Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 03.07.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
Organik tarım nedir?” sorusuna verilebilecek en net ve düzgün cevap şu şekilde olabilir: Bir ürünün yetiştirilmesinden itibaren ürünün hasat edilmesi, işlenmesi ve ürünün ambalajlanmasından tüketilmesine kadar gerçekleşen bütün işlemlerde hiçbir şekilde kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmaması. Her aşamasında ayrı özen gösterilen kontrollü ve sertifikalı bir şekilde üretilen organik tarım şeklinde amaç doğal hayatın, doğal dengenin korunması ve bunun yanı sıra su, hava gibi doğal, yaşamsal kaynakların korunmasıdır. Gerçekleştirilen bu yöntem içerisinde sentetik gübre ve sağlıklı üretimi engelleyen kimyasal madde, ilaç kullanılmaması yüksek verimin yanı sıra iyi bir kalite sürekliliğini de sağlar. 

Doğal ve sağlıklı bir şekilde bitki yetiştirmek özellikle organik tarım için oldukça büyük önem taşıyor. Organik tarımın amaçlarından bir diğeri ise toprak sağlığını ve toprak verimliliğini kaybetmemek, sağlıklı gıdalar üretirken doğal kaynakları korumak ve biyoçeşitliliği artırmaktır. Aşağıda yer alan maddeleri inceleyerek organik tarım hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Organik tarım yapmanız için bazı adımlar şöyle sıralanabilir:

1. Toprağınızı hazırlayın: Organik tarımda kullanacağınız toprağı organik maddeler ile zenginleştirin. Toprağın su tutma kapasitesini artırmak ve bunun yanı sıra bitki köklerine daha iyi besin sağlamak için doğal malzemeler, yeşil gübre veya hayvan gübresi kullanın. 

2. Organik tarıma uygun bitki seçimi: Organik tarımı gerçekleştireceğiniz ortamın iklim ve toprak koşullarına uygun bitkiler seçiniz. Ayrıca yerel bitki çeşitlerini kullanmak da bu tarım çeşidinin bir parçası. 

3. Sulama yöntemleri: Yetiştireceğiniz bitkilerin ihtiyacı olan suyu karşılamak için damlama, sulama kanalları veya yağmurlama gibi doğal sulama yöntemlerini tercih ediniz. 

4. Yetiştirilen bitkinin hasat edilmesi: Hasat zamanı yetiştirilen bitkilerin en verimli olduğu zamanlarda yapılır. Hasat zamanı ise bitkinin büyüme durumuna bağlı.

Organik Tarımın Amacı Nedir?


Organik tarım, doğal kaynakları korunmasının yanı sıra sağlıklı gıdalar üretmek içinde önemli bir yöntem. Bunun yanı sıra sürdürülebilir tarım yapılması için de büyük bir önem taşıyor. Fakat organik tarım yoğun bir emek gerektiren ve zaman alan bir süreç. Bu tarım çeşidini yapmak isteyenlerin, bulunduğu bölgedeki organik tarım uzmanlarından yardım almaları öneriliyor.

Organik tarımın temel amacı, hem sağlıklı hem de kaliteli ve lezzetli gıdalar üretmek. Doğal yöntemleri kullanarak bitki yetiştirme yöntemi olan organik tarımda sentetik gübre veya kimyasal madde kullanımına yer yok. Toprağı ve suyu kirletmeyen bu tarım yöntemi sayesinde doğal denge korunur ve tarımsal üretim sürdürülebilir hale gelir.

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya ve yeteri kadar doğal kaynak bırakmak için organik tarım oldukça önemli. Organik tarım ile çevre üzerinde olumsuz bir şekilde etki yaratacak tarım teknikleri yerine daha sağlıklı teknikler geliştirilebilir. Gelişen teknoloji organik tarımın yapılmasına katkı sağlıyor. Ayrıca gelişen bu tekniklere ve teknolojiye ayak uydurmak isteyen üreticiler kendilerine özel olan tarım kredisi​ çeşitlerinden yararlanabiliyorlar. 

Organik Tarım Türleri Nelerdir?


Farklı organik tarım yöntemleri, hem üreticilerin hem de tüketicilerin sağlığına ve çevrenin korunmasına fayda sağlar. Organik tarım türleri ise organik bağcılık, organik tahılcılık, organik hayvancılık ve organik meyve sebzecilik diye farklı türlere ayrılır. 
Organik Tarım Nedir?, Nasıl Yapılır? 

Organik Tarım İlkeleri Nedir?


Organik tarım ilkeleri 4 farklı türe ayrılıyor. Bu ilkelerin her biri organik tarımın en sağlıklı ve doğru şekilde gerçekleşmesi için büyük önem taşıyor. Bu ilkeleri daha yakından incelemek için aşağıda yer alan yazının devamını inceleyebilirsiniz. 

Sağlık ilkesi: Bu ilke içerisinde insanların, hayvanların, bitkilerin ve içerisinde yaşadığımız gezegenin sağlığının korunması ve geliştirilmesi gibi dinamikleri içerir. Bireyin kendi sağlığının yaşadığı gezegenin ve ekosistemin sağlığından ayrı düşünülemeyeceği görüşünde olan bu ilkeye göre sağlık sadece hastalık çeşitlerinin olmaması anlamına gelmez aynı zamanda sağlık içerisinde yaşanılan ekosistemin gelecek nesillere en doğru şekilde aktarılması demek. Çeşitli hormon ve ilaçlardan kaçınılarak doğal tarım yapılması da organik tarımın sağlık ilkesine dayalı.

Dürüstlük ilkesi: Bu ilke içerisinde yapılan organik tarım çeşidinin yaşanılan tüm çevreye ve hayat formlarına karşı saygı göstermesi, dürüstlüğü ve adaleti olan ilişkiler kurulması gerektiğini savunan bir ilke. Bu ilkeye göre yetiştiricilerden tüketicilere kadar herkesin dürüstlük ilkesine uygun ilişkiler kurması gerekir. 

Duyarlılık ilkesi: Bu ilke içerisinde insanın yaşadığı ekosistemin sağlığını ve bu çevrenin iyi gidişatını korumasını temel alan ve sorumluluk içerisinde ilerlemesi gerektiği düşünülen bir düşünce çeşidi.

Ekoloji ilkesi: Bu ilke sayesinde organik tarımın yapıldığı ekolojik sistemle uyum içerisinde olması ve tarımın yapıldığı kültüre, yerel şartlara göre düzenlenmesi demek. 

Organik Tarımın Önemi Nedir?


Ekolojik tarım sayesinde hastalıkların oluşma ve yayılma oranları büyük ölçülerde engellenir. Organik tarım demek yukarıda yer alan tüm maddelerden önce belirli kurallara göre sürdürülebilir bir tarım çeşidi olması demek. Bu tarım çeşidinde özellikle toprak olmak üzere ekolojik sistem içerisinde yaşayan herhangi bir canlıya ve çevreye zarar vermeden tarım yapmak esas alınıyor. 

Türkiye'de organik tarım oldukça önemli.  Kuru üzüm, baklagiller, yaş meyve ve sebze çeşitleri, kuru kayısı, incir ve Antep fıstığı gibi besinler organik tarım metotlarıyla yetiştiriliyor. 

Tarım Toplumlarının Özellikleri Nelerdir?


Tarım toplumları insanlık tarihi boyunca önemli bir yere sahip olmuş. İnsanların yerleşik hayata geçerek tarım yapmaya başlaması modern toplumların temelini attı ve tarım toplumlarının özellikleri arasında en önemli olan durum insanların yerleşik hayata sahip olması. Bu yerleşik hayata sahip olan toplumların ekonomisi tarıma dayalı ve nüfusu tarım sektöründe çalışan kişiler etrafında oluşuyor. Tarım toplumlarında toplumsal yapıyı oluşturan aile kavramı büyük bir önem taşıyor. Bunun sebebi ise yapılan tarımda çalışacak olan kişilerin genellikle aile bireyleri olmasından kaynaklanıyor. 

Tarım dünyası gün geçtikçe gelişen teknolojiler sayesinde oldukça büyük ilerlemeler kaydediyor. Bunun yanı sıra tarım bankacılığı sayesinde üreticilere çeşitli güzel fırsatlar sunuluyor. 



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."


Etiketler:
Çiftçilik