Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 28.02.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Ehliyet harcı, ehliyet almak isteyenler ya da yenilemeyi düşünenler tarafından ödenmesi gereken ücrettir. Ehliyet ya da sürücü belgesi yetkili kurumlar tarafından verilir. Bu belge sayesinde karayolunda seyreden motorlu araçları kullanmaya hak kazanırsınız. Ehliyet almak için kurslara başvurmalı ve gerekli başarıyı elde etmelisiniz. Daha sonra gerekli ücreti ödeyerek ehliyet alabilirsiniz. 

Ehliyet başvurusu yapmadan önce ödenmesi gereken ücrete harç ücreti adı veriliyor. Ücreti ödedikten sonra dekontu başvuru dosyasına eklemeniz gerekiyor. Bu sayede ehliyetinizi yenilemeniz ya da yeni bir ehliyet çıkarmanız mümkündür. Ehliyet harç ücreti belirlenirken göz önünde bulundurulan çeşitli etkenler olduğunu da dile getirmek gerekir. Sürücü belgesinin sınıfına göre ödenmesi gereken ücret değişiyor. Ehliyet harcı, ehliyet almaya hak kazandıktan sonra ehliyetinizin size verilmesi veya yenilenmesi için ödeniyor. Bu tutar ise her yıl değişkenlik gösteriyor.

B Sınıfı Ehliyet Harç Ücretleri


Yeni bir yılın başlaması ile birlikte ehliyet almak ya da var olan ehliyeti yenilemek isteyenler tarafından ödenmesi gereken ehliyet harç ücreti de değişiyor. Harç ücreti belirlenirken pek çok etken göz önünde bulunduruluyor. Bunların arasında ise ehliyet sınıfları geliyor.

B sınıfı ehliyete sahip olan kullanıcılar otomobil ve hafif ticari araçları kullanma yetkisine sahip bulunuyorlar.  Bireylerin bireysel ya da ticari amaçlar için otomobil ya da hafif ticari araçları sürmelerine olanak tanıyan B sınıfı ehliyet, kullanıcılara otomobil ve hafif ticari araçları kullanmaya dair yetki veriyor.

2023 yılında B sınıfı ehliyet harcı 2489,90 TL iken 2024 yılında bu ücret 3945,40 TL olarak güncellendi. B sınıfı ehliyet için harç ücretinin yanı sıra 145 TL tutarında vakıf payının da ödenmesi gerekiyor. Bu ücretler ödendiği takdirde verilen dekont ile gerekli başvuru gerçekleşiyor. 

2024 yılı için vakıf payının da eklenmesiyle birlikte B sınıfı ehliyet harcı 4090 TL olarak belirlendi.

Ehliyet Harç Ücretleri Nereye Yatırılır?


Ehliyet almak ya da yenilemek isteyenler ehliyet harç ücreti yatırma işleminin nereye yapılacağına dair merak duyuyor. Maliye Bakanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankalar aracılığıyla ehliyet harç ücretinizi yatırabilirsiniz. 

Türkiye İş Bankası kolay ve pratik şekilde harç ücretinizi ödemenizi mümkün kılıyor. İş Bankası şubelerinden, ATM’lerinden, mobil ve web uygulaması üzerinden kolaylıkla harç ödeme işleminizi yapabilirsiniz. Harç ödeme işleminiz anında yatırılmış olacaktır.

Online Ehliyet Harç Ücreti Ödeme Nasıl Yapılır?


İnternet kullanımının gelişmesi ile birlikte ödeme isteme, ödemeler​ gerçekleştirme gibi kolaylıklar ile birlikte harç ödemeleri de internet üzerinden yapılabilir hâle geldi. Bu durum önemli bir avantaj yaratırken, ehliyet harç ücreti için şubeye gitmeye duyulan gereği ortadan kaldırdı. İnternet üzerinden de gerçekleştirilebilen bu yöntem sayesinde, pratik bir şekilde harç ücretini ödeyebilirsiniz.

Türkiye İş Bankası üzerinden harç ödemelerinizi yapmak için mobil uygulama veya dijital bankacılık kanallarını kullanabilirsiniz. Bunun için:

Öncelikle uygulamaya giriş yapın. 
Sonrasında ana ekran üzerinden “Ödemeler” kısmını seçin. 
Buradan Vergi/Harç sekmesinde yer alan Harç Ödeme kısmını takip edin. 
Açılan ekranda istenen bilgileri girin ve ödemenizi anında yapın!

arabasının önünde ehliyetini gösteren kadın 

Ehliyet Yenileme Harç Ücreti Ne Kadar?


Varolan ehliyetin yenilenmesine yol açabilecek çeşitli etkenler bulunuyor. Soyadı değişikliği, ehliyet süresinin dolması hırsızlık veya kayıp gibi durumlarda ehliyetinizi yenilemeniz gerekir. Ehliyet yenileme durumunda da harç ödemesi yapılması gerekiyor. Tıpkı yeni ehliyet çıkartırken olduğu gibi ehliyet yenileme ücreti de her yıl belirleniyor.

2024 yılında ehliyetinizin süresi doluyorsa, kaybolduysa veya bir başka sebeple yenilemek istiyorsanız 230 TL vakıf hizmet bedeli ve 990 TL değerli kağıt bedeli olmak üzere toplamda 1220 TL ücret ödemeniz gerekiyor.

Ehliyet harcı 2024 yılı için geçerli olan fiyat güncellemelerinin yıllık bazda olduğunu da belirtmek gerekiyor. Ehliyet harç ücreti ve ehliyet yenileme ücreti her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir. Yeniden değerleme oranı adı verilen bir oran çerçevesinde güncellenen ücretler, Resmî Gazete’de yayınlanarak duyuruluyor. Özellikle yenileme durumlarında harç ücretinin yatırılmaması hâlinde yenileme işleminin de gerçekleşmeyeceğini belirtmek gerekiyor.

Ehliyet Harç Ücreti Nereye Yatırılır?


Ehliyet harç ücretini yatırmak için Maliye Bakanlığı veznelerini, anlaşmalı bankaları, PTT şubelerini tercih edebilirsiniz. Mobil bankacılık aracılığıyla da anlaşmalı bankalar ile ücreti yatırabilirsiniz.

Ehliyet Harç Ücreti Nedir?


Sürücü belgesi almaya hak kazanan, ilk kez ehliyet alacak vatandaşların ya da çeşitli etkenler dolayısıyla var olan ehliyetini yenilemek isteyen vatandaşların bu amaç doğrultusunda ödedikleri ücrete ehliyet harç ücreti denir.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."