Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 05.05.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Girişimcilik, günümüzde gittikçe daha popüler bir hale geliyor. Özellikle kendi işinin patronu olmak isteyen, özgür ruhlu, yenilikçi sektörler deneyimlemekten keyif alan Z kuşağı girişimciliği oldukça önemsiyor. Bunun yanında kendi iş fikirleri olan birçok beyaz yakalı da girişimcilik ile ilgili araştırmalar yapıyor, kurslara katılıyor ve iyi girişimcilerin attığı adımları dikkatle inceliyor.

Her gün binlerce iş fikri geliştirilse de ve bu fikirlerden bazıları çok iyi olsa da bir girişimin başarıya ulaşması için birçok bileşen gerekiyor. Bunlardan belki de en önemlisi girişiminiz destekleyecek ve yatırım yapabilecek bir şirket bulmak.

İş Bankası blog olarak bu yazımızda, “Girişim yatırımcılığı nedir?”, “Girişim yatırımcılığı şirketi ne iş yapar?”, “Girişim yatırımcıları nasıl çalışır?” ve “Girişim için yatırımcı bulmanın avantajları nelerdir?” sorularını cevaplandırıyoruz.

Girişim Yatırımcılığı Nedir?


Henüz yolun başında olan ve potansiyeli yüksek iş fikirlerine yatırım yapan, girişimin büyümesi ve gelişmesi için ortaya sermaye koyan kişilere ya da şirketlere girişim yatırımcısı denir. Girişim yatırımcıları, inandıkları ve büyüme potansiyeli gördükleri iş fikirlerine dönem dönem büyük risk alarak yatırım yaparlar ve girişimin gelişimine büyük katkı sağlarlar.

Girişim Yatırımcılığı Şirketleri Ne Yapar?


Girişim yatırımcıları, inandıkları ve herhangi bir açığı kapattığını düşündükleri iş fikirlerine yatırım yapan kişiler ya da şirketlerdir. Bu şirketler tek çalıştıkları gibi bazen farklı girişim yatırımcıları ile bir araya gelerek de bir iş fikrine yatırım yapabilirler.

Girişim yatırımcıları, maddi olarak yatırımın kazanç elde etmesini ve bu kazancın kendilerine dönmesini amaçlasalar da aslında nihai amaç bu değildir. Bunun yanında girişimde aktif rol oynamak, katma değer yaratmak ve manevi tatmin de ön plana çıkar.

Girişim yatırımcıları, istikrarlı ve hızlı büyüme potansiyeli göstermeyen yatırımlardan ziyade risk almayı severler. Yatırım yaptıkları fikrin bir an büyüme potansiyeli olması girişim yatırımcıları için avantajlı bir durumdur.
Girişim Yatırımcısı Nedir? 


Girişim Yatırımcıları Nasıl Çalışır?


Girişim fikrinizin kontrolü tamamen sizin elinizde olsun istiyorsanız girişim yatırımcıları ile çalışmak sizin iş modelinize uygun bir seçenek olmayabilir. Çünkü girişiminize ciddi bir yatırım yapan şirketin, fon sağlaması karşısında fikrinizde öz sermaye hakkı da vardır. Ancak girişiminizi yerinde saymaktan ziyade maddi anlamda iyi bir destek alarak kısa sürede gelişmesini istiyorsanız iş fikrinize inanan girişim yatırımcıları ile çalışmanız oldukça mantıklıdır. Girişim yatırımcıları genellikle oldukça deneyimli ve yatırımları nasıl geliştirecekleri konusunda öngörü sahibi olan kişilerdir. İş fikrinizi bir uzmanın gözünden değerlendirmek ve fikrinizi gelişmesi için sermaye bulmak kısa zamanda büyük işler yapmanıza katkı sağlayabilir.

Girişim yatırımcıları, şirketinizin gelişmek için ihtiyacı olan zamanı doğru analiz eden kişilerdir. Şirketinizin hisse senetlerinin değer kazanması, halka arz gibi süreçlere erişmesi için uzun vadeli planlar yapabilirler. 

Girişiminiz için Yatırımcı Bulmanın Avantajları


- İhtiyacınız olan sermayeyi almanız sayesinde girişiminiz hızlı bir gelişim sürecine girecektir.

- Girişim yatırımcılarının alanında uzman kişiler olması ve tecrübeleri sayesinde işletmenizin danışmanlık, yönetim, pazarlama gibi alanlarında da hızlı gelişmeler kaydedebilirsiniz.

- Girişiminize yatırım yapan şirketlerin ya da kişilerin olması sizi piyasada daha bilinir hale getirecektir. Bu da daha fazla girişim yatırımcısının ilgisini çekmeniz anlamına gelir. Yani girişiminize birçok destek talebi gelebilir.

- Girişim yatırımcıları bazen maddi beklenti yanında manevi geri dönüşlere de çok değer verir. İş fikrinizin çok hızlı yol kat etmesi, ilgi çekmesi girişim yatırımcısını mutlu edebilir.

İş Bankası olarak her zaman girişimcilerin yanındayız ve girişimci bankacılığı anlayışıyla hareket ediyoruz. Farklı girişimcilikkredilerinden yararlanarak projelerinize finans desteği sağlayabilir, girişimcilik programları aracılığıyla öykünüzü geniş kitlelere duyurabilir, girişimci paketleri ve Girişimcilik Şubesi ile hayalinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."