Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 04.11.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​ELÜS yani Elektronik Ürün Senedi, lisanslı depolara teslim edilen tarımsal ürünleri temsil eden elektronik bir kayıt olarak tanımlanabilir. Elektronik kayıt kurallarına uygun olarak oluşturulan bu kayıt, bir yatırım ürünüdür. Peki, ELÜS nedir, ne gibi avantajlar sağlar? Tarım üreticilerine pek çok avantaj sağlayan, tüm gerçek ve tüzel kişilerin yatırımcı olarak işlem yapabildiği ELÜS’ü yakından tanımak için yazımızı okuyabilirsiniz. 

Elektronik Ürün Senedi Nedir?


ELÜS, tarım üreticilerinin ürünlerini lisanslı depo işletmelerine teslim etmeleri ile düzenlenen ve bu depolardaki ürünleri temsil eden elektronik bir kayıttır. ELÜS açılımı, Elektronik Ürün Senedi şeklindedir. ELÜS, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen ve denetlenen lisanslı depoculuk sisteminin güvencesi altındadır. Lisanslı depo işletmesi, bu kaydı Elektronik Kayıt Kuruluşu (EKK) tarafından kurulup işletilen veritabanı veya platform üzerinden Elektronik Kayıt Kuralları’na uygun olarak oluşturur. Elektronik ürün senetleri, Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nda işlem görür. 

ELÜS sistemine kayıt olarak ürünlerini lisanslı depoya teslim eden çiftçilere ve tüccarlara, mudi denilir. ELÜS piyasasında arpa, ayçiçeği tohumu, buğday, çavdar, çekirdeksiz kuru üzüm, çeltik, fasulye, fındık, kabuklu Antep fıstığı, kuru kayısı, mercimek, mısır, nohut, pamuk, soya fasulyesi, tritikale, yulaf ve zeytin ürünlerinin lisanslı depoya teslimi sonrasında oluşturulan ELÜS’ler işlem görür. Lisanslı depoya teslim edilen ürünlerin cinsi, tonajı ve kalitesi sisteme kaydedilir. Lisanslı depolara bırakılan tarımsal ürünler, ürün türüne göre yirmi dört aya kadar saklanabilir. ELÜS ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için videomuzu​ izleyebilirsiniz. 

ELÜS’ün Avantajları Nelerdir?


Tarım üreticileri, sahip oldukları ürünleri ELÜS sistemi sayesinde kolayca finansal ürüne dönüştürebilir. ELÜS’ün diğer avantajları şunlardır: 

ELÜS kamu teşvikleri açısından mudilere çeşitli avantajlar sağlar. Mudiler, lisanslı depolara teslim edecekleri ürünlerin nakliye, analiz ve depolama kirası bedelleri konusunda Tarım ve Orman Bakanlığının destekleme ödemelerinden yararlanabilir. Üretim yılı içerisinde azami altı ay boyunca yapılan destekleme ödemelerine ait tutarlar, tarımsal ürün bazında değişiklik gösterir.
Lisanslı depolara teslim edilen tarımsal ürünlerin kalite ve tonajları, elektronik kayıt altında olduğundan mudiler, depolama süresi sonunda aynı kalite ve tonajda ürün teslim alabilir. Böylece tonajda azalma ya da kalite kaybı gibi sorunlar yaşanmaz.
ELÜS’ün en önemli avantajlarından biri, ürün sahiplerinin fiyatların düşük olduğu dönemde ürününü satmak zorunda olmamasıdır. Ürün sahibi, ürün fiyatlarının yükseldiği dönemde sistemdeki ürünleri satarak emeğinin karşılığını alabilir.
ELÜS vergi avantajı ile de öne çıkar. ELÜS satışları, 31 Aralık 2023’e kadar gelir ve kurumlar vergilerinden muaf tutulduğundan borsada ELÜS alım satımı ile elde edilen kazançlar, bu tarihe kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaftır. Ayrıca mudi ile lisanslı depo işletmesi arasında yapılan sözleşmeler ile ürün senetleri, damga vergisinden muaf tutulmuştur. 
Mudiler, turib.com.tr adresindeki TÜRİB internet sitesi üzerinden satışta olan ELÜS’lerini kolaylıkla görüntüleyebilir, işlemleri yakından takip edebilir. Tarım Mahsulleri Ofisi (TMO) ve devlet bankalarının da ortağı olduğu TÜRİB üzerinden yapılan satışlara ait tutarlar, işlem günü içerisinde doğrudan mudinin yatırım hesabına yatar. 

İş Bankası’ndan ELÜS Karşılığı Kredi


Tarımsal ürünlerini ELÜS ile finansal ürüne dönüştüren tarım üreticileri ve tarımsal ürün tüccarları elektronik ürün senetlerini teminat olarak göstererek İş Bankası’ndan kolayca kredi kullanabilir. Böylece nakit ihtiyaçlarını hızla karşılayabilir. Siz de ELÜS sahibi bir tarım üreticisi veya tarımsal ürün tüccarı iseniz ELÜS Karşılığı Kredi başvurusu için İşCep ya da İmece Mobil uygulamalarını kullanarak ihtiyaç duyduğunuz krediye hızla ulaşabilirsiniz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.


Etiketler:
Çiftçilik