Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 20.10.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Bir ev satın almaya karar verdiğinizde, söz konusu evle ilgili birçok araştırma yapar, kararınızdan emin olana dek çok sayıda unsuru göz önünde bulundurursunuz. Eğer evi konut kredisi kullanarak satın almak istiyorsanız, bankaların da belirli kriterlere bağlı olarak bir araştırma yapması gerekir. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre size ilgili evi satın alabilmeniz için konut kredisi verilip verilmeyeceği konusunda bir karara varılır. Peki, bu kararın zaman zaman olumsuz sonuçlanmasına neden olan faktörler nelerdir? Konut kredisi başvurun​​uzun olumsuz sonuçlanmaması için aşağıda yer alan faktörleri gözden geçirmeye ne dersiniz?

Konut Kredisi Nedir?


Konut kredisi, gerçek kişilere verilen ve konut alımlarının finanse edilmesi için kullanılan bir kredi türüdür. 2007 yılından beri tüm konut kredileri mortgage kapsamında değerlendirilir. Böylelikle düşük aylık ödeme tutarları ve geniş vade süreleri çerçevesinde konut kredisi almak mümkündür.

ev kredisi kime verilmez 

Konut Kredisi Başvurunuz Hangi Durumlarda Onaylanmaz?


Konut kredisi alabilmeniz için, finansal durumunuzun ve satın alacağınız evin belirli kriterleri karşılaması gerekir. Peki, bu koşullar nelerdir? Gelin, bu kriterlere daha yakından göz atalım.

Taşınmaz Niteliği

Öncelikle satın almak istediğiniz taşınmazın tapuda bir kaydı olması yani bir tapusu olması ve tapu belgesi üzerinde yazan taşınmaz niteliğinin ise “konut/mesken” olması gereklidir. 

Lokasyon

Taşınmazın lokasyon itibariyle belediye mücavir alan içinde bulunması gereklidir.

İnşaat Seviyesi

Taşınmazın krediye konu edilebilmesi için düzenlenecek ekspertiz raporunda tamamlanma seviyesinin asgari %75 olarak belirlenmiş olması gereklidir. 

Yanlış Bilgilendirme

Konut kredisi başvurusu yaptığınızda, ilgili banka tarafından gönderilen eksper, satın almak istediğiniz evi inceler. Eğer satıcı, size ev hakkında yeterli bilgi vermediyse ya da sizi yanlış bilgilendirdiyse, eksper raporunda çıkan olumsuz değerlendirme nedeniyle başvurunuz reddedilebilir. Bu aşamada satıcıdan taşınmazda tadilat yapılıp yapılmadığı, mimari projesine aykırı olup olmadığı, taşınmaz üzerinde ipotek gibi kısıtlayıcı hak, yıkım kararı veya benzeri kayıtlar bulunup bulunmadığı gibi konularda bilgi edinmeniz satın alma kararınız açısından faydalı olacaktır. 

Tapu Devri

Tapusunu daha önce devraldığınız bir konut için konut kredisi kullandırımı mümkün değildir. Bu sebeple, konut kredisi başvuruları mutlaka tapu devrinden önce yapılmalıdır.

Hediye Konut

Yasal kısıtlar sebebiyle, krediyle satın alınacak konutların tapusu kredi kullanan kişi adına kayıt edilmelidir. Bir başka deyişle, hediye konutlar için kredi kullandırılması mümkün değildir. 

Kredi Notu

Kredi notunuz, ödeme gücünüz ve alışkanlıklarınız hakkında bilgiler barındıran bir puan değeridir. Kredi notunuzun düşük olması, konut kredi başvurunuzun reddedilmesine neden olabilir. 

Gelir Durumu

Konut kredisi, ihtiyaç kredilerine kıyasla daha yüksek tutarlarda kullanılan bir kredi türüdür. Bu nedenle başvurunuzun olumlu sonuçlanması için gelir durumunuz da belirleyici bir kriterdir. Ödeme gücünü aşan kredi taleplerinde, başvurunuz olumsuz olarak değerlendirilebilir. 

Daha detaylı bilgi sahibi olmak ve başvuru yapmak için İş Bankası Ko​nut Kredisi​ sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 


​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​