Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 13.05.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika
​Günümüzde girişimcilik popülerliği yüksek konular arasındadır. Bazı insanlar süregelen işinden vazgeçip hayallerini gerçekleştirmek adına kendi kurduğu bir işin peşine düşebilir. Elbette girişimci olmak için belli başlı niteliklere sahip olmak gereklidir. Farklı iş fırsatlarını öngörerek, onları değerlendirebilen ve risk alabilen özgüvenli kişiler, girişimci olabilirler. Girişimcilerin özellikleri içerisinde başarma isteği ve sabırla son aşamaya kadar ilerleme arzusu yer alır.

Girişimcide Olması Gereken Özellikler Nelerdir?


Girişimci insanların özellikleri konusuna değinmeden önce kısaca girişimcinin ne olduğundan bahsetmek önemlidir. Girişimci; bir işi geliştirirken ona sunulan kaynakları doğru şekilde değerlendiren ve kullanan kişidir. Girişimciler, mevcut kaynak ve fırsatları diğer insanlara nazaran daha kolay görebilirler ancak bu konuda risk almaları gerektiğini de bilirler. Bir girişimci, girişimcilik yolculuğu boyunca sahip olduğu meziyetleri tüm risk ve engellere karşı kalkan ederse başarılı olma ihtimali de yükselir. Liderlik gücü olan ve zamanının ötesinde düşünen kişilerin girişimci olması ve hatta bu yolda başarılı olması oldukça mümkündür.

Halihazırda var olan işleri farklı boyutlara taşımak, geliştirebilmek veya yeni iş fikirleri üretebilmek; girişimcilerin başlıca özellikleri arasında yer alır. Pozitif olmak girişimcileri ve hayallerini bir adım öne taşır ve harekete geçerken karşı karşıya geldikleri zorluklarla daha kolay baş etmelerini sağlar. Girişimci olma rehberi içerisinde genel anlamda yetenekli, çalışkan, özgüvenli ve cesur kişilerin özellikleri yer alabilir. Karşılaşılacak riskler girişimcileri korkutmaz, umutlarını zedelemez. Girişimciler “daima ileriye” düşüncesiyle hareket etmeyi misyon edinir.

başarılı bir girişimcide bulunması gereken özellikler 

Başarılı Girişimcilerin Ortak ve Temel Özellikleri


Girişimcilerin temel özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

Var Olan Fırsatları Değerlendirme ve İleri Görüşlülük: Girişimciler, var olan kaynak ve fırsatları değerlendiren ve bunları vakit kaybetmeden uygulamaya koyması gerektiğini bilen kişilerden oluşur. Başarılı bir girişimci, yarınını bugünden tahmin edebilir ve mevcut fırsatları çoğu kişinin aksine daha net görebilir. Bu yüzden de lider olma özelliği taşır.. Kendine has düşünce yapısıyla ve ileri görüşlülüğüyle girişimciler, geleceği tasarlayabilmek ve dünyaya bir değer katabilmek için her konuda yenilikçi olmalı ve özgür ruhunu yansıtmalıdır. ‘’Benim için fikirlerin uygulamaya konmadığı sürece bir değeri yoktur. Fikirler sadece çarpan değerindedir. Uygulama ise milyonlar değerindedir” sözüyle akıllara kazınan Steve Jobs, bu sözü ile girişimciliğin neye ihtiyaç duyduğuna işaret eder.

Yönetim Becerilerine Sahip Olmak: Girişimcilerin temel özellikleri arasında bulunan liderlik ve yönetim becerisi olmazsa olmazlardandır. Kurmuş olduğu iş modelinde; işbirliğinde olduğu ekibine değer veren ve doğru yönlendirebilen girişimci, ideal bir lider olabilir. Daima ekibini motive eder ve verimliliği artırır. Lider ruhlu girişimciler ekibini daima ayakta tutar. Böylece yolda çıkan engeller projeye minimum düzeyde hasar verir.

Zaman Yönetimi: Bir hayalin peşinde koşmaya gönül vermiş girişimcilerin sahip olması gereken özellikler arasında olmazsa olmazlardan bir tanesi de zaman yönetimi konusudur. Girişimciler, zamanlarını nasıl yönetmeleri gerektiğini bilmelidirler. Hayallerinin peşinden koşan girişimciler hedefleri için her gün yeniden doğmuş gibi umutla çalışmaya koyulmalılar. Her gün bir öncekine yenisini katar ve bütün çalışmalarını özümseyerek mutlu şekilde yola devam ederler. Temelde amaçladığı girişim fikrini hayata geçirebilmek için sistematik bir şekilde her gün yeniden çalışırlar. Doğru zaman yönetimi ve yüksek özveri, girişimciler için olmazsa olmaz özellikler arasındadır.

Azimli Olmak: Başarılı bir girişimcinin sahip olması gereken en temel özellikler arasında kesinlikle azim vardır. Azimli bir karaktere sahip olan girişimciler, işlerini büyütmek ve hedeflerine adım adım ulaşabilmek için uzun bir yol alır. Bu uzun yolda da azimlerini diri tutarlar. Ancak girişimcilerin, hırslarını da kontrol altında tutması gerekir çünkü hırs çoğu zaman azim kadar masum olmayabilir. İşini büyüten ve hedefine adım adım ulaşan girişimciler, hırslarını kontrol altında tutanlardan oluşur. Kontrolden çıkan hırs, yürüdüğü yolda yanlışa yönlendirebilir. Öte yandan hırsları ile başarısızlığa sürüklenen kişiler de erkenden pes edebilir. Hırs kontrol altında tutulursa ve azim devam ederse girişimciler başarıyı yakalayabilir.

Kuvvetli İletişim Becerilerine Sahip Olmak: Başarılı girişimcilerde bulunan en dikkat çekici özelliklerden biri de girişimcilerin kuvvetli iletişim becerisine sahip olmasıdır. Bu kişiler hayallerine giden yolda ekibiyle, müşterisiyle, ortaklarıyla ve yatırımcılarıyla doğru ve kesintisiz bir iletişim kurduğunda başarıya bir adım daha yaklaşırlar. Hoşgörülü ve önyargısız bir tutum, başarılı girişimcilerin ortak özellikleri arasında yer alır. Yenilikçi fikri savunan kişiler gibi girişimciler de birçok eleştiri ile karşı karşıya kalabilir. Girişimcilerin kendinden ve hayallerindeki iş modelinden emin olarak önüne bakması ve gerektiği yerde kendini doğru ifade etmesi önem arz eder.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​