Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 28.10.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
​Kendi işlerini kurmak için harekete geçen girişimci adaylarının başlangıçta karşılarına birçok zorluk çıkıyor. Bu zorluklar gelir vergisi, Bağ-Kur primi ve stopaj vergisi gibi konulardan meydana geliyor. Bu yazımızda 29 yaş altında olup bir şirket kurma hayali olan gençlerin en çok merak ettiği konulardan biri olan genç girişimci desteğini inceleyeceğiz.

Genç Girişimci Desteği Nedir?


Resmi Gazete'de 18.05.2018 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren bir torba yasa kapsamında girişimci gençlere gelir vergisi muafiyeti ve Bağ-Kur prim desteği sağlayan teşvik uygulamasına genç girişimci desteği deniyor. Genç girişimci desteğinin amacı farklı sektörlerde vergi teşvikleri içeren genç girişimcilerin vergi yüklerini hafifletmek ve kendi işlerine daha fazla odaklanmalarını sağlamaktır. Genç Girişimci Desteği Avantajları Nelerdir? Genç girişimci desteği içeriğindeki iki farklı destek ile yeni şirket kuran 18-29 yaş arası gençlere şu avantajları sağlar: Bağ-Kur prim desteği ve gelir vergisi desteği.

Bu destekler şahıs şirketi açan 18-29 yaş arası bir gence 3 yıl boyunca yılda 75 bin TL’ye kadar elde edilecek kâr için gelir vergisi muafiyeti hakkı verilir.  2022 yılı itibariyle en düşük Bağ-Kur primi aylık 1.601 TL’dir ve BAĞ-KUR desteği kapsamına giren bir gencin 1 yıllık toplam 19.212 TL Bağ-Kur primi devlet hazinesi tarafından ödenir.

Kimler Genç Girişimci İstisnalarından Faydalanabilir?


Genç girişimci desteğinden faydalanabilmek için sağlanması gereken bazı kriterler mevcut. 18-29 yaş arasında olmak ve 30 yaşından gün almamış olmak, 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren Bağ-Kur’dan ilk defa faydalanacak olmak, daha önce herhangi bir şirket açmamış veya ortak olmamış olmak. Bu özellikleri sağlayan gençler girişimci desteğinden faydalanabiliyor.

permakültür yöntemleri 


Genç Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?


Vergi dairesine vereceğiniz dilekçeniz onaylandıktan sonra size “Genç Girişimci Desteği’nden faydalanabilir” belgesi iletiliyor. Bu belge ile ikamet ettiğiniz yere en yakın SGK Müdürlüğüne başvurarak destekten faydalanmaya başlayabilirsiniz Ayrıca genç girişimci desteği için “İnteraktif Vergi Dairesi” üzerinden de dilekçe oluşturabilirsiniz.

Genç Girişimci Desteği Hibeleri Ne Kadar? 


Bağ-Kur prim desteği ve gelir vergisi desteğinin yanında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı genç girişimcilere, Geleneksel Girişimci Destek Programı kapsamında 65 bin, İleri Girişimci Destek Programı kapsamında 375 bin liraya kadar hibe desteği sağlıyor. Eğer girişimci genç ise dönem başına 5 bin, toplamda ise 10 bin lira daha fazla destek alabiliyor. Bu desteklerden yararlanabilmek için sadece KOSGEB'in online girişimcilik eğitimini bitirmek ve hazırlanan projeyle başvuru yapmak "KOSGEB Kredisi” almak için yeterli oluyor.

2022 Genç Girişimci Desteği İstisnaları Nelerdir?


Faaliyete başlanıldığı takvim yılından itibaren 3 vergilendirme dönemi boyunca sağlanmış olan kazancın yıllık 75.000 TL'lik kısmı gelir vergisinden istisnadır.
4b kapsamında 01/06/2018 tarihinden itibaren ilk kez sigortalı olanların Bağ-Kur primleri 1 yıl süreyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacaktır.

İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​