Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 07.02.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika


Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı 2022 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu (Global Gender Gap Report) yayınlandı. Rapora göre cinsiyetler arası eşitsizliğin sadece %68,1’i kapanmış durumda. İşyerinde kadınlara yönelik iyileştirmeler bu hızda devam ederse, kadınların işgücünde erkeklerle eşit şartlara sahip olabilmesi için 132 yıl daha gerekiyor. 

İş gücünde cinsiyet eşitsizliğini gözler önüne seren bu raporda hem ülke bazlı hem de global sonuçlar paylaşılıyor. Sonuçların hala beklenen düzeyde olmaması da özellikle büyük kurumsal şirketleri kadın istihdamına ve fırsat eşitliğine dair neler yapabileceklerini düşünmeye yönlendiriyor.​

Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu Nedir?

Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu, Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2006 yılından beri her yıl hazırlanan ve iş dünyasındaki cinsiyet uçurumunu gözler önüne seren bir rapor. Bu rapor hazırlanırken değerlendirmeler dört ana başlıkta yapılıyor: 

- Ekonomiye Katılım ve Fırsat Eşitliği, 
- Eğitime Katılım 
- Sağlık ve Hayatta Kalma
- Politik Temsil

2022 raporu için araştırmaya katılan 146 ülkenin verilerine göre küresel cinsiyet eşitsizliğinin en çok azaldığı alan %95,8 ile Sağlık ve Hayatta Kalma. Bunu %94,4 ile Eğitime Katılım, %60,3 ile Ekonomiye Katılım ve Fırsat Eşitliği ve son olarak %22 ile Politik Temsil takip ediyor. 

Türkiye tüm bu başlıklar göz önünde bulundurulduğunda cinsiyet farkı endeksinde 124’üncü sırada yer alıyor. Cinsiyet eşitsizliğini tamamen bitirebilen bir ülke henüz yok ancak listenin başında yer alan İzlanda %90,8 oranıyla buna en yakın olan ülke.​

İş gücünde Cinsiyet Eşitsizliği

2009 yılından beri kapanmaya doğru yavaş yavaş yol kateden cinsiyet eşitsizliği, bugün %62,9 ile kaydedilen en düşük değerde. İş gücünde cinsiyet eşitsizliği denildiğinde akla sadece bir iş yerinde veya sektördeki kadın çalışanların sayısının erkek çalışanlara oranı gelse de aslında cinsiyet farkı endeksi araştırmalarında dikkate alınan başka veriler de var. 

Bir kadın ve erkek çalışanın aynı şirkette ve benzer pozisyonlar için aldıkları maaş arasındaki fark, bir şirketteki kadın üst düzey yönetici ve müdür sayısı gibi parametreler de kadınların iş gücüne katılımlarını ölçmek için bakılması ve üzerinde çalışılması gereken değerler. Ekonominin tüm dünyada durma noktasına geldiği son iki yılda işten çıkarma ve işsizlik oranları kadınlar için daha yüksek olması da bu eşitsizliği gösteren örneklerden biri. 

Türk İş Dünyasında Cinsiyet Eşitsizliği

Yine bu raporun yansımalarına göre ülkemizde ekonomik alandaki cinsiyet eşitsizliğinin özellikle şirketlerdeki üst düzey yönetici ve müdür sayılarında ve kadın iş gücü istihdamında olduğu görülüyor. Kadın işsizliği oranının düşürülmesi için başta büyük şirketler olmak üzere tüm işverenlere çok iş düşüyor. Hem şirket içi işe alımlarla hem de sosyal sorumluluk projeleri ile her alanda cinsiyetler arası eşitsizliğin kapanmasına destek vermek gerekiyor.

Cinsiyet eşitsizliği incelenirken değinilmesi gereken bir önemli nokta da evli çiftlerde ev işleri ve çocuk bakımı gibi sorumlulukların nasıl paylaşıldığı. Ülkemizde bu işlerin daha çok kadınların görevi olarak görülmesi, onların istihdama katılımının önünde büyük bir engel. Öte yandan çalışan bir kadının bu işlerin de tamamını üstlenmesi, işyerindeki performansını direkt olarak etkiliyor. 

Türkiye İş Bankası, iş hayatına girmek isteyen kadınlara verdiği maddi desteğin yanı sıra eğitim ve mentorluk projeleriyle de her zaman kadınların yanında olduğunu gösteriyor. Kadın Girişimci Kredisi ile kadınlara ihtiyaç duydukları finansal çözümleri sunan Türkiye İş Bankası, UN Women ve TÜRKONFED işbirliğiyle Girişimde Kadının Gücü projesine de imza attı. Proje dahilinde kadınlara çevrimiçi ve yüz yüze eğitim desteği veriliyor. Eğitimin teknik kısmı dijitalleşme, bütçe yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve markalaşma gibi konuları oluştururken, toplumsal cinsiyet farkındalığı da üzerinde durulan başlıklar arasında yer alıyor. 

Özetle iş dünyasında kadınların daha fazla yer edinebilmeleri ve cinsiyet eşitsizliğinin kapanabilmesi için hem toplumsal hem de ekonomik alanlarda çalışmalar yapılması büyük önem taşıyor.​




Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​




Etiketler: