Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 09.05.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Kozmetik ürünleri son zamanlarda hemen her evde yerini alan ve bireylerin süslenmek üzere kullandıkları malzemelerdir. Cilt üzerinde, tırnakta ve ​saçta kullanılan bu ürünler kişilerin daha canlı ve renkli bir görünüme kavuşmalarında onlara yardımcı olur. Ancak bu malzemelerin devamlı kullanımı hem vücuda hem de çevreye zarar verebilir. Zararlı bileşenler ile elde edilen bu ürünlerin gerek içerikleri gerekse ambalajları karbon emisyon miktarının artmasına sebep olur. Emisyonun artması ise atmosfere daha fazla karbonun salınması anlamına gelir. Kozmetik kullanımı ve bu ürünlerin tercihinde dikkatli olmak sürdürülebilir yaşam için önem taşır. 

Sürdürülebilir kozmetik, söz konusu ürünlerin kullanımı neticesinde sağlığa ve çevreye zarar vermeyen malzemeleri ifade eder. Bu malzemeler hem insan hem hayvan hem de doğaya dost oluşu ile ön plana çıkar. Az bileşenden imal edilen, bunun yanı sıra hammaddesi yenilenebilir kaynaklardan üretilen bu ürünler çevresel atık oluşumunun da önüne geçmeye yardımcı olur.

Kozmetik Bilimi


Kozmetoloji olarak adlandırılan kozmetik bilimi, bireylerin dış görünümünde belirli malzemelerle değişiklik yapılmasını sağlar. Kozmetoloji, insan derisinin estetik görünümü, bakımı, temizliği gibi kozmetik uygulamaları içeren bir bilim dalı olarak nitelendirilebilir. Kozmetik bilimi ile pek çok işlem yaptırmak mümkündür. Parlak, pürüzsüz, canlı ve renkli bir cilde sahip olmak için yapılan uygulamalar bireylerin hem dış görünümlerini daha iyi hale getirir hem de psikolojik olarak rahatlama sağlar. 

Kozmetik bilimi saç, deri ve tırnak ile ilgilenen bir daldır. Yaşlanmanın ​yavaşlatılması ve ciltte oluşan sivilce, ben, yara, akne, yanık, siğil ile lekelerin giderilmesi için pek çok yöntem uygulanır. Deri bakımı ile ilgilenen bu bilim dalı kozmetiğin alt alanı olarak kabul edilen makyajın gerçekleştirilmesi için kullanılan malzemeleri ve işlemleri de içine alır. 

Doğanın İyileştirici Gücü


Bireyler doğanın gücünden yararlanarak kendilerine bir iyilik yapabilirler. Kozmetik tüketicisi olarak hem kadınlar hem de erkekler doğanın korunması adına birtakım değişiklikler yapabilirler. Bu değişiklikler çevrenin, insanın, hayvanın ve gelecek nesillerin koruma altına alınmasına öncülük eder. Sürdürülebilir kozmetiğin amacına ulaşması için bazı kriterler bulunur. Bu kriterlerin ilki, doğal hammaddenin tedarik edilmesidir. Kozmetik malzemenin imalat süreci içerisinde hammaddelerin hem etik yöntemlerle hem de doğal olarak elde edilmesi lazımdır. 

Bu aşamada öldürülen ya da canlı hayvanlardan elde edilen hammaddeler, genetiği değiştirilen mikroorganizma ve bitki materyalleri kullanılmamalıdır. Kullanılacak olan mineraller üzerinde kimyasal bir işlem uygulanmamalıdır. Kozmetik ürünlerinin içeriği kadar ambalajları da özenli bir şekilde üretilmelidir. Çünkü ambalaj atıkları çevre kirliliğinin önemli derecede artmasına neden olur. Ambalaj imalatında plastik kullanımı uzun vadede çevreye büyük zararlar verir. Dönüştürülebilen malzemelerden imal edilen paketler ise hem yeniden kullanılabilir hem de doğaya ve canlılara zarar vermez. Bambu, cam, biyofotonik, biyoplastik gibi malzemeler doğaya saygılı ambalaj malzemeleri olarak nitelenebilir. 

Refill, tekrar dönüştürülen ambalaj malzemesine sahip olan ürünü tanımlayan bir sözcüktür. Doğada çözülebilen ambalaj malzemesi barındıran ürünlere ise compostable adı verilir. Biodegradable, gübreleştirilebilen malzemeleri ifade eden bir terimdir. Tüm bu isimler ambalajlarda sıklıkla karşılaşılan terimlerdir. Sürdürülebilir yaşam ve kozmetik için bu ürünlerin ambalajlarda kullanımı önem taşıyan bir husustur. 
Doğada Kozmetik Sürdürülebilir Yaşam 


Sürdürülebilir Kozmetik Dünya, Bireyler ve Diğer Canlılar Açısından Neden Bu Kadar Önemli?


Bugünün dünyasında bireysel düşünce ve mali kazanç ön plana alınmış iki unsurdur. Bu unsurlar doğaya zarar veren durumların ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Kozmetik ürünlerinin kullanımında ve sonrasında dünyanın, insanların, hayvanların ve bitkilerin hatırı sayılır derecede etkilenmesi söz konusudur. Doğanın alma verme dengesi bozulmamalı ve bunun için sürdürülebilir kozmetik yaygınlık kazanmalıdır. Sadece bugünü düşünmek gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma hayalinden uzaklaşmak anlamına gelir. Bu hayalin gerçek olması için harekete geçmek gerekir. 

Kozmetik ürünler içerisinde pek çok kimyasal madde barınır. Bu maddeler bireylerin sağlığını tehdit ederken çevrenin kirlenmesine de sebebiyet verir. Ayrıca hem söz konusu maddeler hem de ürünün ambalajı karbon salınımının artmasına yol açar. Atmosfere yayılan bu gaz temiz havanın kısıtlanmasına ve uzun vadede insanların sağlığının olumsuz etkilenmesine neden olur. Kullanımı artan kozmetik ürünleri doğal bileşenler barındırırsa dünyayı korumak çok daha kolay hale gelecek ve sürdürülebilir kozmetik sayesinde sonraki nesillerin rahat etmesine önemli bir katkıda bulunulmuş olacaktır. 

Gerek çevresel gerekse sosyal sorumluluk almak bugünle birlikte yarının da güvence altına alınmasını sağlar. Sürdürülebilir kozmetik ile bu güvence çok daha etkili bir şekilde elde oluşturulabilir. Çevrenin korunması ile birlikte kozmetik ürünleri kullanan kişilerin de ciltleri uzun vadede deformasyona uğramayacak ve sağlığın olumsuz yönde etkilenmesinin önüne geçilecektir. Sentetik makyaj malzemelerinin aksine doğal hammadde içeren ürünler temiz bir dünya için kullanılması tercih edilmelidir. 

Doğada kısa süre içinde çözünebilen ambalajlara sahip olan bitkisel kaynaklı kozmetik ürünleri cildin sağlıklı bir şekilde renklendirilmesini sağlarken çevrenin kirletilmesine de engel olur. Hayvanlarla bitkilerin yaşam alanlarına saygı göstermek ve insanların doğa ile olan münasebetinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için zararsız ürün kullanımı gereklidir. Doğanın iyileştirici gücü ile sağlıklı malzemelerin kullanımı mümkün hale gelir. Doğanın hayvanlara olduğu kadar insanlara da iyileştirici bir güç sunması bu güce doğru ürün kullanımı ile sahip olmayı gerektirir.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."