Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 31.07.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
Tahsis talep formu sigortalı bir bireyin vefat ettikten sonra 18 yaşından büyük hak sahiplerinin maaş, cenaze ve evlenme yardımı alma talepleri yapmak için teslim etmeleri gereken bir formdur. Formda doldurulması istenen bilgilerin doğru bir şekilde ve eksik kısım kalmadan yapılması büyük önem taşır. İlgili alanlara T.C. kimlik numarası, ad soyad, sigorta sicil numarası ve vefat eden kişinin emeklilik tahsis numarası yazılmalıdır.

Emeklilik Tahsis ve Talep Formu


Formu doldurmak isteyen kişiler, emeklilik tahsis ve talep formu almak için e-devlet sistemine başvurabilir. Sigortası olan kişiler emekli olmak için Sosyal Güvenlik Kurumuna bu formlar ile başvuru yapabilir. Form, sigortalı ile vefat eden sigortalıların 18 yaşından büyük yakınları için bağlanacak olan gelirleri kapsar. Formun doğru bir şekilde doldurulmaması durumunda başvuru iptal edilebilir.

Formda yer alan bilgilerin detaylı ve doğru bir şekilde belirtilmesi, ilerleyen süreçlerde herhangi bir sorun yaşanmamasına yardımcı olur. Vefat eden kişinin bilgileri ve hak sahiplerinin bilgileri doğru bir şekilde tamamlanmalıdır. Emekli maaşının alınacağı banka şubesi gibi bilgiler oldukça önemlidir. Sadece tercih edilen banka değil, hangi şube olduğu da belirtilmelidir. Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi sayesinde vefat eden kişinin sigortalı olduğu kanıtlanabilir.

“Tahsis Talep Başvurusu Kabul Edildi.” Ne Demek?


Tahsis talep başvurusunda bulunan kişiler, ilerleyen süreçlerde başvuru kabul edildi mesajı ile karşılaşabilir. Kabul edildi açıklaması ile karşılaşan kişiler, ilk ödeme döneminde maaş almaya başlayabilir. Başvuruların doğru bir şekilde yapılması başvurunun onaylanmasını sağlar. 

Başvuru belgesinde herhangi bir eksik ya da sorun olmaması durumunda başvuru talebi kabul edilir. Kabul edilen başvurulardan sonra ilk maaş ve biriken tutarlar alınabilir. Başvuru formunda belirtilen banka şubesinden parayı almak mümkündür. Banka ve şube ile ilgili bilgi verirken dikkatli olunması bu açıdan önemlidir. Tahsis ve talep formu doldurulmuş örneği incelenerek formun doğru bir şekilde doldurulması ilk ödeme döneminde maaş almaya hak kazanılmasını sağlar. 

SGK Tahsis Talep Red Ne Demek?


Tahsis talebinde bulunduktan sonra ret ile karşılaşmak mümkündür. SGK tarafından incelenen evraklar sonucunda bir karara bağlanır. Kabul edilme ya da ret şeklinde geri dönüşler alınır. SGK tarafından başvurunun ret alması çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Yıllık çalışma ve prim günün eksik olması gibi durumlarda ret alınması mümkündür. 
SGK tahsis talep formu ileten kişiler, ret açıklaması ile karşılaştıkları zaman formlarında herhangi bir yanlışlık olup olmadığını kontrol etmelidir. Eksik ya da yanlış bilgilerden dolayı başvurunun reddedilmiş olması mümkündür. Form kaynaklı olmayan sorunlar gün sayısı ile alakalı olabilir. Reddedilen başvurulardan yaklaşık 6 ay sonra tekrar başvuruda bulunulabilir. 

Tahsis Talep Ne Demek?

Tahsis Talep Ne Kadar Sürer?


Tahsis talebinden sonra emekli maaşının bağlanması değişiklik gösterebilir. Maaşın bağlanma süresi emeklilik servisindeki iş yoğunluğuna göre farklı zamanlarda gerçekleşebilir. Engelli emeklilik tahsis ve talep formu sonuçları da diğer tüm başvuru formları gibi benzer sürece sahiptir. Başvuru formundan sonra kabul edildi açıklaması alınması durumunda ilk ödeme döneminde maaş alınabilir. 

Emeklilik servisinin yoğunluğuna göre değişiklik gösteren bir süreç olsa da 1,5 ile 2 ay arasında değişen bir sürede maaşlar yatar. Başvurulardan sonra geciken ödemeler için endişe duyulmasına gerek yoktur. Herhangi bir gecikme durumunda kişilerin tahsis talebinde bulunduğu tarih esas alınır. Tahsis talebi tarihinden itibaren biriken ödemeleri ilk maaş yatışında toplu bir şekilde alabilirsiniz. 

Ölüm Aylığı Tahsis Talep Formu Nasıl Doldurulur?


Ölüm aylığı başvurusu için Sosyal güvenlik Kurumu tahsis talep formu doldurulması gerekir. Vefat eden kişinin ve hak sahibinin bilgileri formda yer almalıdır. Vefat eden kişinin emekli sandığına ait numarası belirtilen yerlere yazılmalıdır. Eğer bu bilgi bilinmiyorsa boş bırakılabilir, SGK vefat eden kişinin T.C. kimlik numarası üzerinden sorgulama yapabilir.
Gelir ve aylık talep türü olarak ölüm aylığı işaretlenmesi gerekir. Banka tercihi için seçim yaptıktan sonra il, ilçe ve şube bilgisi yazılmalıdır. Formun son kısmında bulunan iletişim bilgilerinin eksiksiz bir şekilde doldurulmasına özen gösterilmelidir. Başvuru hakkındaki gelişmeler telefon numarası ve mail adresi üzerinden bilgilendirilir. SGK tahsis talep red ya da kabulü kişilere mesaj olarak gönderilir.  

Tahsis ve Talep Formu Örneği


Emeklilik işlemlerinde tahsis başvurusu için formun doğru bir şekilde doldurulması gerekir. Örnek formlar sayesinde eksiksiz bir şekilde form doldurulabilir. 

Ölüm aylığı başvurusu
Yetim aylığı başvurusu
Evlenme yardımı başvurusu
Cenaze yardımı başvurusu
Emeklilik talebi başvurusu

Tahsis işlemleri ve başvuruları takip etmek için İş Bankası e-devlet kapısına giriş​ için yönlendirme yapar. Kabul edilen başvuruların maaş ödemeleri 1.5 ile 2 ay içerisinde banka hesaplarına yatırılır. Maaş sürecinde karışıklıklar yaşanmaması için banka şubesi yazılmalıdır. Tahsis talep form örnekleri doğru ve eksiksiz şekilde başvuruda bulunmanıza yardımcı olabilir. Örnek olarak doldurulan formlara göz atılmalıdır.

Tüm bunlara ek olarak emekli maaşını İş Bankası’ndan alanlar, 7.500 TL’ye varan promosyon ödemesi kazanıyor. Üstelik Maximum Kart aidatı ödemiyor ve İşCep’ten sınırsız sayıda ücretsiz Havale EFT yapabiliyor. Siz de emekli maaşınızı İş Bankası’ndan alın, emekliliğinizi İş Bankası’nın SGK emeklilerine özel ayrıcalıkları​ ile yaşayın. ​



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."