Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 24.09.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​İklim değişikliği son dönemde en çok gündeme gelen konular arasında yer alıyor ve iklim değişikliğinin etkileri hissediliyor. Hem dünyada hem de ülkemizde iklim değişikliğinden kaynaklanan sel, yangın, aşırı sıcaklar, aşırı soğuklar, heyelan gibi birçok doğal afetin yaşandığı bu zamanlarda doğa ile ilgili farkındalığın artması ve elimizde bulunan doğal kaynakların nasıl tasarruflu kullanılacağına dair yöntemlerin keşfedilmesi büyük önem taşıyor. 
İş Bankası Blog olarak bu yazımızda; çevre, tarım, su ve ekolojik sürdürülebilirlik alanlarında daha geniş bilgi sahibi olunmasına ve kaynaklarımızın bilinçsizce kullanılması durumunda yaşanabilecek felaketler hakkında fikir yürütülmesine yardımcı olabilecek bazı belgeselleri derledik.

25 Litre 


Olası küresel su kıtlığı sorunun, İstanbul odağı üzerinden ele alındığı belgeselde 2040 yılında geçen ufak ve çarpıcı bir öyküye de yer veriliyor.  Gelecekte su tüketiminin kısıtlandığı ve insanların günde 25 Litre olan su tüketim haklarını karne ile alabildiği karanlık bir senaryosu olan belgeselde su miktarı ile ilgili veriler de izleyiciyle paylaşılıyor. Buna göre Türkiye’de yirmi yıl önce kişi başına düşen yıllık su miktarı 4.000 metre3 iken, günümüzde bu rakamın 1.430 metre3’e düştüğü ifade ediliyor. Kişi başı reel harcamanın ise 1.615 metre3 olduğu belirtiliyor. 
Belgeselde bilim insanlarından da görüş alınıyor. İstanbul ve İstanbul gibi büyük metropollerde betonlaşma, hızlı ve plansız kentleşme, nüfus artışı, iklim değişikliği vb. birçok faktörün etkisiyle su kaynaklarının gittikçe azalacağı ve bu konuda acilen bir şeyler yapılması gerektiği vurgulanıyor.


Tarım için Su


Su, tarım sektörü için olmazsa olmaz doğal bir kaynak. Dünyadaki su kaynaklarının yaklaşık %73’ü tarım için sulamada kullanılıyor. Suyun çok fazla kullanıldığı tarım sektöründe, bu kullanımı olabilecek en verimli hale getirmek mümkün. Türkiye’nin 10 farklı şehrinde çiftçiler, bilim insanları ve konunun uzmanlarından alınan görüşler doğrultusunda hazırlanan ve tarım sektöründe bilinçsiz su kullanımı azaltmak amacını taşıyan Tarım için Su belgesi, ülkemizde suların azalmasına ve bir an önce bilinçli sulama yapmaya başlamanın önceliğine dikkat çekiyor. 


İklim Meselesi


Medeniyetler beşiği Anadolu topraklarının, iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini inceleyen belgesel 3 bölümden oluşuyor. Ezgi Mola, Halit Ergenç, Ozan Güven, Serenay Sarıkaya gibi isimlerin anlatıcılığında fosil yakıtlar, hidroelektrik santraller, kuraklık ve göç gibi çeşitli konuların ele alındığı belgeselde iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için neler yapılması gerektiğine de odaklanılıyor. Uzun vadede hem doğayı hem de canlı hayatını kurtaracak bu öneriler herkesin uygulayabileceği basit yöntemlerden oluşuyor. İklim Meselesi belgeseliyle Anadolu’nun birçok noktasında yaşayan yerel halkın günlük hayatına ve doğa üzerindeki etkilerine de tanıklık etme fırsatı bulunuyor.

cevre-belgesel  

Tufandan Önce (Before The Flood)


Oyunculuğunun yanı sıra iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak için yaptıklarıyla da tanınan ve Birleşmiş Milletler iklim değişikliği elçisi olan Leonardo Dicaprio’nun hem yapımcılığını hem de anlatıcılığını üstlendiği Tufandan Önce, dünyanın farklı bölgelerinden örneklerle iklim krizinin geldiği son noktayı ve yakın zamanda insanlığı bekleyen sorunları ele alıyor. 
Bu noktada acil olarak sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan belgeselde eriyen buzullar, yangınlar, fosil yakıtların iklim üzerindeki etkisi tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriliyor.

Susuzluk


İçilebilir su kaynakları her geçen gün biraz daha azalıyor ve gerekli önlemler alınmaya başlamazsa bu sorun yakın gelecekte milyonlarca insanı ilgilendiren bir hale gelecek. Kaynaklar azalırken, nüfusun ve insan eliyle doğaya verilen zararın artması kuraklık sonunu kaçınılmaz bir noktaya getiriyor. Peki su kıtlığının yaşandığı bir dünyada neler olabilir? Öngörülen bir senaryo olan su savaşlarının yaşanması durumunda insan ırkının karşılaşacağı zorlukları irdeleyen Susuzluk belgeseli, iklim değişikliği konusunda acilen harekete geçme gerekliliğini ekranlara getiriyor.

2040 


Yönetmen Damon Gameau, iklim krizi ve küresel ısınmanın dünyada yarattığı tahribatı keşfetmek ve şu an mevcut çözümlerin nasıl hızlıca uygulanabileceğini analiz edebilmek için bir yolculuğa çıkıyor. Bu yolculukta aslında 2040 yılında gezegenin nasıl olacağını da keşfetmeyi amaçlıyor. Belgeseli, 4 yaşındaki kızına adayan Gameau, geleneksel belgesel ögelerini dramatik görüntüler ve görsel efektlerle harmanlayarak, hem kızı hem de dünya için bir vizyon yaratıyor. Çocuklarınızın da farkındalık kazanmasını ve doğaya saygılı bireyler olmasını sağlamak adına bu belgeseli çocuğunuzla birlikte izlemenizi tavsiye ederiz.


Cesur Mavi Dünya (Brave Blue World)


Küresel su kriziyle ilgili sorunları ele alındığı Cesur Mavi Dünya, su kıtlığı ve kirliliğinin insan ırkı için oluşturacağı tehlikeleri gözler önüne seriyor ve izleyicisini bu konuda önlem almaya teşvik ediyor. Su ile ilgili sürdürülebilir sistem kurmanın gerekliliğini vurgulayan belgesel, içinde bulunduğumuz durumu iyi bir şekilde analiz etmesinin yanı sıra suyun yeniden kullanımı, temiz enerji üretimi gibi konulara da odaklanıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=F-dneEJWa9s 


Bir Umut Marmara


Kıyılarının yarısı Avrupa yarısı Asya’da bulunan Marmara Denizi, etrafını çevreleyen kentlere hayat veriyor. Marmara Denizi’nde müsilaj, bu yıl gündeme gelmiş olsa da aslında bilim insanlarının uzun zamandır takip ettikleri ve bilinç oluşturmaya çalıştıkları bir sorun. 
Savaş Karakaş’ın hazırladığı “Bir Umut Marmara” belgeselinde müsilaj oluşumunun nedenleri, bölgedeki canlı yaşamına etkileri ve sorunun çözümü için yapılması gerekenler ortaya konuyor. Bilim insanlarından kamu otoritelerine, balıkçılardan bölgede yaşayan halka kadar farklı kesimlerden birçok görüşün yer aldığı belgeselde, Marmara Denizi’nden su altı görüntüleri ile müsilajın son durumunu görebilirsiniz.    





Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.