Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 22.05.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte atık miktarı da oldukça fazlalaşmıştı. Koronavirüs salgınının başlamasıyla da vaktimizin çoğunluğunu evde geçirmeye başladık ve aslında bu durum atık miktarının daha da artmasına neden oldu.


Evde tükettiğimiz gıdalar ve eskisinden çok daha fazla kullandığımız hijyen ürünleri bu artışın en büyük nedeni diyebiliriz. Bu durumun önüne geçilmezse de ne yazık ki büyük bir çevre kirliliği sorunu bizi bekliyor. 

Oysa atıkları azaltıp yaşadığımız çevreyi korumak sandığımızdan çok daha kolay! Sizinle paylaşacağımız atık azaltımı yöntemleriyle pratik bir şekilde atık yönetimi yapabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen anlatmaya başlayalım. 

Çöp Çıkarma Alışkanlığından Kurtulun 


Dünya Çevre Günü Raporu’na göre Türkiye’de evsel atıklar, toplam atıkların %42.8’ini oluşturuyor. Bu oldukça yüksek bir oran. Bu oranı düşürmek ise gerçekten bizim elimizde. Öncelikle çok fazla çöp üretme alışkanlığımızı bir kenara bırakmamız gerek. Bu alışkanlığı bırakmak için de aşağıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz: 

Kullan-at tipi ürünler yerine uzun ömürlü olanları tercih edin. 
Plastik, doğada uzun süre yok olmaz ve sağlığınız açısından da tehdit oluşturabilir. Bu nedenle plastik kullanımı yerine evinizde cama daha fazla yer açabilirsiniz. 
Pille çalışan çok fazla cihaza sahibiz. Dolayısıyla tek kullanımlık piller aslında çok fazla çöp çıkarmamıza neden oluyor. Bunlar yerine şarj edilebilir pillere geçebilirsiniz. 
Kağıt havlu ya da kağıt peçeteler de evlerimizin olmazsa olmazı haline geldi. Fakat kağıt ürünler yerine yıkanabilir bezler kullanarak evsel atıkları azaltabilirsiniz. 
Alışveriş için bez torbalar ya da fileler oldukça kullanışlı. Plastik poşetler gibi çevre kirliliği de yaratmaz. 
Damacana ya da pet şişelerle su almak yerine musluğa ya da sürahiye takılabilen su arıtma cihazlarını keşfedin. Böylelikle hem ekonomik olarak tasarruf yapabilir hem de suyunuzu çevreyi kirletmeden içebilirsiniz. 
Dışarıdan hazır yemek siparişi vermek yerine evde yemek pişirmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Böylelikle hazır yemeklerle beraber gelen plastik ya da karton kap kullanımının önüne geçmiş olursunuz.
 geri dönüşüme katkı sağlamak istiyorsanız

Geri Dönüşüme Katkıda Bulunun


Öncelikli yapmak istediğimiz, atık miktarını azaltmak. Fakat bunu yapamadığımız zamanlar oluyor. Bu nedenle geri dönüşüm yöntemine de önem vermemiz şart. Biz Türkiye İş Bankası olarak 2011 yılından beri sürdürdüğümüz Cam Geri Dönüşüm Projesi ​ile geri dönüşüm konusunda toplumsal davranış değişikliği yaratmayı hedefledik; hala da bu yolda ilerliyoruz. 

Proje kapsamında binlerce ilkokul öğrencisine geri dönüşümle alakalı eğitimler verdik ve aynı zamanda 1.306 bin ton cam atığın geri dönüşümünü sağladık. Şimdi de size evde geri dönüşüme nasıl katkıda bulunabileceğinizi anlatmak istiyoruz. 

Geri dönüşüme katkıda bulunmak istiyorsanız öncelikle atıklarınızı ayırarak işe başlayabilirsiniz. Plastik, cam, metal ve kağıt gibi dönüştürülebilir atıkları cinslerine göre ayırıp belediyeler tarafından belli noktalara konulan konteyner’lara atabilirsiniz. Bu işlemi derli toplu bir şekilde yapmak istiyorsanız atıklarınızın türüne göre büyük çöp kovalarından satın alabilirsiniz. 
Eski kıyafetleriniz giyilmeyecek durumdaysa onları çanta, cüzdan ya da mutfak önlüğü gibi farklı eşyalara dönüştürebilir ya da ihtiyaç sahiplerine verebilirsiniz. 
Teknolojik cihazları direkt olarak çöp kutusuna atmayın. Teknolojik atıklar için özel olarak ayrılmış alanlara bırakabilirsiniz. 
Evsel atıkları mümkün olduğu kadar azaltmak için yapabileceklerinizi sıraladık. Bunların yanında koronavirüs salgınından korunmak için sıklıkla kullanılan tek kullanımlık maske ve eldivenler de çevre kirliliği düzeyini artırıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu durumun önüne geçmek için yayımladığı genelgeyle evlerde kullanılan maske ve eldivenlerin çift kat torbaya konulup ağızlarının sıkıca bağlanmasını öneriyor.
Ayrıca bu atıkların en az 72 saat bekletildikten sonra “evsel atık” olarak belediyelere teslim edilmesi de tavsiye ediliyor. 

Siz de bu detaylara dikkat ederek evsel atıklarınızı en düşük seviyeye indirebilirsiniz!

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"