Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 05.04.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

İnsanlar temel ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılayabilmek için meslek sahibi olmak zorundadır. Yüzlerce farklı alanda çalışma alanı oluşturularak gereken istihdam sağlanır. Böylece hem üretim hem tüketime zemin hazırlanmış olur. “İşsizlik nedir?” tanımı; çalışmak istediği halde iş bulamayan yetişkin bireyleri kapsar. Herhangi bir kurumda belirli bir süre çalıştıktan sonra işten ayrılan kişiler, yeni iş bulma sürecinde mağduriyetlerini gidermek isteyebilir. Günümüzde pek çok alanda sigorta yapılması bireylerin kontrolü dışında gelişen olumsuz durumlara karşı önlem almasını mümkün kılar.

İşsizlik sigortası herhangi bir işyerinde çalışan bireylerin kendi istekleri dışında işten çıkarılmaları neticesinde devreye giren bir sigorta çeşididir. İşini yitiren bireyler bu sigorta sayesinde devlet tarafından belirli miktarda maaş alabilirler. Siz de işsizlik sigortası kapsamında maaş almakla ilgili bilgi edinebilir ve bu konu ile ilgili ayrıntıları öğrenebilirsiniz. İşsizlik riskine karşı kredi destek sigortası​ ile istem dışı işsizlik, ölüm, tam ve kalıcı sakatlık durumlarında kalan kredi tutarınızı güvenceye alabilirsiniz.

İşsizlik Sigortasından Kimler Yararlanabilir?


İşsizlik sigortası şartları kapsamında yer alan kurallara uygun bireyler işsizlik maaşı alabilirler. İş sözleşmesine bağlı bir şekilde çalışmakta olan sigortalılar işsizlik sigortasından yararlanabilme hakkı kazanırlar. Bunun yanı sıra banka sandıklarına üye olan sigortalı çalışanlar da otomatik olarak bu sigortadan faydalanma hakkına sahip olabilir. İstek üzerine bu haktan yararlanmak isteyenler ise belirli süreli iş sözleşmesine bağlı çalışan sigortalı çalışanlar olmalılardır. Bunun yanı sıra işyerinde, il içi toplu taşımada, Kültür ve Turizm Bakanlığı kapsamında belirlenmiş olan alanlarda belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan bireyler de işsizlik başvurusu yapabilir. Ek olarak bu alanlarda çalışan bireylerin bir ay içinde çalışma sürelerinin 10 günden az olması gerekir.

İşsizlik Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 

İşsizlik Maaşına Kimler Başvurabilir?


İşsizlik maaşına başvuru yapabilmek için öncelikle gerekli şartları karşılayıp karşılamadığınız belirlenir. Koşulları karşıladığınız takdirde söz konusu maaş için başvuru yapabilmeniz mümkün hale gelir. Başvurusu dikkate alınan bireylerden biri olup olmadığınızı anlamak için şu maddelerden birinde yer alan kişilerden olmanız gerekir:

Banka sandığına bağlı olan sigortalılar.

Hizmet şartına bağlı sigortalı çalışanlar.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan fakat sigortalı olarak çalışanlar.

Belirli bir süreci kapsayan iş sözleşmesi çerçevesinde çalışan sigortalılar.

Yukarıda belirtilen özellikler ile birlikte işsizlik maaşı için şartlar karşılanması durumunda gereken ödeneği alabilme hakkına sahip olabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?


İşsizlik maaşı alabilmek için yerine getirilmesi gereken birtakım şartlar bulunur. Bu koşullar karşılandığında bireylerin zor durumda kalmasının önüne geçilmiş olur. Ödeneği almak isteyenlerden biri iseniz şu koşulları karşıladığınızdan emin olmalısınız:

İşten kendi isteğinizle ya da kusurunuz sebebi ile ayrılmamış olmanız.

İşten çıkarılmadan önce 3 yıl içinde minimum 600 gün işsizlik sigortası yatırmış olmanız.

İşten çıkarılmadan önce son 120 gün içinde çalışmış olmanız.

İşten çıkarılma işleminin ardından en geç 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen ya da elektronik ortamdan başvuru yapmış olmanız.

İşsizlik maaşı şartları gereği; kendi isteğiniz ile işten ayrılmanız ya da yaptığınız kabul edilemez bir hatadan dolayı işten çıkarılmanız halinde işsizlik maaşı almanız mümkün değildir.

İşsizlik Maaşına Nasıl Başvurulur?


İşsizlik maaşı şartları karşılandığı takdirde gereken ödemeyi almak için bireyin önünde bir engel kalmamış olur. Söz konusu ödenek için online olarak gerçekleştirmek istediğiniz başvuru için şu adımları takip etmeniz gerekir:

Öncelikle İŞKUR’un web sitesine iş arayan konumunda giriş yapın. Bu seçeneği bulamazsanız ilk önce internet şubesi butonuna tıklayarak giriş ekranının belirmesini sağlayabilirsiniz.

Bireysel kullanıcı bölümünden “işsizlik ödeneği başvurusu” kısmına tıklayın.

Ekrana çıkan bilgi formunu dikkatli bir şekilde okuduktan sonra onay butonuna tıklayın ve bir sonraki adıma geçin.

Ekrana çıkan alana işten çıkarıldığınız tarihi girin. Bununla birlikte söz konusu alana istenilen bilgileri hatasız ve eksiksiz bir biçimde girerek ilerle butonuna tıklayın.

Çıkan ekrana ayrıldığınız iş yerinin ilini ve ilçesini girerek kaydet butonuna tıklayın.

Bu işlemle beraber cep telefonunuza bilgilendirme SMS’i gelecek ve işsizlik maaşı başvuru işlemi tamamlanmış olacaktır.

Eğer başvurunuzu İŞKUR şubesinden yapacaksanız nüfus cüzdanı, e-Devlet üzerinden alınan işten ayrılma bildirgesi, işsizlik maaşı formu ve işsizlik maaşı dilekçesi teslimini en yakın şubeye iletmeniz gerekir.

İşsizlik sigortasının yatırılması işlemi için son dört ayda gündelik ortalama brüt kazancınız göz önünde bulundurulur. Sigortalı olarak çalıştığınız gün sayısı, ödenmiş olan işsizlik sigortası primi gibi işsizlik maaşı koşulları kapsamındaki prosedürleri karşılıyorsanız ödenek alabilmeniz oldukça kolay hale gelir. İşsizlik maaşı alma şartları yerine getirildikten sonra yapılan başvuru incelenip 10-15 gün içinde neticelendirilir. Bu kapsamda onaylanan başvuru SMS yoluyla size bildirilir. Zamanında prim yatırmanın, çalışmadığınız süreçlerdeki geçiminiz için büyük önem arz ettiğini unutmamak gerekir. Aynı zamanda çalıştığınız şirketlerin sizleri sigortalı çalıştırması hususu konusunda hassas olmak ve sigortayı en erken şekilde başlatmak geleceğinize ve zor zamanlarınıza yaptığınız büyük birer yatırım olacaktır. Çalıştığınız süreçlerde yatırdığınız primleri, gider olarak değil de geleceğe yönelik gelir olarak görmenin çalışma hayatınıza büyük katkısı olacaktır.

“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​