Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 24.02.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Son dönemde en çok merak edilen ve üzerine araştırma yapılan konulardan biri ikinci el araba alım – satımı oldu. Özellikle son süreçte, pandemi sebebiyle sıfır araç üretiminde yaşanan aksaklıklar ve araba piyasasında yükselen fiyatlar, ikinci el araba pazarını daha popüler bir hale getirdi. Çünkü araç satın almak isteyenler, aradıkları modeli bulmakta zorlanıyor ya da aracı sipariş etmeleri durumunda uzun bir bekleme süresi olabiliyor.
Bu durumda, araç satın almak isteyenler ikinci el araçlara yönelirken aracın arızasız, problemsiz, kazasız olup olmadığı gibi konularda bazı çekinceler yaşayabiliyor. Aslında oldukça keyifli geçmesi gereken bu süreç, yaşanabilecek olası sorunlar nedeniyle can sıkıcı bir hal alabiliyor.
İş Bankası blog olarak bu yazımızda, ikinci el araç alma sürecini daha güvenli ve hızlı hale getirecek bazı tavsiyelerimizi derledik.

Araba İlanını Detaylı İnceleyin


İkinci el araç satın alırken bu süreci titizlikle yönetmeniz gerektiğinin farkında olmalısınız. Bunu ilk olarak araç ilanlarını incelerken uygulayabilirsiniz. Araç ilanları verilirken, araç sahiplerinden belirli bilgileri doldurmaları istenir. Bu bilgiler; aracın yaşı, modeli, hangi şehirde olduğu gibi detayları içerir. Bu standart bilgilerin yanında, ilanda ek olarak bulunan alanda araç sahipleri; “Acil satılıktır.” “Kazası bulunmamaktadır.” “Çok temiz kullanılmıştır.” gibi detayları da bildirirler.
İlanı iyi bir şekilde incelemek, bu aracın sizin ihtiyacınıza uygun olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır. Araç dikkatinizi çekmediyse satıcı ile iletişime geçerek hem kendiniz için hem de satıcı için zaman kaybına sebep olmamanızı tavsiye ederiz. İlan detayları size uygunsa, o aşamada satıcı ile konuşmanız daha doğru olacaktır.

Bütçenize Uygun Araçları Değerlendirin


İkinci el araç alımında, bütçenize odaklanmak ve bütçenize uygun araçları incelemek daha efektif ilerlemenize ve istediğiniz araçları daha kısa sürede bulmanıza yardımcı olur. Aramalarınızı kriterlerinize göre filtrelerseniz, tam da size uygun araçlar arasından eleme yapma fırsatı yakalarsınız.

ikinciel-tasit 

Aracın Bulunduğu Konumu da Baz Alın


Bulunduğunuz şehre uzak bir noktada, daha uygun fiyatlı bir araç bulduysanız bu size oldukça cazip gelebilir. Ancak bu aşamada o şehre ulaşmak için harcayacağınız zaman, yol ve konaklama masraflarını da hesaba katmalısınız. Örneğin; yaşadığınız şehirde aynı model biraz daha yüksek bir fiyattan satılıyorsa onu satın almanız daha mantıklı olabilir.

İlan Sahibine Değil, Belgelere Güvenin


Alım – satım işlemlerinde yapılan en yaygın hatalardan biri, karşınızdaki satıcıya koşulsuz güvenmektir. Bu, sonraki süreçte oldukça can sıkıcı sorunlara sebep olabilir. Bunun önüne geçmek için güvenli araç alım – satımı yapmanızı tavsiye ederiz.
İş Bankası ve Türkiye Noterler Birliği ile yapılan iş birliğiyle hayata geçirilen Güvenli Araç Alım Satım Sistemi üzerinden ikinci el taşıt alım ve satım işlemlerinizi hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.


Güvenli Araç Alım – Satım İş Bankası’nda!


Güvenli Alım – Satım Sistemi, bankamızca daha rahat ve güvenli şekilde araç satın alabilmeniz ve araç satın almak için ayırdığınız birikiminizin riske girmemesi için oluşturulmuştur. Bu sistemi kullanabilmeniz için hem alıcının hem de satıcının bankamızın müşterisi olması gerekmektedir.
Satıcı, Bankamız Bireysel ve Ticari İnternet Şubeleri üzerinden Ödemeler > Güvenli Araç Alım Satım > Satıcı İşlemleri adımlarını izleyerek satış tutarının transfer edileceği hesabı seçer; plaka, satış tutarı, cep telefonu ve alıcının cep telefonu numarası girişini tamamlayarak başvurusunu oluşturur. İşlem özelinde oluşturulmuş referans numarası SMS ile alıcıya iletilir ve tüm adımlar tamamlandıktan sonra alıcı işlemini onaylar ve hesabındaki ilgili tutar araç bedeli olarak Türkiye İş Bankası güvencesine alınır.
Taraflar birlikte notere giderek referans numarası üzerinden devir tescil işlemlerini gerçekleştirir. Noterde işlemler tamamlandığında Türkiye İş Bankası güvencesinde bulunan araç bedeli otomatik olarak satıcının hesabına aktarılır. Böylece tüm süreç bankamızın güvencesi altında tamamlanmış olur.
İkinci el araç satın almadan önce, İkinci El Araç Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ​ yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Arabanızla ilgili harcama kontrollerinizin tamamı İşCep'te! MTV ödemelerinizi, trafik cezası ödemelerinizi, HGS yüklemelerinizi ve otomobilinizle ilgili tüm harcamalarınızı takip edebileceğiniz İşCep Aracım​ ​sekmesi ile akıllı telefonunuzda sizi bekliyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.