Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 12.08.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
Bir girişimci, küçük işletme veya şahıs şirketi sahibi… Herhangi bir işyerinde işçi olarak çalışmayan her vergi mükellefinin kazanç ve masraflarını net olarak görebilmesi adına gelir tablosu hazırlamayı bilmesi gerekiyor. Böylece her hesap dönemi sonunda kar veya zarar ortaya çıkıyor ve kişi/şirket gerekli aksiyonları alabiliyor. Kişinin hem kendi muhasebesini yapabilme hem de şirketinin/işletmesinin genel durumunu anlayabilmesi açısından bu tablolara aşina olması büyük önem taşıyor. Kulağa karışık gelse de aslında verilerin tek bir tabloda toplanması hesap yapmayı da oldukça kolaylaştırıyor. Sizin de aklınızda gelir tablosu nedir, nasıl hazırlanır gibi sorular varsa, okumaya devam edin; gelir tablosu hakkında tüm detayları bu yazıda topladık. 

Gelir Tablosu Nedir?


Şirketlerin tüm kazançlarının, masraflarının, düzenli ödemelerinin ve akla gelebilecek her türlü maddi gelir ve giderin listelendiği formata gelir tablosu deniyor. Gelir tablolarının kolay, anlaşılabilir ve finansal analize uygun olarak hazırlanması gerekiyor. 

Bir gelir tablosu belli bir dönem içindeki (aylık, üç aylık veya yıllık gibi) faaliyetleri ele alarak hazırlanıyor. Halk arasında aynı zamanda gelir gider tablosu olarak bilinen bu listeleme formatı, tüm olağan ve olağan dışı gelirleri ayrı ayrı kalemlerle belirtip yine aynı şekilde olağan ve olağan dışı giderleri de ayrı ayrı açıklıyor. Gelir gider kalemleri tabloya işlenirken, bahsedilen tüm faaliyetlerin tablonun oluşturulduğu dönem aralığı içinde tamamlanmış olması gerekiyor. Yani henüz ödemesi alınmayan satışlara, geleceğe yönelik tahminlere, planlara ve beklentilere gelir tablosunda yer verilmemeli.

Gelir Tablosu Türleri Nelerdir?


Gelir tablosu iki farklı şekilde hazırlanabiliyor: Rapor tipi ve hesap tipi. 

Hesap tipi gelir tablosunda sayfaya büyük bir “T” harfi çizilerek sol tarafına giderler, sağ tarafına gelirler yazılarak kar-zarar ortaya çıkarılıyor. Bu türdeki tablo formatı daha çok elle yazılan hesaplamalarda kullanılıyor. 

Dijital ortamlarda oluşturulan gelir tabloları için rapor tipi tablolar tercih ediliyor. Rapor tipi tablolarda tüm gelir ve gider kalemleri alt alta yazılıyor ve net rakam en sonda belirleniyor.

gelir tablosu

​Gelir Tablosu Kalemleri Nelerdir?


Gelir tablosunun kalemleri arasında brüt satışlar, satış indirimleri, net satışlar, satış maliyetleri, faaliyet giderleri, faaliyet kar ve zararları, olağandışı kar ve zararlar yer alıyor. Şirketin büyüklüğüne ve ticaret hacmine göre bu listeyi alt başlıklara ayırmak mümkün. 

Gelir Tablosu Nasıl Hazırlanır?


Seçilen gelir tablosu formatı tüm veriler toplandıktan sonra hazırlanmalı. Bunun için tabloda belirtilecek olan dönem içindeki tüm harcamaların fatura, fiş veya e-fatura olarak bulundurulması takibi büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Bir şirkette sosyal medya reklam harcamaları veya çalışanların öğle yemekleri de gider olarak sayıldığından, akla gelebilecek her türlü harcamayı not almak gerekiyor.

Gelir Tablosu Örneği


“Gelir tablosuna neler eklenir?” sorusunun cevabını aşağıdaki örnek gelir tablosunu inceleyerek bulabilirsiniz:

GELİR TABLOSU

A. BRÜT SATIŞLAR
1. Yurt İçi Satışlar
2. Yurt Dışı Satışlar (varsa)
3. Diğer Gelirler

B. SATIŞ İNDİRİMLERİ
1. Satıştan İadeler
2. Satış İskontoları

C. NET SATIŞLAR

Ç. SATIŞLARIN MALİYETİ
1. Satılan Ticari Mallar Maliyeti
2. Satılan Mamuller Maliyeti
3. Satılan Hizmet Maliyeti
4. Diğer Satışların Maliyetleri

BRÜT SATIŞ KARI VEYA ZARARI

D. FAALİYET GİDERLERİ
1. Araştırma ve Geliştirme Giderleri
2. Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri
3. Genel Yönetim Giderleri 

FAALİYET KAR VE ZARARLARI

E. DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GELİR VE KARLAR

F. DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GİDER VE ZARARLAR

G. FİNANSMAN GİDERLERİ

OLAĞANDIŞI KAR VEYA ZARARLAR

Ğ. OLAĞANDIŞI GELİR VE KARLAR

H. OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR

DÖNEM KARI VEYA ZARARI


Finans dünyasına dair güncellemeleri takip ederek sizi özellikle ilgilendiren alanlarda daha fazla bilgiye ulaşabilir ve kazancınızı değerlendirme yollarınızı keşfedebilirsiniz.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​