Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 26.04.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

Pilotluk; hayallerinde gökyüzü, bulutlar ve uçmak olanların mesleği! Gün içerisinde sabah kahvaltısını başka ülkede edip akşam yemeği için farklı bir ülkede olan pilotların mesleği herkese çok cazip geliyor. Peki gerçekten pilotluk cazip bir meslek mi? Pilotların bir günlerini nasıl geçirdiklerini, uçuş aşamaları, meslek hayatları boyunca nelere dikkat etmeleri gerektiğini ve bizlerin tüm uçuş ekibine nasıl yardımcı olabileceğimize dair bilgileri sizin için derledik.

Pilotların Bir Günü Nasıl Geçer?


Öncelikle uçuşu olan pilotun, uçuş saatinden iki saat önce havalimanında olması gerekiyor. Çünkü bir pilotun görevi sanılanın aksine sadece uçağı uçurmakla sınırlı olmuyor. Tüm yolcuların güvenle seyahat etmesi ve uçağın teknik ekipmanlarının kontrol edilmesine kadar birçok sorumluluğu olan pilotların uçuş öncesi kuralarını titizlikle uygulaması gerekiyor.

Uçuş öncesi pilot ve ikinci pilot bir araya gelerek uçuşla alakalı genel bir değerlendirme yapıyor. Uçuş varış noktası, herhangi bir aksilik ihtimaline karşın yedek varış noktası, hava durumu, hava durumunun pist koşullarına etkisi gibi koşullar ele alınıyor. Bu süreçten sonra kabin ekibi ile bir araya geliniyor. “Uçuşla alakalı özel bir durum var mı?”, “Seferi etkileyecek kısıt ya da ortak hareket etmeyi gerektirecek herhangi bir engel mevcut mu?” gibi sorular cevaplanıyor ve kabin ekibine gerekli talimatlar veriliyor. Böylelikle prosedürler tamamlanıyor ve uçuş saati bekleniyor.

Uçuş saati geldiğinde, yolcular uçağa alınıyor ve kapı kapanma saati geldiğinde uçak kapıları kapatılıyor. Son kontroller tamamlanıyor ve uçak kalkıyor. 
Uçak indikten sonra, yolcular uçağı boşaltıyor ancak pilotların ve kabin ekibinin işi burada bitmiyor. Farklı bir uçuş varsa uçak yeni uçuş için hazırlanıyor ve prosedürler tekrar uygulanıyor. 

Uçuş Esnasında Pilotlar Aynı Yemeği Neden Yemiyor?


Havacılık sektörünün kuralları tüm sektörlerden daha farklı işliyor. Havacılıkta kuralları aksatmak çok büyük sorunlara sebep olabileceğinden tüm ekibin kuralları eksiksiz yerine getirmesi gerekiyor. Bu noktada uçuşun güvenle tamamlanabilmesi için pilotların sağlıklı olmaları şart. Uçuş sırasında kaptan pilot ve yardımcı pilot aynı yemeği yemiyor. Böylece herhangi bir gıda zehirlenmesi ihtimaline karşı tedbir alınıyor ve zehirlenme sorunu olsa da uçuş devam ediyor.

 pilotların günü

Pilotlar Sağlıklarına Her Zaman Dikkat Etmeli


Zorlu eğitim süreçlerinden geçen ve birçok uçuş yaptıktan sonra uzmanlaşabilen pilotların görevi tüm prosedürleri yerine getirmek ve uçuş esnasında gerekli olan her şeyin yerine getirilmesini koordine etmekle bitmiyor. Pilotların tüm bunların yanında meslek hayatları boyunca sağlıklarına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü pilotların sorumluluğu sadece uçuşlar ile sınırlı değil. Özel hayatlarında da her zaman yolcularının güvenliklerini düşünüyor ve hayatlarını bunu baz alarak düzenliyorlar.
Özellikle uçuş öncesinde hem pilotların hem de tüm kabin ekibinin yediklerine dikkat etmeleri büyük önem taşıyor. Normal şartlarda tüketildiklerinde risk oluşturmayan bazı besinler üç bin metre yüksekliğe çıkıldığında sıkıntı yaratabiliyor.

Özellikle; kuru fasulye, nohut, bulgur gibi gıdalar sefer sırasında rahatsızlığa sebep olabiliyor. Çünkü havadayken basınç altında kalan bağırsak ve mide normalden daha fazla şişkinliğe neden oluyor. Ayrıca; tavuk, yumurta, balık gibi gıdalar da zehirlenmeye sebep olabileceğinden uçuş öncesinde tüketilmesi tavsiye edilmiyor.
Uzun süreli aç kalmak da uçuş ekibinin tümü için risk taşıyan faktörler arasında. Kan şekerinin düşmemesi, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi gibi sorunlar yaşanmaması için tüm uçuş ekibinin sık periyodlarla hafif şekilde beslenmeleri gerekiyor.
Uçakta solunan hava az nemli ve kurudur. Uçaktayken vücut normale göre çok daha fazla nem kaybeder. Bu nedenle uçuş ekibi gün içerisinde su tüketimine de dikkat etmelidir.

Uçuş Esnasında Yolcular Ne Yapmalı?


Öncelikle uçuştan iki saat önce havalimanında olmak; rahat ve sorunsuz bir yolculuk yapmak için gerekli olan zamanlama sorununu ortadan kaldırıyor. 
Uçağa alındıktan sonraki aşamada; koltuklara geçip kabin ekibinin bilgilendirmelerini takip etmeli ve uçuş güvenliği için gerekli tüm önlemleri almalıyız. Emniyet kemerini takmak bunların başında geliyor. Herhangi bir sorun ihtimalinde neler yapılması gerektiğini anlatan kabin memurunu da dikkatle dinlemeliyiz.

En önemlisi ise uçak durmadan emniyet kemerlerini çıkarmamalı ve ayağa kalkmamalıyız. Unutmayın ki uçağa bindiğimiz andan itibaren kendi güvenliğimiz için aldığımız her önlem ve uyduğumuz her kural tüm uçuş ekibinin işini kolaylaştırıyor. 
Ayrıca kabin memurlarından bir isteğiniz olduğunda isteğinizi rica ederek söylediğinizde tüm ekibin moralinin yüksek olmasına ve herkesin keyifli bir yolculuk geçirmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Gökyüzü Size Emanet!


İş Bankası olarak gökleri onurlandıran tüm pilotlarımızın 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü’nü kutlarız. Bizim güvenliğimiz için yaptığınız fedakarlıkların hepsine teşekkür ederiz. 
İş Bankası’nın PİLVAK ( Türkiye Havayolu Pilotları Vakfı) üyelerine özel tasarladığı, yurt içi ve yurt dışında farklı ayrıcalıklar sunan PİLVAK​ logolu kredi kartlarımız ile dünyanın her yerinde hizmetinizdeyiz.



"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​​​