Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 25.04.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika

​Havale Nedir ve Nasıl Yapılır?


Havale para gönderimi için en sık anılan yöntemlerden biridir. Aynı banka içerisindeki bir hesaptan yine aynı bankadaki farklı bir hesaba para transfer etmek amacıyla kullanılan işlemdir. IBAN ya da hesap numarasıyla internet bankacılığı, şube, telefon bankacılığı ya da ATM aracılığıyla havale yapılabilir.

Havale Nedir?


Müşterisi olduğunuz bankaya ait bir başka hesaba para göndermeye havale adı verilir. Bir tür transfer işlemidir. Çoğunlukla ücretsiz olarak gerçekleşen havale, para gönderme işlemleri arasında bulunan en ekonomik ve en hızlı yöntemdir.

Havale Nasıl Yapılır?


Havale, bir para transfer yöntemidir. IBAN veya hesap numarası ile yapılabilir. İnternet bankacılığı, ATM, şube ya da telefon bankacılığı aracılığıyla aynı bankadaki bir başka hesaba para yatırabilirsiniz. IBAN ile havale yapmak istiyorsanız öncelikle hesap numarasına girmeli daha sonra kişinin adı, soyadı veya yalnızca baş harfleri ile işlemi teyit etmelisiniz. Aynı banka içerisinde olduğu için 7 gün 24 saat boyunca havale yapılabilir. Karşı tarafın hesabına yalnızca 1-2 dakika içerisinde para iletilmiş olur.

İşcep ile Havale Nasıl Yapılır?


Para gönderen hesabın aynı bankadaki kendisine ya da başkasına ait bir hesaba para aktarması havale olarak değerlendirilir. 7 gün 24 saat boyunca yapılabilecek olan havale için banka ATMlerini, şubeleri ya da internet bankacılığını kullanabilirsiniz. 

Dijital sistemleri kullanarak günün her saati havale yapabilirsiniz. Havale göndermek için internet bankacılığındaki para transferleri kısmını kullanabilir veya şube ya da ATM aracılığıyla işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Havale göndereceğiniz hesaba dair ad, soyad ve 26 haneli IBAN numarasına ihtiyaç duyarsınız. Bununla birlikte şube numarasıyla da havale yapılabilir. İşCep aracılığıyla aylık ya da yıllık ödemeleriniz için düzenli havale talimatı oluşturabilirsiniz.

1. İşcep uygulamasına giriş yapın.
2. Ardından Para Aktarma kısmına girin.
3. Havale kısmını seçin.
4. Buradan eğer daha önceden tanımlı hesap eklemişseniz tanımlı hesabı seçebilir veya tanımsız hesabı seçebilirsiniz.
5. Paranın gönderileceği hesap bilgilerini girin ve göndermek istediğiniz tutarı girin.
6. Çıkan sayfada bilgileri tekrar kontrol ederek Devam tuşuna basın, belirlediğiniz tutar iletilecektir.

İş Bankası Havale Nasıl Yapılır?


İş Bankası ile havale yapmak için dijital bankacılığı, ATM’leri ve şubeleri tercih edebilirsiniz. Eğer alıcının ad, soyad, şube numarası ve IBAN gibi bilgilerine sahipseniz ATM ya da internet bankacılık aracılığıyla günün istediğiniz herhangi bir saatinde havale işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Blokeli Havale Nasıl Yapılır?


Kurumlar ya da kişilere olan vadesi gelmiş borçlarına tahsil edilememesi hesabın bloke edilmesine yol açabilir. Bloke edilen hesap ya da bloke edilen miktar hesap sahibi tarafından kullanılamaz. Bu hesaptan havale ya da EFT gibi bir transfer işlemi gerçekleşemez.

Kredi Kartına Havale Nasıl Yapılır?


Kredi kartı hesap numaranız ile başka bir hesabınızdan havale yapabilirsiniz. Bunun için dijital işlemleri kullanabilir, internet bankacılığı aracılığıyla istediğiniz herhangi bir saatte havale yapabilirsiniz.

Havale Nedir ve Havale Nasıl Yapılır

Havale Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Havale gönderimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı etkenler bulunuyor. Hızlı ve kolay olduğu için tercih edilen havale, bir başka hesaba ya da kendinize ait bir banka hesabına para göndermek için tercih edilen bir işlemdir. 

Havale yaparken dikkat edilmesi gereken ilk ve en önemli etken, gönderim yapacağınız hesaba ait bilgilerin doğruluğudur. Bankaların doğrulama yöntemleri oldukça gelişmiş olmasına rağmen farkında olmadan yanlış bir hesap numarasına havale yapmak istemediğiniz durumları beraberinde getirebilir.   Dikkat edilmesi gereken bir diğer etken ise havale saatleri olarak değerlendirilir. Bankanın havale saatlerini takip etmeli, mutlaka bu saatlerde havale yapmalısınız. Havale saatleri dışında yaptığınız işlemler bir sonraki havale saatinde hesaba gönderilir. 

Havale İşlem Saatleri Nelerdir?


İş Bankası aracılığıyla havale yaparken bireysel işlemleriniz için alt limit bulunmaz. Gün içerisinde 600.000 TL’ye kadar gönderim yapabilirsiniz. Hem İşCep hem de internet şubesi aracılığıyla 7 gün 24 saat boyunca havale ile para gönderebilirsiniz. Ticari işlemler içinde bu durum geçerlidir. Ticari işlemlerde ise üst limit 100.000.000 TL, bankamatik ile 200.000 TL gönderim sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla havale saati konusunda endişe duymanız gerekmez, istediğiniz herhangi bir saatte gönderim yapabilirsiniz.

Havale ve EFT Arasındaki Fark Nedir?


Banka içi ya da bankalar arası para göndermek son zamanların en popüler işlemleri arasındadır. Birden fazla amaç dolayısıyla gerçekleşebilecek bu işlem, neredeyse her banka müşterisi tarafından gerçekleşir. Bununla birlikte banka müşterilerinin en çok merak ettikleri konuları arasında havale EFT farkı bulunur. Havale banka içi para gönderme işlemidir. Yani havale ile bir başka bankaya ait hesabı para gönderemezsiniz. Havale genellikle ücretsiz olarak gerçekleşir. EFT ise farklı bir banka hesabına para göndermek anlamına gelir. Havale çoğunlukla EFT’ye göre daha hızlı ve daha ucuzdur.

Sıkça Sorulan Sorular


● Yanlış Hesaba Havale Nasıl Geri Alınır?

Eğer yanlış hesaba havale yaptığınızı fark ettiyseniz öncelikle işlemi gerçekleştiren bankaya durumu bildirmelisiniz. Daha sonra yanlış hesabın sahibi ile iletişime geçerek işbirliği yapmayı deneyebilirsiniz. Eğer yanlış hesap farklı bir bankada etkilendiyse bu durum iki banka arasında EFT geri alma sürecinin başlatılmasına yol açabilir.

● Cebe Gelen Havale Nasıl Çekilir?

Cep telefon numaranıza para gönderildiyse yani havale yapıldıysa öncelikle gönderenin cep telefon numarasını, kendi cep telefon numaranızı, kimlik numaranızı ve gönderilen paranın tam olarak tutar bilgisini edinmelisiniz. Daha sonra sizlere iletilen tek kullanımlık şifre bilgisi ile ATM ile cebinize gelen havaleyi çekebilirsiniz.

● Cebe Havale Nasıl İptal Edilir?

Cebe havale işlemleri gönderici tarafından iptal edilemez. Cebe havale gönderme işleminden 24 saat sonra alıcı tarafından çekilmeyen tutar otomatik olarak iade edilir.


İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​