Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 05.10.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
Emeklilik, tüm çalışanlar için hayatın en çok hayal edilen dönemlerinden biridir. Hem dinlenebilmek hem kendine vakit ayırabilmek için çalışanlar emeklilik zamanını iple çeker. Türkiye’de emeklilik şartları kadınlar ve erkekler arasında bazı farklılıklar gösterir. Emekliliğe hak kazanabilmek için sigortalı çalışmanın başlangıç tarihi, prim ödenen gün sayısı ve yaş belirleyici kriterler arasında yer alır. Kadınlarda emeklilik şartı 01.05.2008 tarihi ve sonrasında sigortalı olan her kadın 58 yaşını doldurmuş ve 7200 prim ödeme sayısını da sağlamış ise emekli olabilir. Ancak 7200 iş günü prim sayısını 31.12.2035 tarihine kadar tamamlamış olması gerekir. Kadınlarda emeklilik şartları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açıklanan resmi verilere göre belirlenir.
 
Kadınlarda emeklilik şartları erkeklere göre daha farklı gerçekleşiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet akdine göre belirlenen emeklilik şartları sebebiyle kadınların emeklilikleri daha erken yaşta olabilmelerini sağlıyor. Kadınlarda emekli olma şartları işe başlama tarihlerine göre değişiklik gösteriyor. Bu kapsamda işe başlama tarihi emeklilik yaşını etkiliyor. Bunun yanı sıra doğum tarihi emekliliği etkileyen faktörler arasında yer alıyor. 

Yine de hem erkeklerde hem kadınlarda emeklilik fırsatları şartlardan bağımsız bir şekilde erken emekliliği beraberinde getirebilir. Kadınlarda erken emeklilik, genellikle ailevi sorumluluklar, sağlık durumu veya iş koşulları gibi sebeplerle standart emeklilik yaşından önce emekli olma durumunu ifade eder ve ülkeye göre farklılık gösterir. Şu an SGK tarafından belirlenmiş olan bilgilere göre kadınlarda emeklilik şartları; işe başlama tarihi, kadın emeklilik prim günü, yaş şartı ve tamamlanması gereken sigortalılık süresidir.

Kadınlarda Kısmi Emeklilik Şartları Nelerdir?


8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kadınlar için kısmi emeklilik koşullarının başında, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartı bulunur. Bu koşullar sağlandığında, 50 ile 60 yaş arasında emeklilik yaşına gelindiğinde kısmi emeklilik hakkı kazanılır. Bu tarihten sonra işe başlayan kadınlar için ise 4500 gün prim ödeme gerekmektedir. Kısmi emeklilik, 1999 yılında yapılan düzenleme öncesi 3600 prim günü ve aynı zamanda 15 yıl sigortalı olan kadınların 50 yaş ve üzerinde emekli olması olarak açıklanır.

Kadınlarda emeklilik gün sayısı çalışmaya başladığı yıla göre hesaplanır. Bu kapsamda hem yaş haddi hem işe başlama tarihi hem çalışılan statüye göre kısmi emekli olma şartları değişiklik gösterir. İlk kez Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 arasında çalışmaya başlamış olan SSK'lı kadınlar 25 yıllık sigortalılıklarını 4500 prim günü doldurmuş ve 58 yaşına gelmiş ise emekli olabiliyor. Fakat Mayıs 2008'den sonra sigortalı olmuş ise prim gününü 1 Ocak 2036'ya kadar 5400 gün tamamlaması gerekiyor. 

Bir Kadın Nasıl Emekli Olur?


Bir kadının emekli olabilmesi için çalıştığı süre boyunca prim ödemelerini düzenli olarak yapması, belirli bir yaş sınırını geçmesi ve gerekli diğer koşulları sağlaması gerekmektedir. Ülkenin emeklilik sistemi ve yasalarına göre bu koşullar farklılık gösterebilir.

Kadınlarda Emeklilik Şartları Nelerdir? 

Kadın Emeklilik Tablosu


Kadınlar emeklilik tablosu, kadınların yaş ve prim ödeme günü gibi faktörlere göre emeklilik hakkını belirleyen bir rehberdir. Bu tablo, kadınların ne zaman emekli olabileceğini ve ne kadar prim ödemesi gerektiğini gösterir. Çeşitli yaş aralıklarına göre emeklilik süreleri ve prim miktarları tabloda yer alır. Böylece kadınlar, emeklilik planlarını yaparken hangi yaşta emekli olabileceklerini ve ne kadar prim ödemeleri gerektiğini bu tablodan öğrenebilirler.

Doğum Borçlanması ile Emeklilik Yaşı Düşer mi?


Doğum sebebiyle iş hayatından uzak kalan kadınlara her doğum için 720 gün borçlanma hakkı verilir. Üç doğum yapan ve borçlanma hakkına sahip olan sigortalı bir kadın 2.160 gün borçlanma yapabilir. Doğum sebebiyle çalışan kadınlar iş hayatından bir süre uzak kalabilmektedir. Bundan dolayı emekli olmaları için gereken kadınlarda sigorta gün sayısı şartını doldurmakta zorlanabilirler. Bu nedenle, doğum borçlanması düzenlemesi ile iş hayatından uzak kalan kadın çalışanlara doğum nedeniyle geçirdikleri süreleri borçlanma imkanı sunulur. Ancak her durumda doğum borçlanmasının gerekliliği farklılık gösterebilir.

Doğum borçlanması, doğumdan önce sigorta girişi yapılan kadınlar için bir hak olduğundan dolayı doğum borçlanması ile kadınlar emeklilik tablosu üzerinde yaşı düşmez. Doğum borçlanması olan kadınların emeklilik gün sayısı eksik olan günleri, doğum sonrasında çalışamadığı süreleri borçlanır. Bu sürelerde oluşan eksik prim gün sayılarını tamamlar. Bu kapsamda işe giriş tarihinin öne çekilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kadınlar için doğum borçlanması konusunda, sigorta girişi geri gitmez. Emeklilik açısından herhangi bir avantaj sağlamaz. Bu kapsamda doğum borçlanması yapan sigortalı kadınlar, öncesinde hangi koşullara tabi olarak emekli olması gerekiyorsa yine aynı şartlarla emekli olur. Emeklilik şartlarında bir değişim meydana gelmez.

25 Yıl Evli Kalan Ev Kadınlarına Emeklilik Hakkı


Ev kadınları, eğer isterlerse sigortalılık kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna prim yatırıp ev hanımları emeklilik planı​ dahilinde olabilirler. Bunun için yapılması gereken 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamak ve 3600 prim ödemesini tamamlamaktır. Bu şartlar yerine getirildiği zaman emekli olan ev kadınları, emekli aylığı alabilir. Bunun yanı sıra ev kadınları, emekli olmayı istemeleri halinde sigorta priminin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanır. Ayrıca hiç çalışmayan ev kadınları da Bağ-Kur primi ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilirler. Bağ-Kur primlerinin tıpkı SGK gibi belli bir sayıya ulaşması şartı bulunur. 



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."