Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 05.02.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

CVV Kodu Nedir?


Açılımı Card Validation Value olan CVV kodu kısaca kartın güvenlik kodu olarak tanımlanabilir. Kartla yapılan ödemelerde dolandırıcılıklara karşı önlem olarak oluşturulan CVV kodu internetten alışverişin yaygınlaştığı 2000’li yıllarda hayatımıza girmiştir. 

Özellikle internet üzerinden yapılan alışverişlerde kartın hileli şekilde oluşturulmamış olması ve gerçek bir kart olması gibi durumların kontrol edilebilmesi için her karta ait özel bir CVV kodu oluşturulur. CVV kodu anlamı e-ticaret için alınan önlemler kapsamında sınırlı değildir. Bununla birlikte bu kod uzaktan alışveriş ve TL aktarımı veya yüklemesi gibi işlemlerde de kullanılmaktadır. Güvenlik için oluşturulan bu kod yüz yüze yapılan alışverişlerde veya ATM işlemlerinde kullanılmamaktadır.

CVV Kodu Ne İşe Yarar?


Card Not Present (CNP) olarak adlandırılan kartsız işlemlerde sahtekarlık, hile veya dolandırıcılıkla alışverişte tarafları zarar edecekleri durumlardan korumak için tasarlanan CVV işlevi ödemelerde güvenlik sağlar. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde talep edilen CVV online ortamlarda kimlik hırsızları için alınan güvenlik önlemlerinden biridir. CVV kodu kullanımı online alışverişlerden farklı olarak kart bilgilerinin karşı taraflarca bilindiği alışverişlerde veya ödemelerden dolayı kart bilgilerine ulaşan firmalara karşı da koruma sağlar. 

CVV Kodu Önemi Nedir?


CVV kodu önemi özellikle online alışverişlerde sağladığı güvenlik sebebiyle ön plana çıkar. Online alışveriş, dijital ortamlarda yapılan ödemeler ve dijital bankacılık gibi internet üzerinden ödeme yapılan uygulamalarda CVV ile kartın ödeme yapan kişiye ait olduğu ispatlanır. Kart sahibinin sayısal imzası olarak değerlendirilen CVV kodları kart numarası ve son kullanma tarihi gibi bilgiler başkasının eline geçse de ödemenin CVV kodu olmadan yapılmasını engeller. 

Alışverişleri aktif olarak online uygulamalar üzerinden yapan kişiler bilgisayar veya akıllı telefonlar için üretilen kart saklama uygulamalarına ihtiyaç duyabilir. Bu uygulamalarda karta ait kart numarası ve son kullanım tarihi gibi bilgiler alışverişlerde her seferinde bu bilgilerin girilmesine ihtiyaç kalmasın diye saklanır. Ancak CVV kodları saklanmaz. CVV kodları kayıtlı kartlardan ödeme yapma yöntemlerini de güvenli ve pratik hale getirir. 

CVV Kodu Kartların Neresinde Yazar?


Kredi kartı CVV kodu karta ait özel bir koddur. Çoğu kartın arkasında bulunan imza bandının üstünde yer alır. Kartın arka kısmında yer alan imza şeridinin üstündeki üç haneli kod kartın CVV kodudur. AMEX diye geçen American Express kartlarda ise bu kod 4 haneli CVV kodu şeklinde üretilir ve diğer kartlarda olduğu gibi kartın arkası yerine ön yüzünde yer alır. 

CVV Kodu Nasıl Öğrenilir?


Kredi kartı veya banka kartı CVV kodu 3D Secure ödeme yöntemlerindeki güvenlik önlemlerine benzer bir güvenlik yöntemi olsa da her ödemede yeni bir kod oluşturulmaz. Kart başvurusu onaylanıp kartınız size teslim edildikten sonra kart değiştirilmediği sürece bu kod değişmez. CVV kodları kart sorunlu şekilde üretilmediği sürece kartın arkasında yazan üç haneli koddur. 

İnternetten Kredi Kartıyla alışveriş yapan kadın 

CVV2 Kodu Nedir?


Kredi veya banka kartlarına ait kodlar karta ait kart numarası ve son kullanma tarihinin yalnızca banka tarafından bilinen özel yöntemlerle şifrelenmesi ile oluşur. Oluşturulduğu günden beri herhangi bir hackleme yöntemiyle kırılamayan bu kodlar alışverişlerde kartın fiziksel olarak alışveriş yapan kişide olduğunun ispatıdır. Farklı kart türlerine göre değişen CVV, CVV2, CID veya CVC gibi kodların hepsi karta ait güvenlik kodlarının son üç hanesidir. Açılımı Card Identification Number olan CID American Express kartlar için geliştirilen dört haneli güvenlik kodudur. Açılımı Card Validation Code olan CVC, MasterCard tarafından geliştirilen kart güvenlik kodudur. CVV2 ise VISA kartlarda yer alan güvenlik kodudur. VISA kartlarda güvenlik kodu CVV2 veya CVV olarak ifade edilebilir. 

Sıkça Sorulan Sorular


CVV Kodu Paylaşmak Sakıncalı Mıdır?


CVV kodu dolandırıcılık yapılan işler için tek başına yeterli değildir. Kart numarası ve kartın son kullanma tarihiyle birlikte CVV kodu da başkaları tarafından ele geçirilirse 3D secure ödeme yöntemi kullanılmayan sitelerde kartınızla alışveriş yapılabilir. Bu durumda veya kartın çalınması, kaybedilmesi gibi durumlarda güvenlik için hemen bankayla iletişime geçerek kartı iptal ettirmeniz gerekir. 

Günümüzde birçok alışveriş internet üzerinden yapıldığı için dış ortamlarda alışveriş işlemlerini gerçekleştirirken kart bilgileri ve güvenlik kodu girilir. Topluluk içinde bu tarz işlemleri gerçekleştirirken kartı güvenli bir uygulama üzerinde kaydederek alışveriş sırasında yalnızca CVV kodu girerek dış ortamlarda online alışverişleri daha güvenli şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 

CVV Kodu Karttan Silinirse Ne Olur?


Kartlar üzerindeki son kullanma tarihi, CVV kodu veya kart numarası gibi bilgiler kullanmadan kaynaklı olarak zamanla silinebilir. Herhangi bir çalıntı veya kaybolma durumu, kart bilgilerinin başka tarafların eline geçmesi gibi güvenliği ihlal eden durumlar yaşanmadığı sürece kart üzerinden silinen CVV kodu kart sahibinin banka ile iletişime geçmesi durumunda öğrenilebilir. Bankayla yapacağınız görüşmede asıl kart sahibinin siz olup olmadığını öğrenmek için kimlik bilgilerine dair birkaç soru sorulur. Bu soruları yanıtladıktan sonra CVV kodunu öğrenebilirsiniz. 



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."