Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 09.02.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Bulunduğu bölgedeki eczanelere, talep edilen ilaçların tedarik edilmesini sağlayan firmalara ecza deposu denir. İlaçların toptan alınması, saklanması, korunması ve eczanelere en doğru şekilde ulaştırılmasından sorumlu olan ecza depolarının açılabilmesi için ise çeşitli bilgiler ve belgeler talep edilir. Şimdi, uyulması gereken şartlara ve ecza deposu açmak için gerekli belgelere göz atalım.

Ecza Deposu Açma Şartları Nelerdir?


Ecza deposu açmak, diğer şirket kuruluş aşamalarından farklı olarak çeşitli özel koşulların karşılanmasını gerektirir. Limitet ve anonim olarak kurulabilen ecza deposu açmak için sağlanması gereken en önemli koşul ise şirketi kuran ortaklardan en az birinin ya da şirket mesul müdürünün eczacılık fakültesi mezunu olması gerekliliğidir. Yani ortaklı bir şirket kurulacaksa ya ortaklar arasında en az bir kişinin bu diplomaya sahip olması ya da bu diplomaya sahip bir kişinin şirket müdürü olarak işe alınması gerekir.

Ortak olmadan tek kişi şirket kuracaksa da ya kurucu, eczacılık fakültesi mezunu olmalı ya da yine bu fakülteden mezun olan bir kişiyi mesul müdür olarak işe almalıdır.

Bu önemli koşul sağlandıktan sonra da ecza deposu açmak için gerekli bilgi ve belgelerin hazırlanıp ilgili kurumlara sunulması gerekir.

Ecza Deposu Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?


Ecza deposu açmak için istenen belgeler iki gruba ayrılabilir. Belgelerin bir kısmı kuruluş işlemleri için ecza deposundan istenirken mesul müdürden de çeşitli belgeleri sunması talep edilir.

Mesul Müdürden İstenen Belgeler

Noterden onaylı diploma sureti veya resimli çıkış belgesinin aslı

“Eczacılık yapmasında fiziksel ve ruhsal açıdan engel yoktur” ibareli yeni alınmış sağlık ve göz raporu

5 adet biyometrik fotoğraf

Eczacılık yapmaya engel sabıka kaydı olmadığına dair resmi mühürlü, onaylı ve yeni tarihli adli sicil kaydı

Özgeçmiş

Meslekten men cezasının olup olmadığına dair eczacı odasından alınacak Türk Eczacılar Birliği onaylı belge

Eczacı Odasına ve İl Sağlık Müdürlüğüne hitaben ecza deposu yetkilisinin müracaat dilekçesi

Daha önce başka bir iş yapıyorsa ayrıldığına dair yazı

Nüfus kaydı örneği

İkametgah

Bölge eczacı odasına kayıt ve uygunluk belgesi

Kayıtlı olduğu eczacı odasından nakil yazısı

Ecza Deposundan İstenen Belgeler

Mesul müdür tarafından ön ve arka sayfaları doldurulmuş başvuru formu ve dilekçe

Ecza deposu bilgi formu

Ecza Depoları ve Ecza Depolarında Bulundurulan Ürünler Hakkında Yönetmelik’in 26. maddesi uyarınca çıkarılan kılavuzun okunup tebellüğ edildiğini belirten ve hükümlerine uyulacağı taahhüdünü ihtiva eden imzalı belge

Ecza deposunun adı, kurulacağı yerin açık adresi, onaylı imar plânı

Ecza deposunun teçhizatını ve bölümlerini gösterir şekilde krokisi (Kroki, Kanun hükümlerine uygun olduğunun sağlık müdürlüğünce veya sağlık ocağı tabipliğince onaylı vaziyet plânını ve ölçümlerini gösterir şekilde olmalıdır.)

Ecza deposu bir ticari şirket tarafından kuruluyor ise ticaret unvanı, kayıtlı olunan ticaret sicil memurluğunun adı ve ticaret sicil numarası beyanı (şirketin kuruluş statüsünü ve son yönetimini gösterir Ticaret Sicil Gazetesi 1/10/2003 tarihinden önce yayımlanmışsa Ticaret Sicil Gazetesinin aslı veya il sağlık müdürlüğünce onaylı örneği)

Şirket ana sözleşmesinin il sağlık müdürlüğünce onaylı sureti (Mesul müdür ortaklardan biri olmalı; adı, adresi, amaç ve sermaye belirtilmelidir.)

Ecza deposu olacak yerin tamamının yangın güvenliği açısından uygun olduğuna dair ilgili makamdan alınmış onaylı belge

Maliye veznesine (Vergi Dairesi) yatırılması gereken ruhsat harcının ödendiğini gösteren makbuz

Tüm bu belgelerin hazırlanmasından önce il sağlık müdürlüğü ve bağlı olunan belediye ile iletişime geçmek, eksik ya da hatalı hazırlık yapmanın önüne geçecektir. Böylece son düzenlemelere göre gerekli belgeleri öğrenip ecza deposu açma şartlarına uygun hazırlığınızı kolayca yapabilirsiniz.




Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​


Etiketler:
Kobilere Özel