Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 30.05.2019
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 2 dakika
​Bir belgeselde, filmde karşınıza çıkan yemyeşil doğa görüntüleri ya da şehirden uzaklaşınca hissettiğiniz temiz hava çok hoşunuza gidiyor değil mi? Fakat ne yazık ki gerçekten havası suyu tertemiz dediğimiz o “doğal” alanlardan çok çok az kaldı. Artan nüfus ve yanlış enerji kullanımları nedeniyle bitki örtüsü bozuluyor, canlıların nesli tükeniyor. Üstelik Dünya Sağlık Örgütü 2018’in raporuna göre her 10 insandan 9’u yani dünyanın %90’ı kirli hava soluyor. Dünya çapında her yıl 7 milyon insan hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybediyor.

Gerçekten sarsıcı olan istatistiki veriler, aslında gerekli tedbirleri almamız için acı gerçekleri yüzümüze vuruyor. İşte, bu verilerden dolayı da Dünya Çevre Günü’nün bu seneki teması: Hava kirliliği. Elbette ki biz; sadece hava kirliliğini değil, çevrenin her unsurunu düşünerek hareket etmeliyiz. Çünkü yaşamımızın kaynağı olan çevreye karşı sorumluluğumuz gerçekten çok büyük! O halde, çevremizi en temiz şekilde nasıl tutacağımızı ve neler yapabileceğimizi keşfedelim. 

Doğru Seçimler Yapabiliriz

​​Bütün bir şehirdeki ya da ülkedeki uygulamaları değiştiremesek bile kendi seçimlerimizden yola çıkarak çevre kirliliği konusunda doğru adımlar atabiliriz. Öncelikle hava kirliliği konusunda bireysel olarak yapabileceğimiz şeyler mevcut. Bunları: 

  • Özel araçların egzozuna filtre takmak,
  • Ev ısınması için kullanılan yakıtların kalitesini arttırmak,
  • Daha çok toplu taşımayı tercih etmek,
  • Apartman bacalarımızı düzenli olarak temizletmek,

olarak sıralayabiliriz.




Plastik Kullanımınızı Sınırlandırın

​Günlük yaşamda pratik bir kullanıma sahip olan plastikler doğada kolay kolay dönüşüm döngüsüne girmedikleri için çevre kirliliğine yol açıyor. Doğa için ciddi bir tehlike olan plastiklerin aşırı kullanımını azaltmak için yapacağımız çok şey var. Yine ilk olarak bir şeyleri değiştirmeye kendimizden başlayıp kullandığımız plastik eşyaları şöyle bir gözden geçirelim. Örneğin; gün içinde sıklıkla tükettiğimiz suyu plastik şişeden içmek yerine cam şişeler kullanmaya başlayabiliriz. Hatta iş yerine ya da okula götürmek üzere bir cam şişe satın alabilirsiniz. Ayrıca fazlalık olan plastik eşyalarınızı direkt çöp kutusuna atmak yerine evinizin yakınındaki geri dönüşüm kutusuna atmanızı tavsiye ederiz. 




Hepsi Birer Nefes: Ağaçları Unutmayalım

Dünyada her yıl ortalama 13 milyon hektar orman yok oluyor. Kaybedilen ormanların geri kazanılması için de her yıl yaklaşık 130 milyon hektar kadar ağaç dikimi yapılması gerekiyor. 

Çevre koruma denilince akla ilk gelen bitki örtüsü kesinlikle ağaçlar. Görüntüleriyle, oksijen kaynağı ve erozyonla mücadelenin başrolü olmalarıyla temiz bir çevrenin vazgeçilmezlerinden olan ağaçları, korumak için de bir şeyler yapmamız mümkün. Fidan dikimlerine katılabilir, ilgili vakıflarda gönüllü olarak çalışabilir ya da daha fazla ağaç dikimi için bağışta bulunabilirsiniz. Üstelik, İş Bankası ve TEMA Vakfı’nın ortak faaliyetleri sonucu ortaya çıkan Maximum TEMA Kart​ ile sadece alışveriş yaparak ağaçlandırma çalışmalarına destek olabilirsiniz. Maximum TEMA Kart’a sahip olmak için talebinizi en yakın İş Bankası Şubesi’nden ya da İnternet Şubesi aracılığıyla yapabilirsiniz. 

Su, Elektrik Kullanımlarına Dikkat!

Hepimiz evimizde zaman zaman su ve elektrik kullanımlarımızın boyutunu göz ardı edebiliyoruz. Halbuki su kaynakları dünyada gittikçe tükenirken fazla yanan elektrik de atmosfere zarar veriyor. Dünya Çevre Günü’nü bir başlangıç kabul ederek elektrik ve su kullanımlarınıza sınırlama getirebilirsiniz. Oturmadığınız odaların ışığını kapatabilir, elektrikli cihazların boşa çalışmasını önleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, musluklarınızın akıtma yapıp yapmadığını kontrol etmek, duş süreleriniz çok uzunsa bu süreleri kısaltmak da hem bütçeniz hem de dünyamız için fazlasıyla yararlı olacaktır. 

*Temiz bir çevre, sağlıklı yarınlar demek. 

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"