Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 20.04.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 Dakika
Bir girişimi hayata geçirmek, başarı serüvenindeki en büyük adımlardan biri; ancak büyüme yolculuğunda uygulanacak stratejiler daha kritik önem taşıyor. Varış noktası uzun vadeli, sürdürülebilir ve ölçülebilir bir büyüme olan girişimlerin kapsamlı bir yol haritası belirlemesi ve son yılların yükselen trendi “growth marketing” hakkında fikir sahibi olması gerekiyor. Her girişimcinin yanıt araması gereken growth marketing nedir sorusuna dair kapsamlı bir değerlendirme için bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Growth Marketing Nedir?


Growth marketing, markaların sürdürülebilir ve ölçülebilir büyüme elde etmesine yardımcı olan uzun vadeli stratejik bir metodolojiyi temsil ediyor. Diğer pazarlama taktikleri çoğunlukla trafiği ve satışları artırmaya odaklanırken, uçtan uca huni optimizasyonundan yararlanan büyüme odaklı pazarlama ise veri odaklı ve bütünsel bir yaklaşım benimsiyor.

Büyüme odaklı pazarlamayı biraz daha netleştirmek gerekirse, aslında her şey geleneksel pazarlamaya yeni katmanlar eklemekle başlıyor. Bu, markaların büyüme stratejilerini A/B testi, SEO kampanyaları, içerik pazarlaması, video marketing, e-posta pazarlaması ve daha fazla enstrüman geliştirmeleri anlamına geliyor.

Growth marketing modeli yalnızca geniş ve ilgili bir takipçi kitlesini hedeflemekle kalmayıp müşteri yaşam boyu değerini artırarak kişiselleştirilmiş yaklaşımlarla gelirleri ve verimliliği artırmaya odaklanıyor. Sonuç olarak tutarlı bir şekilde sürdürülen büyüme odaklı dijital pazarlama yöntemleri markaların müşteriyi elde tutma, memnuniyet ve sadakat yeteneklerini önemli ölçüde geliştiriyor.

Growth Hacking Kavramı Hakkında


SEO, sosyal medya ve basılı reklamcılık gibi belirli faaliyetlerle sınırlı pazarlama disiplinlerini tanımlamak kolay; ancak çok farklı stratejiler içeren growth hacking için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Nitekim büyüme odaklı pazarlamanın bir parçası olan bu yaklaşım içerik pazarlamasından kodlamaya kadar birçok stratejiyi kapsıyor. Bu da başarının başarıyı doğurduğu, daha düşük maliyetlerle daha hızlı sonuçların alındığı viral döngüler anlamına geliyor.

Büyümenin “hack” olarak adlandırılması, pazarlamacıların müşteri kazanmaya yönelik geleneksel sistemi “hacklemeleri” ve genellikle daha ucuz alternatifler bulmasından kaynaklanıyor. Öte yandan growth hacking yöntemlerinin sürdürülebilir büyüme yerine patlayıcı bir büyümeye odaklandığını belirtmekte fayda var. Bu nedenle bazı şirketler uzun zaman almasına rağmen geleneksel yöntemlere sadık kalarak markayı insanların zihninde inşa etmeyi tercih ediyor.

Growth hacking stratejileri için öne çıkan pazarlama kanallarını şöyle sıralamak mümkün:

E-posta,
Mobil uygulamalar,
Sosyal medya,
CRM,
Arama motoru optimizasyonu (SEO),
İçerik pazarlama, vb.

growth 

Girişiminizi Hızlı Büyütmek İçin Growth Hacking ve Uygulama Tavsiyeleri


Emekleyen bir girişime sahipseniz, adımlarınızı daha hızlı atmak için aşağıdaki growth hacking tavsiyelerini uygulayabilirsiniz.

1. İçeriklerinizi görünür hale getirin.


Etkili bir growth hacking stratejisi için sizin yerinize çalışan bir pazarlama otomasyonuna ihtiyacınız var. Sosyal medya kanalları bunun biçilmiş kaftan, fakat oluşturduğunuz dijital içeriklerin kolay erişimli ve daha fazla görünür olması gerekiyor. Ayrıca bu yöntem demo veya fiziksel ürün numuneleri gibi geleneksel yöntemlerin aksine yüksek yatırımlar da gerektirmiyor. Yapmanız gereken tek şey, müşteri kazanımı için ürün ve hizmetlerinize dair içerikleri çeşitli sosyal medya kanallarında paylaşmak.

2. Paylaşım kanallarınızı çeşitlendirin.


İçerikleri düşük maliyetli veya ücretsiz platformlarda paylaşarak mesajınızı daha geniş kitlelere, daha değerli şekilde ulaştırabilirsiniz. 810 milyondan fazla kullanıcısı bulunan LinkedIn veya ücretsiz makale yayınlayabileceğiniz Medium gibi kanallar başlangıç için iyi bir fikir olabilir. Bununla birlikte rakipleriniz tarafından kullanılmayan sosyal medya platformlarını keşfetmenizde yarar var. Facebook, Youtube, Instagram ve Twitter gibi büyük kanallara ek olarak Quora, Reddit, Pinterest, Tumblr veya Snapchat’i de stratejinizin bir parçası yapabilirsiniz.

Uygulayabileceğiniz sosyal medya otomasyonu teknikleri:

Gönderileri en uygun gün ve saatler için önceden planlayın.
Optimal boşlukları düzenli olarak doldurmak için gönderi ve iş akışı kuyruğu oluşturun.
İçerikleri ayarlamak için uygulamalarda raporlanan analitik araçlarından ve ölçümlerinden yararlanın.
Müşterilerinize 7/24 yanıt verebilmek için sohbet robotlarını kullanın.

3. İçeriklerinizi farklı medya türlerine yansıtın.


Hem B2B hem de B2C uygulamalarında tüketiciler artık yeni medya içeriklerine daha fazla ilgi gösteriyor. Growth hacking ile girişiminizin sesini daha yüksek bir sesle duyurmak istiyorsanız, mesajınızı hedef kitlenizin tercih ettiği kanallara yansıtmalısınız.

Video: Wyzowl’un yayınladığı Video Pazarlaması 2022 İstatistikleri, çevrimiçi video tüketiminin son dört yılda ikiye katlandığını belirtiyor. Ayrıca pazarlamacıların %90’ından fazlası genel mesajlarını iyileştirmek için video içeriklerine daha fazla güven duyuyor.

Ses: Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’deki potansiyel podcast dinleyici sayısı 4,5 milyon. Ayrıca sesli içerik tüketicileri gençlerden ve gelir seviyesi yüksek kişilerden oluşuyor.

VR: Sanal gerçeklik kullanıcılarının sayısı dünya genelinde aylık 85 milyon barajını aşmış durumda. Metaverse’ün önlenemez yükselişi özellikle yeni girişimlere growth hacking için yeni fırsatlar doğuruyor.

Büyüme odaklı pazarlama trendi, eski stratejinizi tamamen değiştirmenizi gerektirebileceğinden için başta zorlayıcı olabilir. Yine de rekabetçi ekosistemlerde hayatta kalmak için gücünü verilerden alan ve kanıtlanmış bir metodoloji olarak öne çıkıyor.

Bu yolculukta markanızın geleceğine yön vermek için hem finansal destek hem de yatırımcılarla buluşma imkanı gibi fırsatlardan yararlanmak istiyorsanız, İş Bankası Girişim Bankacılığı​ ile hayallerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​​


Etiketler:
Ekonomi