Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 19.08.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 2 dk, 30 sn.

​Kitap sayfalarıyla uzun yolculuklara çıkmak en sevdiğiniz şeylerden biriyse ilgileneceğinizi düşündüğümüz bir konuyla karşınızdayız: e-kitap. Henüz e-kitap ile tanışma fırsatınız olmadıysa gelin e-kitap nedir, nasıl okunur, avantajları nelerdir birlikte inceleyelim!​

E-Kitap Nedir?

Dijital metin olarak farklı teknolojik cihazlar aracılığıyla okunabilen kitap yayınlarının tümünü e-kitap olarak tanımlayabiliriz. Açılımı elektronik kitap olan e-kitap, sadece dijital ortam için hazırlanan uzun bir metin de olabilir, dijitale dönüştürülmüş bir basılı yayın da. 

E-kitaplar farklı formatlarda hazırlanabilir. Kitapların PDF, EPUB, AZW, MOBI gibi farklı formatlarda hazırlanmasının nedeni temel olarak okuyucunun kullanacağı e-kitap okuyucu ya da diğer akıllı cihazlara uyum sağlamasını kolaylaştırmaktır.

E-Kitap Okuma Yolları Nelerdir?

Elektronik kitapların farklı formatlarda hazırlandığını ve bu formatların farklı cihazlara özel olduğunu artık biliyoruz. Sıra, e-kitap okumak için hangi cihazları ya da uygulamaları kullanacağımıza geldi. 

E-kitap okumak için en kullanışlı cihaz elbette ki bu iş için özel olarak tasarlanan e-kitap okuyucular. Göz yormayan ışık ve ekran tasarımları, işaretleme, not alma, sözlük gibi araçları, kocaman kitapları içine sığdıran küçük ve hafif tasarımları ile e-kitap okuyucular pek çok kişinin favorisi. 

Ancak henüz deneme aşamasındayken ayrıca bir bütçe ayırmak istemiyorsanız ya da elinizde olan cihazlarla devam etmek istiyorsanız bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlarla da rahat bir şekilde okuma yapabilirsiniz. Bu cihazlar için özel olarak hazırlanan uygulamaları indirerek farklı formattaki elektronik kitapları okuyabilirsiniz. Tasarımını ve ek hizmetlerini uygun bulduğunuz ücretli ya da ücretsiz uygulamalar arasından seçim yapabilirsiniz.​

e kitap

E-Kitap Okumanın Avantajları Nelerdir?

Basılı kitap hepimizin favorisi olmaya devam edecek ama e-kitapların sağladığı avantajlar hiç de küçümsenecek gibi değil. İşte, bu avantajlardan bazıları! 

Yerden Tasarruf Sağlar: ​Eski kitapların güzelliği ve yaşanmışlığı, yeni kitapların mis gibi kokusu ya da sayfaların parmak uçlarınıza dokunuşu çok özel, biliyoruz. Ancak çok kitap okuyan biriyseniz bir süre sonra bu hoş duyguların yerini “Kitapları nereye sığdıracağım?” telaşı alabilir. Oysa ki e-kitaplar hiç yer kaplamaz ve size yerden tasarruf sağlar. 
Çevreyi Korur​: Tonlarca kağıdın sonsuz bilginin ötesinde bir karşılığı daha var: Milyonlarca kesilen ağaç. E-kitap satın alarak ve okuyarak daha az kağıt tüketilmesine, böylece daha az ağaç kesilmesine de destek olabilirsiniz. 
Her Yere Taşınabilir: Sefiller’in, Binbir Gece Masalları’nın, Kayıp Zamanın İzinde serisinin birer başyapıt olmaları dışında ortak bir özellikleri daha varsa o da çok kalın kitaplar olmaları. Kalın, ağır kitaplarınızı evin dışına çıkarmak sizi zorluyorsa e-kitaplar ile bu sorunu çözebilir, çantanızı hafifletebilirsiniz.​
Hızlıca İndirilir ve Okunur: E-kitap alışverişi sadece bir indirmeye baktığından çok pratik. Aklınıza gelen kitabı hemen arayarak satın alabilir ve okumaya başlayabilirsiniz. Böylece hikayeler ya da yepyeni bilgiler öğrenmek için beklemenize gerek kalmaz.

E-Kitap Nasıl Satın Alınır?

E-kitap artık o kadar yaygın ki online kitap alışverişi yaptığınız tüm e-ticaret sitelerinde kitapların hem basılı hem de e-kitap formatlarını satın alma seçenekleri mevcut. Bunun yanında Google Play ve App Store’da da hem ücretli hem de ücretsiz kitaplar bulabilirsiniz. 

Yapmanız gereken tek şey kitabı seçmek, ödemenizi yapmak ve satın aldığınız kitabı cihazınıza indirmek. Sonrasında e-kitap okuyucunuzdan ya da dilediğiniz cihazdan kitabınızı okuyabilirsiniz.

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​