Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 11.05.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
Günlük yaşamımızda ulaşım faaliyetlerimizi kolaylaştıran köprüler ve otoyollar milyonlarca sürücü tarafından kullanılmaktadır. Bireysel ve toplu taşıma araçlarının yanı sıra ülkemizdeki köprüler ve otoyollar ticari amaçlarla da her sene yerli ve yabancı sürücülerin kullanımına açıktır. 

Köprü ve otoyol ücretleri yapım, onarım ve bakım maliyetleri, trafik hacmi ve konum, ekonomik faktörler gibi çeşitli durumlar sebebiyle yıllık olarak değişmektedir. Bu yazımızda 2023 yılındaki köprü ve otoyol ücretlerine ulaşabilirsiniz.

Araç Sınıfı Belirleme


Köprü ve otoyol geçişlerinde her araç sınıfının ücretlendirmesi farklı şekilde yapılmaktadır. Araç sınıfınıza ait bilgiyi araç ruhsatınızdan öğrenebilirsiniz. Lütfen öncelikli olarak araç sınıfınızı belirleyin:

1. Sınıf Araçlar: 2 akslı ve aks mesafesi 3.2 m'den kısa olan araçlar (Otomobil, Minibüs, Arazi Taşıtı vb.)
2. Sınıf Araçlar: 2 akslı ve aks mesafesi 3.2 m'den uzun olan araçlar (Minibüs, Kamyonet, Otobüs vb.)
3. Sınıf Araçlar: 3 akslı araçlar
4. Sınıf Araçlar: 4 ve 5 akslı araçlar
5. Sınıf Araçlar: 6 ve üzeri sayıda aksı olan araçlar
6. Sınıf Araçlar: Motosikletler

İstanbul’daki Köprülerin 2023 Geçiş Ücretleri


İstanbul’daki köprülerin geçiş ücretlerinde 2022 yılına kıyasla herhangi bir artış olmamıştır. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamalara göre 2022 yılı köprü fiyatları aynı şekilde uygulanmaktadır.

İstanbul’daki köprülerden trafik yoğunluğunu kontrol etmek adına her aracın geçişine izin verilmemektedir. Araçların sınıflarına ve türlerine göre hangi köprüden geçebilme hakkı olduğu değişmektedir. Bu doğrultuda;

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü yalnızca 1. sınıf araçlar, yolcu araçları, toplu taşıma araçları, N1 Sınıfı acil yardım ambulansı ve acil sağlık araçları kullanabilmektedir.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü yalnızca 1. sınıf araçlar, 2. sınıf araçlar (kamyon ve otobüsler hariç), servisler, karavanlar, toplu taşıma araçları ve bazı resmi plakalı araçlar kullanılabilmektedir. 

Bunların dışında kalan 2. 3.4. ve 5. sınıf araçların zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanarak kıta değiştirmesi gerekmektedir.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü 2023 Geçiş Ücreti​


15 Temmuz Şehitler Köprüsü 2023 yılı geçiş ücretleri araç sınıflarına göre aşağıdaki gibidir:

2023 Köprü ve Otoyol Ücretleri 

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 2023 Geçiş Ücreti


Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 2023 yılı geçiş ücretleri araç sınıflarına göre aşağıdaki gibidir:

2023 Köprü ve Otoyol Ücretleri 


Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2023 Geçiş Ücreti


Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2023 yılı geçiş ücretleri araç sınıflarına göre aşağıdaki gibidir:

2023 Köprü ve Otoyol Ücretleri 


Osmangazi Köprüsü 2023 Geçiş Ücreti


Osmangazi Köprüsü 2023 yılı geçiş ücretleri araç sınıflarına göre aşağıdaki gibidir:

2023 Köprü ve Otoyol Ücretleri 


1915 Çanakkale Köprüsü 2023 Geçiş Ücreti


1915 Çanakkale Köprüsü 2023 yılı geçiş ücretleri araç sınıflarına göre aşağıdaki gibidir:

2023 Köprü ve Otoyol Ücretleri 


Avrasya Tüneli 2023 Geçiş Ücreti


Avrasya Tüneli’ni kullanacak olan sürücülerin araçlarında HGS sistemlerinin olması gerekmektedir. Yani nakit ödeme seçeneği ile Avrasya Tüneli kullanılamamaktadır. Diğer bir bilinmesi gereken nokta ise yalnızca 1. 2. ve 6. sınıf araçlar Avrasya Tüneli’ni kullanabilmektedir. Avrasya Tüneli özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde alternatif bir rota olarak tercih edilmektedir.

Avrasya Tüneli 2023 yılı geçiş ücretleri araç sınıflarına göre aşağıdaki gibidir:

2023 Köprü ve Otoyol Ücretleri 


Gündüz geçişleri saat 05.00-23.59 arasında olup, gece geçişleri saat 00.00- 04.59 arasını kapsamaktadır.

2023 Otoyol Ücretleri


Otoyol ücretleri aşağıdaki tablolarda verildiği gibidir.

Kuzey Marmara Otoyolu Avrupa Geçiş Ücretleri 2023


2023 Köprü ve Otoyol Ücretleri 

Kuzey Marmara Otoyolu Anadolu Geçiş Ücretleri 2023


2023 Köprü ve Otoyol Ücretleri 

İstanbul – İzmir Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri 2023


2023 Köprü ve Otoyol Ücretleri 

İstanbul – Ankara (Anadolu) Otoyolu Geçiş Ücretleri 2023


2023 Köprü ve Otoyol Ücretleri

Otoyol Ücretleri Ödeme


Türkiye’de yer alan tüm otoyol ve köprü geçişleri Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile kolaylaştırılmıştır. Siz de aracınızın plakasına ait bir HGS hesabı açarak ve bu hesaba para yükleyerek hiçbir ceza ödemeden tüm ücretli ulaşım yollarını kullanabilirsiniz. Ayrıca İş Bankası internet bankacılığı aracılığıyla hemen HGS başvurunuzu ve bakiye yüklemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Köprü Geçiş Ücreti Ödememe Cezası


Eğer herhangi bir köprü ya da otoyollardan geçiş ihlâli yaptığınızı düşünüyorsanız Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) resmi internet sitesinden sorgulama yapabilirsiniz. Mevcut HGS veya OGS bakiyeniz ücretli geçiş için yetersiz olabilir ve geçiş ihlali yapmış olabilirsiniz. 2023 yılına ait köprü geçiş ihlallerine ulaşmak adına "Geçiş İhlâl Sorgulama ve Ödeme" sayfasına bakabilirsiniz.

Eğer ceza kesildiyse ve ödeme yapmadıysanız gecikme cezası uygulanmaktadır. Bu ceza mevcut geçiş ücreti üzerine 4 katı eklenerek ödenmektedir. Cezaya dair detaylara dikkat ederek ödemenizi eksiksiz ve zamanında yaptığınızdan emin olmanızı tavsiye ederiz.  Ayrıca İşCep Aracım ile aracınızla ilgili tüm bankacılık işlemlerini hızlıca yapabilir, aracınıza ait ​tarihleri, harcamaları takip edebilir, kampanyalardan faydalanabilirsiniz.​



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."


Etiketler: