Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 29.11.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika
​Doğal kaynakların hızla tüketildiği ve kullanılamaz hale geldiği, iklim krizinin tehlikeli yüzünü gösterdiği bir dönemde çevre bilinci, küresel ölçekli bir refah için kilit rol oynar. Bireylerin ve toplumların sıkı bir şekilde tutunmaları gereken bir kavram olarak öne çıkan çevre bilinci, gezegenimizin geleceği için son derece önemlidir. Siz de çevrenin korunması ve çevre bilinci hakkında bilgi sahibi olarak daha yaşanabilir bir dünya için önemli bir rol üstlenebilirsiniz.

Çevre Bilinci ve Çevrenin Korunması Kavramı


Canlı ve cansız varlıkların bir arada bulunduğu ortam olarak kısaca tanımlayabileceğimiz çevre kavramı, aslında büyük ölçekte tüm dünyayı içinde bulundurur. Hava, su, toprak ve tüm canlıların içinde yer aldığı bu sistem, ne yazık ki insanoğlunun bilinçsiz davranışları ve tutumları sebebiyle zarar görür. Fosil yakıt tüketimi, sanayileşme ve benzeri eylemlerin yol açtığı zararlar, çevreyi geri dönüşü olmayan bir yola sokar. Çevreye verilen zararlara küçük ölçekli bir şekilde baktığımızda bireylerin de bu zarara ortak oldukları açıkça görülür. Modern insanlar olarak farkında olmasak da yaşam tarzımız ve günlük alışkanlıklarımız, çevreye zarar vererek çok daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Bu sebeple çocuk, genç ve yaşlı ayrımı yapmaksızın çevre bilincine sahip olmak ve çevrenin korunması için adımlar atmak, bu kötü gidişatı tersine çevirebilir.

Çevre Bilinci Nedir?


Çevre bilinci, insanların diğer canlılarla, bitkilerle ve doğayla paylaştığı yaşam alanına saygılı bir tutum sergilemesi olarak nitelendirilebilir. Ancak ‘’Çevre bilinci nedir?’’ sorusunun cevabı, günümüzde pek çok alanı içine dahil ettiğinden, yenilenebilir alternatif enerji kaynaklarının ve çevreci hareketlerin de içinde yer aldığı bir olgu haline gelmiştir. Oldukça geniş bir kavram olan çevre bilinci, yaygın olarak doğal kaynakların korunması olarak algılanır. Dünya üzerindeki canlıların doğal kaynaklara olan bağımlılığı, çevre ve doğa bilinci oluşturulmasını çok daha gerekli kılar. Su kaynaklarının hızla tükenmesi, ormanlık alanların azalması ve doğal afetlerin daha sık oluşması bu gerekliliğin en büyük sebepleri arasında yer alır.

Ağustos 2021’de yayınlanan BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporu, gezegenimizin küresel ısınma nedeniyle hızlı bir şekilde geri dönülmez bir yıkıma doğru ilerlemekte olduğunu gösterir.(1) Rapor, küresel ısınmanın en büyük nedeninin endüstriyel faaliyetler olduğunu açıkça gözler önüne serer. Bu sebeple bireysel çevre bilinci ne kadar önemli olsa da tüm kuruluşların da çevre bilinci ile hareket etmesi büyük önem taşır. İş Bankası, çevre bilinciyle bankacılık yaklaşımıyla bireyleri ve kuruluşları bu konuda desteklemek adına çevreci krediler sunar. Yenilenebilir enerji kaynaklarının yer aldığı projelerden denizlerin ve tabiatın korunmasını hedef edinen projelere kadar pek çok alanda çevre bilincine sahip girişimleri destekleyen İş Bankası, daha temiz ve yaşanabilir bir yarın hedefi için çalışır.

cevre ve doga bilinci

​​ Çevre ve Doğa Bilinci Kazanmanın Önemi


Çevre ve doğa bilincinin bireylere kazandırılması, tüm insanlara daha temiz ve yaşanabilir dünya sunmanın en büyük adımıdır. Bu bilincin kazandırılması için doğayı ve çevreyi tanımak, bu alanları korumak için bireysel aksiyonlar almak ve diğer bireyleri de bu konuda bilinçlendirmek son derece önemlidir. “Çevre bilinci nasıl oluşturulur?” sorusunun cevabı, sivil toplum örgütleri, hükümetler ve vakıflar tarafından farklı şekillerde cevaplandırılır. İletişim çağında çevre bilinci oluşturma hakkında detaylı bilgilere ulaşmak da oldukça kolaydır. Kendiniz ve çevrenizdekiler için bu bilgileri doğru kaynaklardan araştırarak yaşam stilinize adapte edebilir ve diğer insanlarla da paylaşarak onların da çevre ve doğa bilincine sahip olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Çevre bilinci kazandırma, dünya kaynaklarının hızla tüketilmesini ve kirletilmesini azaltarak dünyanın geleceği için yeni bir şans elde edilmesini sağlayabilir. Bireysel katkılardan kurumsal ve devletsel katkılara kadar kolektif bir çevre bilinci, daha yeşil ve doğal yarınlara sahip olmamıza tahmin edilenden çok daha fazla yardımcı olur. Bireysel çalışmaların dışında kurumlar ve devletler tarafından da yürütülen bilinçlendirme çalışmaları, dünyamızın korunması adına büyük bir önem taşır. Kuruluşların bilgilendirici projeleri, devlet okullarında bu bilincin aktarılması ve gönüllülük esasına dayanan etkinlikler, her geçen gün daha fazla insanın çevreyi ve doğayı korumak adına adımlar atmasını destekler.

Daha Yeşil ve Doğal Yarınlara: Çevre Bilinci Kazandırmak İçin Tavsiyeler


Çevremize daha saygılı ve bilinçli bir şekilde yaklaşarak daha yeşil, temiz ve yaşanabilir bir dünyaya sahip olabiliriz. Bunun için ilk adım olarak günlük hayatınıza dair bazı alışkanlıkları değiştirmeniz dahi bu yolda büyük bir adım atmanıza yardımcı olabilir. Yaşam alanlarında gereksiz enerji harcamalarını minimum düzeye indirgemek, gereksiz tüketimden ve israftan kaçınmak, yenilenebilir kaynaklara yönelmek, evsel atıkları azaltmak, karbon ayak izini azaltan bireysel önlemler almak gibi küçük önlemler, ev ekonomisine ve refah düzeyinize katkıda bulunacağı gibi daha iyi bir çevre​ için verilen mücadeleye de katılmanızı sağlar. Kendiniz ve sevdikleriniz için inşa edebileceğiniz daha aydınlık bir gelecek ve daha temiz bir dünya, yarının insanları için bırakabileceğimiz büyük bir mirastır.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​​​