Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 26.10.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Günlük hayatta bir kişiye ya da kuruma para gönderirken sıklıkla duyduğumuz kavramlardan biri IBAN (International Bank Account Number) ya da sık kullanılan biçimiyle IBAN numarasıdır. Aslında Avrupa Birliği Düzenlemeleri kapsamında ülkeler arasındaki para transferlerinin hızlı olması ve maliyetlerin minimuma düşmesi için geliştirilmiştir. IBAN sayesinde bankalar ve diğer tüm kuruluşlar arasındaki para transferlerindeki hatalar ve gecikmeler en az seviyeye iner.


TCMB'nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) tebliğine göre IBAN numarası, müşteri hesap numaralarının belirli bir standart dahilinde düzenlenmesiyle elde edilen uluslararası banka hesap numarasıdır. Bir IBAN numarası, sadece bir banka hesabına ait olabilir. 

IBAN Numarası Standartları Nedir?


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tebliğine göre 01.01.2010 tarihinden itibaren IBAN kullanımı ülkemizde zorunlu hale gelmiştir ve Avrupa Bankacılık Standartları Komitesi'nin  belirlediği standartları vardır. IBAN numarasının ülkemizdeki standartları ise aşağıdaki gibidir: ​

IBAN numarasının toplam uzunluğu 34 haneyi geçmemek kaydıyla her ülke tarafından belirlenebilir. Türkiye'de IBAN numaraları toplam 26 haneden, harf ve rakamlardan oluşur.

IBAN numarasının başında ise ülke kodu yer alır. Bu kod, iki büyük harften oluşur. Örneğin Türkiye'deki IBAN numaraları TR olarak başlar.

Ülke kodunun ardından kontrol basamakları gelir. Bu basamaklar iki haneden oluşur ve IBAN numarasının doğrulanması işleminde kullanılır.

Akabinde beş basamaklı banka kodu gelir. Beş basamaktan oluşmayan banka kodları ise sağa dayalı yazılır ve başlarına sıfır konarak beş basamaklı hale getirilir. 

Rezerv alan ise tek basamaklı rakamlardan oluşur. Değiştirilene kadar sıfır kabul edilir.

Son 16 hane, banka hesap numarasını temsil eder. Hesap numarası konusunda ise bankalar arasında ortak bir standart yoktur. Bazı bankalar alfabetik karakterler kullanırken bazıları ise sayısal değerleri tercih eder. Hatta bazı bankalar buraya müşteri numarasını bile yazabilir. 

Türkiye Bankalar Birliğinin IBAN hakkındaki detaylı bilgilendirmelerine IBAN Uygulaması sayfasından ulaşabilirsiniz. 

IBAN Numarasının Sağladığı Kolaylıklar Neler? 


IBAN numarası günümüzde fazlasıyla öneme sahiptir, çünkü her bir banka müşterisinin hesap numarasının uluslararası alanda tanımlanmasını sağlar. Bu sayede para transfer işlemleri güvenli ve hatasız bir şekilde gerçekleşebilir. Para göndermek istediğiniz kişinin IBAN numarasını hatalı ya da eksik girdiğinizde IBAN, alıcının adı ve soyadı ile uyuşmaz. Böylelikle hatalı para transferinin gerçekleşmesi önlenmiş olur. 

IBAN numarasını günlük hayatta bu kadar önemli hale getiren diğer bir konu ise kesinlikle hız unsurudur. Girilen numara doğruysa alıcının adı ve soyadı ile eşleşir. İşleminiz de böylece birkaç dakika içinde gerçekleşmiş olur. 

IBAN Sorgulama Yolları 
iban hesaplıyor

Banka hesabınıza ait IBAN no sorgulama yapmak isterseniz, bunun için farklı yolları takip edebilirsiniz. Bu yollardan akla ilk gelen elbette internet bankacılığını kullanarak “hesabım" menüsünden IBAN'a ulaşmaktır. 

İnternet bankacılığını aktif olarak kullanmadığınız durumlarda ise Bankamatikler ile IBAN numaranıza ulaşabilirsiniz. Bankamatik yolunun dışında ise müşterisi olduğunuz bankanın müşteri hizmetlerini arayarak temsilci yardımıyla IBAN no öğrenme mümkün. 

Bunların dışında İş Bankası müşterisiyseniz IBAN numaranızı çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. İş Bankası IBAN sorgulama işlemi için şube kodunuzu ve hesap numaranızı IBAN Hesaplama sayfasına girerek sonuca hızlıca ulaşabilirsiniz!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​