Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 01.11.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
Girişimcilik, temel bir deyişle tüm kârı ve meydana gelebilecek bütün riskleri üstlenerek yapılan bir eylemdir. Son zamanlarda hayatın birçok alanında adı duyulan girişimcilik türleri mevcuttur. Günümüzün gelişen ve her daim gelişmekte olan teknolojisinin getirisiyle, zihinlerde yer alan düşünceler hızla hayata geçirilmeye başlandı. Mal, hizmet ve diğer konularda gerçekleştirilen pek çok projeyi girişimcilik atılımına örnek olarak verebiliriz. Girişimcilik eylemi yalnızca kendisi için kâr amacında değildir. İyi bir girişimci, projeleriyle aynı zamanda toplum için de fayda sağlayabilir. Sanat, eğitim, teknoloji ve devlet alanında pek çok girişimcilik şekilleri mevcuttur. 

Peki birçok alanda kendisini gösteren girişimcilik türleri nelerdir? Sizin için detaylarıyla inceleyelim. 

1. Çevresel Girişimcilik 


Girişimciliğin yalnızca kâr amacı gütmediğini belirtmiştik. Herhangi bir alanda toplumun yararına olabilecek bir fikir veya proje de girişimcilik türlerine dahil edilebilir. Toplumun gelişimine katkıda bulunmayı sağlayan bu türde, toplumsal iyileşme ön plandadır. Girişim fikrini ortaya atan kişi elde edeceği kazancı düşünmez. Burada önemli olan, farklı konularda eksiklikler yaşayan toplumlar için fayda sağlamaktır. Bir toplumdaki eksik daha önce ileri sürülmemişse ya da bu alanda herhangi birinin belirttiği bir fikri olmamışsa, bu girişimcilik eylemine orijinal girişimcilik de denebilir. Peki orijinal girişimcilik nedir? Bir alanda daha önce herhangi bir fikir sunulmamış ise, ortaya konan fikre orijinal fikir ve girişimcilik denmektedir.

Çevresel ve diğer adıyla sosyal girişimcilik türlerinin bazılarında gelir amacı güdülebilir veya hiçbir şekilde gelir elde edilmeyebilir. Hibrit modelli sosyal girişim projeleri de bulunur. Kâr amacıyla yapılmayan çevresel girişimcilikte, toplumun bir bölümüne devlet tarafından karşılanmayan bir hizmet sunulur. Kâr amacıyla yapılanlarda ise temel düşünce bu alanda gelir elde etmek değildir. Bu gibi durumlarda çevresel girişimciliğin ilerlemesi için ve daha fazla kişiye ulaşabilmesi için yapılır. Hibrit modelde ise projenin giderleri hizmet veya ürün alanında satış yapılarak kazanılmaktadır. Öğrenci bursları veya gıda yardımları bu girişimciliğe örnek olarak verilebilir. 

2. Teknogirişim 


Teknogirişim, yaratıcı bir girişim örneğidir. Sanayi ve hizmet gibi alanlardan ziyade daha önce düşünülmemiş bir teknik girişimdir. Peki teknik girişimcilik nedir? Araştırarak ve geliştirerek ilerleyen, kendisini teknoloji alanında ön plana çıkaran bir türdür. Teknogirişimde, bilim çerçevesinde teknoloji alanındaki icatlar ve düşünceler ekonomiye dönüştürülür. Dünya genelinde benimsenen tanımı ise “Startup” olarak yer alır. Startup, mevcut bir problemin çözümünü ve ihtiyaçların giderilmesini, teknolojinin sağladığı pek çok imkanı kullanarak yapmaktadır.  

3. Özel Sektör Girişimciliği 


Bu girişimcilik türünde en önemli etken kâr amacı güdülmesidir. Cinsiyet farkı olmaksızın, herhangi bir bireyin sektörde ihtiyaç duyulduğuna inandığı ve üretime dayalı bir prensiple yaptığı atılımdır. Temel mantık, bir ürünü veya bir hizmeti sunarak ticari alanda kazanç elde edilmesidir. Örneğin bir kafe açarak hizmet veriyorsanız ticari girişimcisiniz demektir. Özel sektör alanında, mağaza ya da restoran gibi kategoriler altında örneklerle de açıklanabilir. Günümüzde kadın girişimcilik türleri için en yaygın olarak tercih edilen alandır. Kendi parasını kazanmak isteyen kadın girişimcilerin, ellerine geçen ufak veya büyük herhangi bir sermayeyle yaptıkları iştir. Bu girişimcilik türünde, girişimci sermayesini yapacak olduğu hizmete bağlar ve elde ettiği kâr tümüyle kendisinindir. Ticaret alanında girişimcilikte bulunmak istiyorsanız girişimci bankacılığı hizmetinden yararlanarak bu alanda ilerleyebilmeniz mümkün. 

4. İç Girişimcilik 


Kurum içi girişimcilik adıyla da anılan iç girişimcilik, herhangi bir kurumdan ayrılmadan, o kurum içerisinde fikir ve proje atılımı yapmanız olarak açıklanabilir. Bu girişimcilik türünde tamamıyla şirketten bağımsız olarak çalışmazsınız. Kurumlar bu tür girişimcileri yenilikçi ve yaratıcı girişim ürünleri sağlayabildikleri için tercih ederler. Kurumlar, girişimcilerinin fikirlerine değer verir ve onları desteklerler. Marka, şirket veya diğer kuruluşlarda çalışanların girişimcilik yaparak yeni alanlar açabilmesi fazlasıyla önemlidir.  Girişimcilik türleri ve örnekleri olarak, kurum içi girişimciliğe benzinli araba üreten bir firmanın kendisine yeni bir alan açarak elektrikli araç üretmesini verebiliriz. Ayrıca çeşitli oyun platformlarının çıkışı da bir kurum içi girişimciliğe örnektir. 


permakültür yöntemleri 


5. İnternet Girişimciliği​

Günümüz internet kullanımının yaygınlaşmasıyla internet girişimciliği adımları da hız kazandı. Bu girişimcilik türü, internet üzerinden mevcut ihtiyaçlara yönelik geliştirilen fikirlerle ortaya çıkmıştır. İnternet girişimciliği kendisini en çok e-ticaret alanında gösterir. Örneğin; bir İş Bankası iştiraki ve online alışveriş platformu olan Pazarama üzerinden yaptığınız alışverişler sanal alanda oluşan internet girişimciliğinin bir ürünüdür. İnternet üzerinden yapılan birçok girişimcilik faaliyetini direkt olarak görebilmeniz mümkündür.

6. Kamu Girişimciliği


Girişim şekilleri arasında bulunan kamu girişimciliğinde, yaratıcı bir düşünceyle devlet, sermayeyi ve fikri kendisi ortaya koyar. Ortaya koyduğu projeyi yine devlet kendisi yönetmektedir. Bunun yanı sıra bir girişimciye devlet katkıda bulunuyorsa bu da kamu girişimciliği olarak geçer. Bu girişim türünde şahısların kararları kontrol altındadır denilebilir. 

7. Yaratıcı Girişimcilik 


Mevcut girişimcilik çeşitleri bir fikri veya kurumu geliştirmeye yönelik türlerdir. Ancak yaratıcı girişimcilik sanayi ve üretim gibi alanlarda bulunmaz. Peki bu yaratıcı girişimcilik nedir? Girişimci kişinin bilgi, birikim ve entelektüelliğini birleştirerek ortaya koyduğu yeni iş modelidir. Yaratıcı girişimciliğin temelinde kişinin sevdiği işi yapması ve bunu yeni fikir ve projelerle destekleyerek gelir elde etmesi vardır. Özellikle farklı alanlarda ortaya koyduğu fikirler ve bu fikirlerin hayata geçişi belirli alanlarda etken rol oynayabilir. Bir yatırımcının çizgi film karakterinden yola çıkarak kurduğu imparatorluk bu girişimcilik türüne örnek olarak gösterilebilir.




Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​