Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 19.03.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 5 dakika
Yaşam ve doğa döngüsünde daha aktif ve bilinçli bir rol almak için sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarını hayatınızın bir parçası haline getirmeniz büyük önem taşır. Dünya kaynaklarının mümkün olduğunca korunması ve geleceğe de yaşanılabilir bir dünya bırakılması açısından, içinde bulunduğumuz tüketim psikolojisini gözden geçirmemiz gerekir. 

Siz de doğaya ve insana saygılı bir yaşam anlayışına sahipseniz sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarını hayatınızın bir parçası haline getirirken zorlanmayacağınızdan emin olabilirsiniz. Üstelik, sürdürülebilir yaşam beraberinde zahmetli ve konforsuz görevler getirmez. Rutin yaşamınızda yapacağınız çok küçük değişikliklerle bile, geleceğin ve doğanın korunmasına büyük katkılar sağlayabilirsiniz. 

Basit ama Önemli Adımlar: Evde Yapacağınız Geri Dönüşüm Projeleri


Sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarının en temel adımlarından biri, geri dönüşüm sağlanmasına katkıda bulunmaktır. Kaynakların daha ekonomik kullanılması, çevre kirliliğinin ve çöp atıkların azaltılması, doğal madde tüketiminin sınırlandırılması… Geri dönüşümün faydaları arasında birçok madde sayabiliriz. 

Peki, hem eğlenceli hem de uygulaması oldukça basit geri dönüşüm fikirleri eşliğinde evinizdeki plastik atıkları değerlendirmeye ne dersiniz? Böylelikle hem evsel atık miktarınızı azaltabilir hem de geri dönüşüme önemli katkılarda bulunabilirsiniz. Evsel atıklarınızı azaltmak için uygulayabileceğiniz yöntemler hakkında detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Dilerseniz, şimdi de evde yapabileceğiniz pratik ve eğlenceli geri dönüşüm projelerine göz atmaya geçelim. 

Kendini Sulayan Saksı

1,5 ya da 2,5 litrelik su veya gazlı içecek şişelerini kullanarak yapabileceğiniz bu saksının içinde yetiştireceğiniz bitkileri sık sık sulamanıza gerek yok. Çünkü hayata geçireceğiniz tasarım sayesinde bitkiler kendi kendine sulanabilecek. 

Seçtiğiniz plastik şişenin üzerindeki etiketleri temizleyin ve şişeyi yıkayın.
Şişeyi, ortasından biraz daha yüksekte bir hizadan işaretleyin.
İşaretlediğiniz yeri makas yardımıyla keserek şişeyi iki parçaya ayırın.
Şişenin ağız kısmı, toprak yerleştireceğiniz bölüm olacak. Bu nedenle kestiğiniz hizanın ağız kısmına çok yakın olmamasına özen gösterin.
 Şişenin kapağını ortasından bir urgan geçecek şekilde delin ve urganı kapağın içinden geçirin.
Şişenin ağız kısmını ters çevirerek diğer şişe parçasının içine yerleştirin.
Kullandığınız urganı alttaki şişe parçasının dibine dek ulaşacak, üstteki şişe parçasının ise ortasına denk gelecek uzunlukta kesin.
Üstteki şişe parçasına toprak ekleyin ve tohumları ipin ucunun eriştiği hizaya ekin.
Alttaki şişe parçasına temiz su doldurun.
Tohumları ektikten sonra toprağı iyice sulayın.
Bu aşamadan sonra şişenin içindeki suyu düzenli olarak değiştirmeniz yeterli. Kullandığınız urgan sayesinde toprak kendiliğinden sulanmış olacak.
Arzu ederseniz şişe parçalarını dilediğiniz kumaşla, boncukla ya da halatla kaplayarak daha estetik bir görünüm yakalayabilirsiniz.
evde-kullanim 
Şampuan Şişesinden Kalemlik

Kullandığınız şampuanların plastik şişelerini kullanarak birbirinden şık kalemlikler yapabilirsiniz.

Şampuan şişesinin etiketlerini temizledikten sonra iyice yıkayarak temizleyin.
Şişeyi ağız kısmından biraz daha aşağıda olacak şekilde kesin.
Şişenin altta kalan bölümünü dilediğiniz renkte ve desende bir kaplama kağıdıyla kaplayın.
Bir silikon tabancası yardımıyla kaplama kağıdının üstünü boncuklarla, dantellerle, farklı kumaş parçalarıyla ya da etiketlerle kaplayabilirsiniz. 


Deterjan Bidonundan Sepet

Geniş hacimli çamaşır ve bulaşık deterjanı bidonlarınızı atmak yerine, bu bidonları oldukça şık bir sepete dönüştürebilirsiniz.

Deterjan bidonunun üstündeki etiketleri temizleyin ve bidonu iyice yıkadıktan sonra kurulayın.
Bir makas yardımıyla ağız kısmını düz bir şekilde keserek bidonu bir dikdörtgen prizma formuna getirin.
Bidonun geniş ve arka yüzünün üst kısmının ortasına, aralarında yaklaşık 8 cm olan iki delik açın.
Yaklaşık 15 cm uzunluğundaki bir halatın her bir ucunu, açtığınız deliklerden geçirin.
 Halatın, bidonun iç kısmında kalan uçlarını düğümleyin.
Bir silikon tabancası yardımıyla, dilediğiniz desende ve renkte bir kumaş kullanarak bidonun iç yüzeyini tamamen kaplayın.
 Kaplama işlemini pratik bir şekilde yapmak için, kumaşın tüm yüzeylerinin ucuna yaklaşık 3 cm kalınlığında kıvırabilir, kıvırdığınız bölümleri silikonlayarak bidonun dış yüzeylerine yapıştırabilirsiniz.
İnce halatları bir örgü haline getirerek kalın bir şerit oluşturun.
Hazırladığınız örgülü şeriti bidonun dış yüzeyini kaplamak için kullanın.
Bidonun ortasına taktığınız halat sayesinde, sepeti dilerseniz duvara asarak da kullanabilirsiniz.

Evinizdeki plastik atıkları kullanarak yapabileceğiniz geri dönüşüm projeleri, elbette bahsi geçen önerilerle sınırlı değil. Siz de yaratıcılığınızı kullanarak sayısız fikre imza atabilir, atık miktarınızı azaltarak doğanın korunmasına önemli katkılar sağlayabilir, sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarını hayatınızın bir parçası haline getirebilirsiniz. 



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.