Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 28.12.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 Dakika
Doğru lastik seçimi, güvenli sürüş deneyiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Aracın marka ve modeline uygun lastik seçimi ile hem kendinizin hem de sevdiklerinizin trafikte seyir halindeyken güvenliğini sağlayabilir, motor performansından maksimum verim elde edebilirsiniz. Mevsime uygun araç lastiği kullanmak da güvenlik açısından son derece önemlidir. Araç lastikleri genel olarak yaz, kış ve her mevsim kullanıma özel olmak üzere üçe ayrılır. Kış lastiği zorunlu mu, kış lastiği ne zaman takılır gibi sıkça sorulan soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?


Kış mevsiminde sıklıkla karşılaşılan yağışlı ve kaygan yollar için özel olarak tasarlanan kış lastikleri, olumsuz hava koşullarında sürüş güvenliğini sağlamayı amaçlar. Karlı ve buzlu yollarda zemin tutuşunu arttırarak aracın kaymasını önlemeye yardımcı olur. Kış lastikleri, hava sıcaklığı +7 derecenin altına inmeye başladığında takılmalıdır.

Havaların serinlemeye başladığı ekim, kasım aylarında kış lastiklerine geçiş yapılması önerilir. Türkiye’de yasal olarak kış lastiği takmakla zorunlu araçların 1 Aralık’tan itibaren yaz lastiklerini değiştirmeleri gerekir. Ülkemiz yasalarına göre kış lastiği takmakla yükümlü araçlar 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında kış lastikleri kullanmak zorundadır. Mevsim koşullarına bağlı olarak kış lastiği takma zorunluluğunun bitiş tarihi, 1 ay uzatılabilir.

Kış Lastiği Yazın Kullanılır mı?


Kış lastiğinin en önemli avantajı karlı, yağışlı ve buzlu zeminlerde zemin tutuş gücünün yüksek olmasıdır. Böylece fren mesafesi %15’e varan oranda azalır ve kaza risklerinin önüne geçilmesi sağlanır. Yağışlı, karlı ve buzlu zeminler için tasarlanan kış lastikleri, yaz mevsiminin sıcağında aşırı derecede aşınma riskiyle karşı karşıya kalır. Dönme dirençleri yaz lastiklerine oranla daha yüksek olduğu için aracın yakıt tüketimini artırır.

Kış lastiklerinin tasarımında kullanılan doğal kauçuk yüzdesi yazlık lastiklere oranla daha yüksektir ve bu durum kış lastiklerinin daha yumuşak olmasını sağlar. Kuru zeminde kış lastikleri daha yumuşak olduğu için hızlı alınan virajlarda aracın savrulmasına neden olabilir. Kış lastiklerinin yaz mevsiminde kullanılması, hem sürüş güvenliğinin azalmasına hem de maddi kayıplara yol açar.

kis lastigi 

Kış Lastiği Kullanmak Zorunlu mudur?


Ülkemizde, hava koşullarının sertleştiği kış mevsiminde yollarda meydana gelebilecek buzlanma ve kar tehlikesine karşı zorunlu kış lastiği uygulaması yapılır. Türkiye yasalarına göre 1 Aralık - 1 Nisan tarihlerini arasında belli araçlar kış lastiği takmakla yükümlüdür. Kış lastiği hangi araçlara zorunlu sorunun yanıtı ise Resmi Gazete'de yer alır. Buna göre yük ve yolcu taşımacılığı yapan kamyon, tanker, otobüs ve çekici gibi ticari araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastikleri; minibüs, otobüs, kamyonetlerin tüm lastikleri 1 Aralık’tan itibaren kış lastiği ile değiştirilmelidir.

Sürüş güvenliği ve araç performansının verimliliği açısından kış mevsiminde aracınıza kış lastiği taktırmanız büyük önem taşır. Aracınızın zorunlu trafik sigortasını internet ya da İşCep üzerinden İş Bankası Trafik Sigortası seçeneklerinden faydalanarak kolayca yaptırabilir ya da yenileyebilirsiniz. Ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili sorularınızın yanıtlarını “MTV Hakkında Merak Ettikleriniz​” başlıklı blog yazımızda bulabilirsiniz.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​