Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 20.02.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

Sahip olduğu beceriler ile ev ekonomisine katkıda bulunmak isteyen birçok yetenekli kadın var. Bu fikir bazılarına çok uzak gelse de bir şekilde adım atıp planlı hareket ettiklerinde istediklerini başarabilirler! Özellikle günümüzde, ev yapımı yiyeceklerin, el işlerinin ve temiz içerikli ürünlerin oldukça popüler olduğunu düşünürsek, üreten kadınlar için girişimci olmak hiç de hayal değil. 

Çalışma hayatından uzak olsalar bile içlerinde girişimci olma hevesi taşıyan kadınlar için hazırladığımız girişimci olma rehberine göz atabilirsiniz. 


1.

İlk Adım: İş Fikrinizi Belirleyin

Yemek yapmak, el işleri ya da resim çizmek… Yeteneğinizin ne olduğu hiç fark etmez, çok iyi olduğunuzu düşündüğünüz herhangi bir konu olabilir. Fakat girişimci olmak istiyorsanız önemli olan bu yeteneğinizi bir “satış fikri” haline getirmek. Yani yeteneğinizi, pazarlama dinamikleriyle birleştirerek ona farklı bir boyut kazandırmak. Bu nedenle ilk etapta atmanız gereken ilk adım kesinlikle iş fikrinizi belirlemek olmalı. ​



2.

İkinci Adım: Detaylı Bir Araştırma Yapın

Başarılı bir girişim yapabilmek için öncesinde yaptığınız hazırlığın niteliği; bu yolda nasıl ilerleyeceğinizi belirler. Burada hazırlık demekle elbette ki detaylı ve titiz bir araştırma sürecini kastediyoruz. Örneğin, ürününüzü ya da hizmetinizi kimlere satacaksınız? Hedef kitlenize ulaşmanız için hangi platformları kullanmanız gerekli? Benzer işler yapanlar neler yapıyor ve onlardan nasıl ayrılabilirsiniz? Tüm bu soruları kendinize sorup iş kurmak için gerekli adımları atmalısınız. ​





3.

Üçüncü Adım: Tecrübeli Kişilerden Yardım Alın

Ticaret, iş dünyası zaman zaman size korkutucu ve riskli gelebilir. “Daha önce ticaret yapmadım, ya altından kalkamazsam?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama şunu unutmayın ki insan hayatın her döneminde yeni şeyler öğreniyor ve aslında hiçbir şey için geç değil. Bu konuda yalnız olmadığınızı daha iyi anlamak için başarılı kadın girişimcilerden ilham alabilirsiniz. Onlarla sohbet edin, yazıları varsa okuyun ve bir şekilde iletişim kurun. ​



4.

Dördüncü Adım: İş Planı Yapın

İşinizi kurarken; hedef pazarınızı, potansiyel müşterilerinizi ve tabii ki bütçenizi çok dikkatli bir şekilde planlamanız gerekiyor. Yaptığınız plan ne kadar profesyonel olursa sizin işiniz de bir o kadar kolaylaşır. Ayrıca bu plan girişimci kadınlara verilen önemli desteklerden yararlanabilmeniz için de size yardımcı olur. Çünkü bu destek programları, sizden belli bir formatta iş planı ister. İlgilendiğiniz destek programının formatına uygun bir iş planı hazırlayıp mali destek için başvuru yapabilirsiniz. 

Örneğin, KOSGEB’in kadın girişimcilere verdiği önemli destekler var. Üstelik öncesinde ücretsiz olarak girişimcilik eğitimi de veriliyor. 

İş Bankası'nın Kadın Girişimci Paketi​'ni inceleyebilirsiniz. 




5.

Beşinci Adım: Sosyal Medyayı Doğru Kullanın

Günümüzde girişimci olan herkes, sosyal medyayı da çok iyi bir şekilde yönetmeli. Çünkü sosyal medya platformları size potansiyel müşterilere ulaşmak için en hızlı ve en az maliyetli yollardan birini sunuyor. Yeni işinizin sosyal medya hesaplarını profesyonelce yönetmek için ürün ya da hizmetiniz için nasıl fotoğraflar kullanacağınıza, gönderi metinlerini nasıl bir üslupla oluşturacağınıza kadar pek çok konuyu güzelce araştırmalısınız. Ayrıca, bilinirliğinizi artırmak ve satış oranlarını yükseltmek için sosyal medya reklamlarıyla ilgili temel bilgilere sahip olmanız şart. Merak etmeyin, bu konuda oldukça fazla dijital eğitim ve kaynak var. Onlardan rahatlıkla yararlanabilirsiniz. 

Unutmayın ki bu yola çıktığınız andan itibaren size olumsuz şeyler söyleyecek ve sizi hayalinizden döndürmeye çalışacak birçok kişi olacak. Oysaki gerçekten iş fikirlerinize güveniyor ve girişimci olmak istiyorsanız söylenenler sizi yıldırmasın. Hatalarınızın elbette farkında olun ama onlara takılmak yerine çözüm bulup emin adımlarla ilerleyin.  

İstediğiniz zaman her şeyi yapabilecek gücünüzün olduğunu aklınızdan çıkarmayın!

​"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. B​u nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​​​​