos’ta 6 ya çıkarıldı.

Taksit sınırlamalarına takılsanız da Türkiye İş Bankası’nın avantajlı kredi kartı kampanyalarından faydalanmak istiyorsanız Maksimum Kart serisi ile tanışabilirsiniz. Alışverişlerinizle doğal varlıklarımızı korumaya yardımcı olabileceğiniz Maximum TEMA, aidat ödeme derdinden kurtulmak isteyenler için Maximum Aidatsız, gençler için ayrıcalıklarla dolu Maximum Genç ve evcil hayvanlarınızı da düşünerek oluşturduğumuz Maximum Pati Kart​! Özel ayrıcalıklar, ödüller ve fırsatlarla dolu kredi kartlarına hemen başvurun, alışverişin tadını çıkarın! Daha fazla fırsat için Türkiye İş Bankası’nın sunduğu avantajlı kampanyalara” da göz atabilirsiniz.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."


Etiketler:
Ekonomi