Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 25.02.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika

​Yurt dışı seyahatleri sırasında geçerli bir kimlik doğrulama aracı olarak kullanılan pasaportlar, farklı türlere ve avantajlara sahiptir. Resmi bir belge olan ve kimlik yerine de geçebilen pasaport, kişiye özeldir ve seyahat süresince taşınmalıdır. Pasaport çeşitleri ile ilgili detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.


Pasaport Çeşitleri Hakkında


Ülkemizde bulunan farklı pasaport çeşitleri, renklerle belirgin şekilde ayrılmış ve farklı statülere sahip kullanıcılar için özel olarak tanımlanmıştır. Vatandaşlar, devlet memurları, üst düzey devlet yetkilileri ve diplomatlar, farklı pasaport türlerine sahiptir. İşte, Türkiye’de kullanılan pasaport türleri…

Umuma Mahsus: Bordo Pasaport


Özel durum taşımayan tüm Türk vatandaşlarının sahip olabileceği pasaport çeşidi olan bordo pasaport ülkemizde son derece yaygın olarak kullanılmaktadır. İçişleri Bakanlığı’nın yetkisiyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmektedir. 

Bordo Pasaport Nedir?


Yurt dışı seyahatine çıkmak isteyenler ‘’Bordo pasaport nedir?’’ sorusunu dile getirir. Bordo pasaport, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışı seyahatleri sırasında kimlik ibrazı için yabancı mercilere sunduğu bir belgedir. 

Bordo Pasaport Kimlere Verilir?


Bordo pasaport, ilgili devlet kurumları tarafından uygun görülmüş tüm Türk vatandaşlarına 
verilebilir. Uygunluk kriteri, kişinin yurt dışına seyahat etmesi için herhangi bir engelinin bulunmadığı durumları kapsar.

Bordo Pasaportun Avantajları Nelerdir?


Bordo pasaport, en az sayıda başvuru evrakı gerektiren pasaport çeşidi olması nedeniyle avantaj sağlar. Bordo pasaport sahipleri, sayısı değişkenlik gösterebilmekle birlikte, yüzden fazla ülkeyi vizesiz bir şekilde ziyaret edebilir. Geçerlilik süresi 1 yıldan 10 yıla kadar uzanabilen bordo pasaportlar, , sıklıkla seyahat eden vatandaşlara  büyük bir avantaj sağlar.

Hususi Pasaport: Yeşil Pasaport Nedir? 


Devlet memurlarına, devlet sporcularına ve belirli kriterleri karşılayan iş insanlarına verilen yeşil pasaport, diğer pasaport türlerinden farklı olarak hak sahibi kişinin aile bireylerine de çeşitli avantajlar sağlayan bir pasaport çeşididir. Peki, yeşil pasaport olarak da adlandırılan hususi pasaport nedir ve kimlere verilir?

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?


Yeşil pasaport ülkemizde belirli bir kesime verilen özel bir pasaport çeşididir. Yeşil pasaport hak sahipleri şu şekilde sıralanabilir:

Birinci, ikinci ve üçüncü kademe devlet memurları
Gerekli kriterleri karşılayan iş insanları
Eski meclis üyeleri ve bakanlar
Görev süreleri boyunca büyükşehir il ve ilçe başkanları
Birinci dereceden emekli eski belediye başkanları
Yeşil pasaport hak sahiplerinin eşleri ve 25 yaşını doldurmamış çocukları

Yeşil Pasaportun Şartları Nelerdir?


Yukarıda belirtilen şahıslar, ilgili kriterleri karşıladıkları takdirde yeşil pasaport sahibi olabilir. Yeşil pasaport sahibi olmak için başvuru evraklarıyla birlikte il nüfus müdürlüklerine müracaat etmek gerekir. Yeşil pasaportun şartları ve pasaport süreleri, bireyin çalıştığı kurum ve İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre değişiklik gösterebilir.

Yeşil Pasaportun Avantajları Nedir?


Bordo pasaporta kıyasla daha fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı sunması, pasaportun imkânlarından belirli aile bireylerinin de faydalanabilmesi, bazı durumlarda emeklilik sonrasında da pasaporttan yararlanılabilmesi ve harç ücretinin bulunmaması, yeşil pasaportun avantajları arasında yer alır.

Diplomatik Pasaport: Siyah Pasaport


Tüm pasaport türleri arasında en ayrıcalıklı pasaport çeşidi olan ve siyah pasaport olarak da adlandırılan diplomatik pasaport, diğer türlere kıyasla daha az sayıda insana verilir.. Diplomatik pasaport, diğer pasaport çeşitlerinden farklı olarak Dışişleri Bakanlığı Pasaport Bölümü tarafından oluşturulur. 

Siyah Pasaport Nedir?


Siyah pasaport, Türkiye Cumhuriyeti için hizmet veren üst düzey yetkililere takdim edilen uluslararası bir kimlik belgesidir. Diplomatik pasaport, düzenlendiği şahsın yanı sıra ailesine de verilir. Diğer pasaport türlerine kıyasla daha fazla ülkede vizesiz dolaşım hakkı tanır.

Siyah Pasaport Kimlere Verilir?


Diplomatik siyah pasaport, ülkenin üst düzey diplomat, asker ve çalışanlarına verilir. Siyah pasaport hak sahipleri şu şekilde sıralanabilir:

Meclis üyeleri
Meclis üyesi olmayan bakanlar
Anayasa mahkemesi başkan ve üyeleri
Yargıtay, Mahkeme ve Genelkurmay başkanları
Orgeneraller
Oramiraller
Eski cumhurbaşkanı, başbakan ve dışişleri bakanları
Yasama meclisleri eski başkanları
Cumhurbaşkanlığı ve meclis genel sekreteri
Bakanlık müsteşarları
Diyanet İşleri başkanı
Valiler
Büyükşehir belediye başkanları
Devlet adına resmi temaslarda bulunan diplomatlar

Siyah Pasaportun Avantajları Nelerdir?


Diplomatik statünün bir göstergesi olan siyah pasaport, diğer pasaport çeşitlerinden daha fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı tanır. Hiçbir harç ücreti bulunmayan diplomatik siyah pasaport, hak sahiplerinin ailelerine de avantajlar sunar.

Hizmet Pasaportu : Gri Pasaport 


Yurt dışında devlet hizmetinde bulunacak şahıslara tanımlanan hizmet pasaportu, diğer pasaportlardan farklı bir kullanıma sahiptir. Gri pasaport olarak da adlandırılan bu pasaport türü, diğer pasaportlardan farklı olarak turistik amaçlarla kullanılamaz. Peki, dünya genelinde pek çok ülkeye vizesiz seyahat imkânı tanıyan gri pasaport nedir?

Gri Pasaport Nedir?


Yeşil pasaporta sahip olmayan ve yeşil pasaport için gerekli koşulları sağlamayan şahıslara yurt dışı görevleri için tahsis edilen gri pasaport, yalnızca hizmet süresi boyunca geçerlidir ve ilgili ülkenin vizesini de içerir. 

Gri Pasaport Kimlere Verilir?


Gri pasaport, devlet adına yurt dışında görev alacak kişilere verilir..  Yeşil ve siyah pasaportun koşullarını karşılamayan kişilere verilen gri pasaport, turistik gezilerde kullanılamaz ve hizmet sona erdiği takdirde ilgili devlet kurumuna teslim edilmelidir. Hizmet pasaportu şu kişilere verilir:

Belediyeler, hususi idareler ve hükümet tarafından görevlendirilen şahıslar
Türk Kızılay’ı ve Türk Hava Kurumu tarafından yurt dışında görevlendirilen kişiler
Yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden memurlar
Milli sporcular

Gri Pasaportun Avantajları Nedir? 


Herhangi bir harç ücreti gerektirmeyen gri pasaport, hususi pasaporttaki gibi hak sahibinin ailesine de pasaportun sunduğu avantajları sağlar. Ayrıca vize işlemlerinin pasaport çıkarma sürecinde tamamlanması sayesinde sahibine büyük bir kolaylık sağlar.

Pasaport işlemlerinizde büyük bir kolaylık sağlayan İş Bankası Pasaport Ödemeleri hizmeti sayesinde pasaport başvuru işlemlerinizi kolaylaştırabilir, İş Bankası seyahat önerileri blog içeriklerini inceleyerek seyahatinizi daha verimli bir şekilde planlayabilirsiniz.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​