Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 13.04.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Daha önce kimsenin denemediği, cesaret edemediği ya da fark etmediği bir alanda iş yapma fikriniz varsa ve bu fikrinizi hayata geçirmek için varınızı yokunuzu ortaya koyarak çalışıyorsanız harika bir girişimci olma yolunda ilerliyorsunuz demektir.
Girişimcilik, zorlu bir süreç olsa da kendi fikrinizi geliştirmek üzerine çalışmak ve zorlukların bir gün son bulacağı konusunda kendinizi motive ederek pes etmeden gelecek güzel zamanları düşünmek oldukça kıymetlidir. 
İş Bankası blog olarak bu yazımızda, Girişimcilik Haftası’nı ele aldık ve yürüdüğünüz girişimcilik yolunda size motivasyon sağlayacağını düşündüğümüz ünlü girişimcilerin sözlerini derledik.

Girişimcilik Haftası Nedir?


Mart ayının ilk haftası kutlanan Girişimcilik Haftası, iş dünyası ve iş dünyasında girişimleri ile fark yaratmış kişileri topluma tanıtmayı amaçlar. 
Özellikle, son yıllarda fikirleriyle iş geliştiren kişilerin popüler olması, gençleri girişimci olmak üzerine düşündüren etmenlerden biri haline geldi. Birçok girişimci; teknoloji, sanayi, sanat, ulaşım, ticaret, moda vb. sektörlerde yenilikçi ve işlevsel çalışmalar ortaya koyuyor. Hem kendi fikirleri üzerinde çalışma fırsatlarını yaratarak istedikleri işi yapma hazzını yaşayan hem de bu iş üzerinden oldukça iyi gelir sağlayan girişimciler, toplum için örnek teşkil ediyorlar.

Girişimcilik ile İlgili Sözler


Kendi girişimleri ile fark yaratan ve girişimciliğin nasıl bir süreç olduğu hakkında fikir sahibi olmanıza fayda sağlayabilecek bazı girişimcilerin sözlerini sizler için derledik.
Bugün dünyanın en çok bilinen ve en iyi kar sağlayan şirketlerinden biri olan Apple’ın kurucularından olan Steve Jobs, adeta bilgisayar teknolojilerinde bir devrim yarattı. Vizyon sahibi bir girişimci olan Steve Jobs, girişiminizi ilerletmeniz konusunda ihtiyacınız olan motivasyonu sağlayabilir.

İşte bazı Steve Jobs sözleri:

“Basit düşünmek, karmaşıktan daha zordur. Bir işi basit hale getirmek için düşüncelerinizi sadeleştirmelisiniz. Bu da gerçekten çaba gerektirir. Ancak sonunda buna değecektir.”

“Eğer bir şey yaptıysanız ve mükemmel bir şey olduğu anlaşıldıysa, o başarınıza takılmak yerine bir sonraki mükemmel şeye başlamanız gerektiği fikrindeyim.”​
girisimcilik 
 “Müşterilerinize mümkün olduğunca çok yaklaşın. Öyle ki daha onlar ne istediklerini fark etmeden önce onlara ihtiyaç duydukları şeyi siz söyleyin.”

ABD televizyon tarihinin en çok izlenen talk show programları arasında yer alan The Oprah Winfrey Show’un sunucusu Oprah Winfrey, azmi ve hikayesiyle birçok girişimciye ilham oluyor. Oprah’nın ilham veren sözleri:

“Tüm zamanların en büyük keşfi, bir kişinin kendi tavrını değiştirerek geleceğini değiştirebilmesidir.”

"Hayatımda yaptığım en büyük hatalar, başkalarının bana vereceği sevginin benim kendime vermem gereken sevgiden daha önemli olduğunu düşünerek, gücümü başkalarına teslim etmekten kaynaklandı."

“Öğrenmeyi bıraktığınızda gelişiminiz durur ve bilinçaltınızdan evrene artık her şeyi gördüğünüzü, sizin için yeni bir şey kalmadığını söylemiş olursunuz. Öyleyse neden buradasınız?”

Çağımızın en önemli ve tanından girişimcilerinden biri olan ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates de girişimcilere bazı tavsiyelerde bulunuyor:

 "Aklımın sadece yüzde 10'unu işle ilgili düşünmek için kullanıyorum. İş bu kadar. Aslında karmaşık bir şey değil."

"Sonraki yüzyılda diğerlerini güçlendiren kişiler lider olacaklar."

"Bitiş çizgisiyle ilgili bir hayalim olsaydı, sizce onu seneler önce geçmiş olmaz mıydım?"

Chanel markasının kurucusu olan ve alanında en iyiler arasında gösterilen Coco Chanel’ın özellikle moda tutkusu olan girişimciler için verdiği tavsiyeler şöyle:

“En cesurca atacağınız adım, kendinizi düşünmenizdir. Hem de yüksek sesle.”

“Kötü giyinirseniz günün sonunda hatırlanan elbiseniz olur. Oysa iyi giyindiğinizde her zaman elbisenin içindeki kadın hatırlanır.”

“Hayat beni memnun etmiyordu, ben de kendi hayatımı kendim yarattım.”

Günümüzün en önemli girişimcilerinden biri olan ve birçok kişinin rol model olarak aldığı, PayPal, Tesla Motors ve SpaceX'in kurucusu mucit Elon Musk'tan yeni girişimcilere yol gösterecek bazı sözler:

"Bir şirket kurmak, kek yapmaya benzer. Tüm malzemelere yeterli oranda sahip olmanız gerekir."

"Haftada en az 80 veya 100 saat çalışın. Böylece başarı oranınızı geliştirin. Diğer insanlar haftada 40 saat çalışıyorsa onların 1 senede yaptığı şeyi siz 4 ayda yapabilirsiniz"

“Başarısızlık da gelişimdir. Henüz başarısız olmadıysanız yeterince yenilikçi değilsinizdir."

Sizin de hayata geçirmek istediğiniz fikirleriniz varsa ve bu yolda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız, kurulduğu günden bu yana ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan, girişimcilere desteğini sürdüren Türkiye İş Bankası’nın ana sponsoru olduğu ve erken aşama teknoloji tabanlı girişimlerin, melek yatırımcıların, yatırım fonlarının aradıkları faydaya en kolay ve en hızlı ulaşabilecekleri bir platform oluşturmak amacıyla düzenlenen Workup Girişimcilik Programı’nı inceleyebilirsiniz.





Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.