Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 11.10.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Gelişen teknoloji, her sektörü etkilediği gibi bankacılık sektörüne de yön veriyor. Teknolojinin bankacılık sektöründe yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesinde olduğu kadar güvenlik konusunda da etkilidir. Bankacılıkta kişisel verilerin güvenliği, diğer alanlara çok daha önemli olduğundan bu alanda güncel teknolojilerden faydalanmak kaçınılmaz hale geldi. Blockchain teknolojisi hem güvenlik açısından hem de birçok farklı açıdan finans sektörünün parçalarından biridir. Sizin için Blockchain teknolojisinin finans dünyasındaki yerini ve önemini araştırdık. 

Temel Olarak Blockchain Ne Anlama Gelir?


Yapay zeka destekli mobil asistanlar, biyometrik kimlik doğrulama sistemleri, sesli ve görüntülü bankacılık, dijital ortamdan/şubeye gitmeden hesap açılışı, bulut tabanlı sistemler… Teknolojinin bankacılık sektörüne sunduğu katkılar saymakla bitmez. Son yılların en popüler teknolojilerinden biri olan Blockchain yani blok zincir ağları da teknolojinin bankacılığı etkilediği somut alanlardan biridir.

Blockchain yani blok zinciri teknolojisi, karmaşık görünse de temel konsepti oldukça basittir. Esasında bir veri tabanı türü olan Blockchain, bloklardan oluşan zincir yapıyı tanımlar. Değerli verilerin güvenli bir şekilde saklanmasını ve işlenmesini sağlayan Blockchain, bunu yaparken dağınık bir ağ yapısı kullanır. Yapılan her işlem bir blok yapısı olarak ağa kaydedilir, bu blok yapıları kronolojik olarak birbirlerine bağlanarak güvenli bir zincir oluşturur. Blok yapılarına sadece ağ üyeleri ulaşabilir ve bu yapılar dış müdahaleyle değiştirilemez. Tüm bu özellikleriyle Blockchain, son derece güvenli bir yapıdır. 

Zaman içinde pek çok sektörde farklı amaçlarla kullanılır hale gelen, hatta kripto paraların doğuşuna öncülük eden Blockchain finans sektörü açısından da son derece işlevsel bir teknoloji oldu. 

Blockchain Teknolojisinin Finans Sektörü İçin Önemi Nedir?


Blockchain finans kurumlarında, iş süreçlerinin daha şeffaf, güvenli, hızlı ve verimli işlemesine destek sağladığı için pek çok uluslararası kurum tarafından kısa sürede benimsenmiştir. Blockchain ve finans ikilisinin ilişkisi sonucu ortaya çıkan avantajlar şu şekilde sıralanabilir:​
blockchain-finans  
Blockchain ağındaki tüm işlemlerin kalıcı olarak kaydedilmesi ve blok yapılarının değiştirilmesinin mümkün olmaması güvenliği artırır. Ayrıca Blockchain ile saklanan veriler, sadece ağ üyelerinin kullanımına açıktır.
Ağ kullanıcıların yaptığı işlemler, şeffaf ve yüksek güvenlikli olarak kayıt altına alınır. Verileri değiştirmek için ekstra zincirlerin eklenmesi ve diğer bloklardan onay alınmasının gerekir. Tüm bu özellikler, finans sektöründeki güvenlik açıklarını minimuma indirir. 
Blok zincir, finans kurumları için büyük önem taşıyan karmaşık evrak saklama prosedürünü bütünüyle değiştirir. Blockchain veritabanıyla işlem yapabilen ve akıllı sözleşmeler adı verilen işlem protokolleri sayesinde zaman kaybına neden olan onay süreçleri en aza indirilir. Bu sayede finans kurumlarının operasyonel yükü ve maliyetleri ciddi anlamda azalır.
Blockchain teknolojisini kullanan dijital para birimleri sayesinde para transfer işlemlerinin daha güvenli ve hızlı gerçekleştirmek mümkün hale gelir. İşlem maliyetleri düşer. 

İş Bankası Blockchain Uygulamaları ile Geleceğe Hazır


Blockchain bankacılık alanında da çığır açan gelişmeleri beraberinde getirdi. İş Bankası, finans alanındaki tüm teknolojik gelişmelerde olduğu gibi bu teknolojiye de hızla uyum sağladı. Blockchain konusundaki gelişmeleri de yakından takip eden İş Bankası, Türkiye’de bir ilke imza attı ve Blockchain teknolojisiyle ilk pilot dış ticaret finansman işlemini gerçekleştirdi. 27 Mayıs 2020’de İş Bankası, Şişecam, Kuraray Europe GmbH ve Commerzbank arasında Marco Polo platformu üzerinden gerçekleşen işlemle birlikte İş Bankası, Blockchain teknolojisiyle ödeme garantisi veren ilk Türk bankası oldu. 

İş Bankası, Blockchain teknolojisini yatırım ürünlerinde de kullanarak piyasaya yenilikçi bir fon sundu. İş Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fon​ blockchain teknolojisi alanında faaliyet gösteren global şirketlerin ihraç ettiği hisse senedi ve özel sektör borçlanma araçlarına yatırım yapmak isteyenlere yönelik bir ürün olarak öne çıkıyor. 





Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.