Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 05.04.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Kredi kartı asgari tutar kredi kartı borcunuzu ödemeniz gereken minimum miktardır. Eğer asgari tutarı ödemezseniz borcunuza gecikme faizi uygulanmaya başlar. Bununla birlikte yalnızca asgari tutarı ödemek faiz sebebiyle borcunuzun artmasına yol açabilir. Kredi kartı asgari ödeme hesaplama işlemi BDDK tarafından belirlenmiş ve %20 ile %40 arasında bulunan en az ödeme tutarına dayanarak gerçekleşir. 

Kredi Kartı Asgari Ödeme Nedir?


Kredi kartı​ kullanıcılarının en çok araştırdıkları konulardan biri, asgari ödeme tutarıdır. Aylık harcamalarınız, geçmiş dönemden devrolan borçlarınız ve faizlerin toplamı; dönem borcunuzdur. Asgari ödeme tutarı ise dönem borcunun belirli bir oranına denk gelir. Asgari borcun son ödeme tarihine kadar mutlaka ödenmesi gerekir.

Kısacası kredi kartı borcunun son ödeme tarihine kadar ödenmesi gereken minimum miktarı asgari ödeme miktarı olarak ele alınır. Bu ödeme miktarının daha altında ödeme yaparsanız borcunuza gecikme faizi uygulanır.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır?


Kredi kartınızın son ödeme tarihine kadar mutlaka ödenmesi gereken borç miktarı olan asgari borcunuz çeşitli etkenlere bağlı olarak hesaplanır. Hesaplama kredi kart limiti ve dönem borcuna göre gerçekleşir. Eğer kredi kartınızın limiti 25.000 TL’nin altındaysa dönem borcunun %20’si asgari ödeme tutarıdır. Limitiniz 25.000 TL’nin üzerindeyse dönem borcunun %40’ı kredi kartı asgari ödeme olarak hesaplanır.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Faizi Nasıl Hesaplanır?


Özellikle nakit sıkıntısı çeken pek çok kredi kartı kullanıcısı kredi kartı borcunun yalnızca asgari kısmını öder. Asgari ödeme tutarı kredi kartı limiti ve dönem borcuna bağlı olarak hesaplanır. Son ödeme tarihine kadar asgari tutarın mutlaka ödenmesi gerekir. Fakat kredi kartınızın dönem borcunun tamamını değil, yalnızca asgari tutarını ödemek faiz işlenmesine yol açar. 

Ödemeyi geciktirdiğinizde gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı dönem borcunun yalnızca bir kısmı ödendiğinde ise kalan hesap bakiyesinde faiz işler. Kalan hesap bakiyesinde, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda %3,66 oranında akdi faiz, asgari tutarın altında ödeme yapıldığında ise %3,96 oranında gecikme faizi uygulanır. 

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı 

Sadece Kredi Kartı Asgari Ödemesi Yapılırsa Ne Olur?


Kredi kartınızın dönem borcunun tamamını ödeyemiyorsanız asgarisini ödemek gecikme faizi uygulanmasını engeller. Fakat kredi kartı dönem borcunuzun tamamını değil, yalnızca asgari kısmını ödemek kalan dönem borcunuza akdi faiz uygulanmasına yol açar.

Özellikle sürekli kredi kartınızın asgari borcunu ödüyorsanız bu durum borcunuzun arttığını gösterir. Kredi kartınızın yalnızca asgari miktarını ödemek uzun vadede borcunuzun artmasına yol açacağı için mantıklı bir durum olarak değerlendirilemez. Fakat zannedilenin aksine asgari miktar ödeme yapmak kredi notunuzu olumsuz yönde etkilemez.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Sicili Bozar mı?​


Kredi kartı kullanımının her geçen gün arttığı bugünlerde pek çok kullanıcı kredi kartı kullanımı esnasında bazı hatalar yapıyor. Bununla birlikte kullanıcıların kredi kartı kullanımı ile ilgili kafa karışıklığın yaşadıkları pek çok konu bulunuyor. Kredi kartınız aracılığıyla bir ay boyunca yaptığınız bütün harcamalar, geçmiş aylardan gelen borçlar ve faiz oranları dönem borcunuz olarak değerlendirilir. Kredi kartı kullanıcılarının bilinçli şekilde kredi kartı kullanmaları önemlidir. Bu durumda pek çok kullanıcı dönem borcunun tamamını ödeyerek borcunu kapatır. Fakat çeşitli etkenler dolayısıyla dönem borcunuzun tamamını ödemekte zorlanıyorsanız asgari miktarı ödeyebilirsiniz.

Kredi kartı limitiniz ve dönem borcunuza göre belirlenen asgari tutar, dönem borcunuzun belirli bir miktarına eşdeğerdir. Kredi kartı borcunu ödemekte zorlandığınız için asgari tutarı ödemek gecikme faizi uygulanmasını engeller. Ancak dönem borcunun tamamını değil, yalnızca asgari tutarını ödediğinizde akdi faiz işletilir. Bu durum düzenli olarak asgari ödeme yaptığınız takdirde borcunuzun artacağını gösterir. 

Kredi kartının asgari tutarını ödemekle ilgili doğru bilinen yanlışların arasında sicili bozduğu bulunur. Kredi kartınızın asgari borcunu ödemek sicilinizi olumsuz yönde etkilemez ya da kredi notunuzu düşürmez.

Kredi Kartı Asgari Ödemesi Yapılmazsa Ne Olur?


Kredi kartı asgari ödeme limitleri kredi kartı limitinizi ve borcunuza göre hesaplanır. Buna bağlı olarak hesaplanan asgari tutar, kredi kartı borcunuzun tamamını ödemediğiniz taktirde hesabınıza gecikme faizi uygulanmasını engeller. Buna rağmen kredi kartınıza dair herhangi bir borç ödemiyorsanız bu durum geç ödeme faiz uygulanmaya başlanacağını gösterir. Bir takvim yılı içerisinde borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemediğiniz takdirde kartınız nakit kullanıma kapatılır. 

Üst üste üç kez borcunuzu ödemediğiniz zaman kartınız kullanım dışı bırakılır. Kartın kapatılma durumuna karar verme yetkisi bankaya aittir. Çoğu banka kredi kartı kredi kartı borcu ödendiği takdirde kartı yeniden kullanıma açar. Bununla birlikte 90 gün boyunca ödeme yapmadığınızda taktirde yasal takip başlar. Öncelikle banka size 7 günlük bir ekstre tanımlar. 7 günlük ek sürede ödeme yapmazsanız dosyanız bir avukata ya da hukuk bürosuna sevk edilir ve bu aşamadan sonra avukatlarla iletişimde kalmanız gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular


Kredi Kartı 3 Kez Asgari Ödeme Yapılırsa Ne Olur?
Üç ay boyunca kredi kartı borcunuzun yalnızca asgari miktarını öderseniz bu durum her ay faiz sebebiyle borcunuza ekleme yapılmasına yol açar.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Kredi Notunu Düşürür mü?
Kredi kartınızın yalnızca asgari tutarını ödemek minimum ödeme yapmanız anlamına gelir. Minimum ödeme yapmak kredi notunuzun pozitif yönde etkilenmesini sağlar. Dolayısıyla kredi kartınızın asgari tutarını ödediğinizde kredi notunu düşmez. Kredi risk raporu​ alanında sorgulama işlemi yaparak mevcut durumunuz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."


Etiketler: