Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 18.05.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Ülkelerin kültür varlıklarının tanıtılması ve tarihi eserlerinin korunmasını sağlayan müzelerin önemini vurgulamak amacıyla UNESCO tarafından tüm dünyada 18 Mayıs, Müzeler Günü ilan edilmiştir. Ülkemizde de 1982 yılından beri 18-24 Mayıs tarihleri her yıl müzeler haftası olarak kutlanılır. Bu haftada Türkiye’nin birçok şehrinde müzeler ücretsiz olarak gezilebilir.

 İşte Türkiye'de bulunan müzeler arasında mutlaka görülmesini önerdiğimiz 15 yer...

Anadolu Medeniyetleri Müzesi


Tarihi müzeler dendiğinde ilk akla gelen yapılardan biri olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’nın Ulus semtindedir. Kurşunlu Han ve Mahmutpaşa Bedesteni olmak üzere iki tarihi binadan oluşan müze, Paleolitik Çağ’dan itibaren Anadolu topraklarındaki arkeolojik eserleri kronolojik olarak sergiler. Kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın en ünlü müzelerinden biri olan yapı, 1997 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi seçilmiştir.

Alanya Arkeoloji Müzesi


1967 yılında açılan Alanya Arkeoloji Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden getirilen ve çevreden toplanan eserlere ev sahipliği yapar. Arkeoloji ve etnografya olmak üzere iki bölüme sahip olan müzenin en önemli eserleri arasında milattan önce 635 yılına ait Fenike dilinde bir taş yazıt ve bronz döküm Herakles’in heykeli yer alır.

müzeler haftası

İkinci Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi


Tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Edirne’nin en önemli yapılarından biri olan İkinci Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Tunca Nehri kıyısında yer alır. Osmanlı Padişahı 2. Beyazid tarafından yaptırılan külliye cami, hamam, mutfak, erzak depoları, imaret, tıp medresesi ve darüşşifa bölümlerinden oluşur. Yüze yakın kubbe ile örtülü olan müze etkileyici bir görünüme sahiptir.

Yakutiye Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi


Erzurum’da bulunan Yakutiye Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi, dengeli mimarisi, iri motifli süslemeleri ile göz alıcı bir yapıdır. 1310 yılında Hoca Yakut Gazani tarafından yaptırılan medrese, çini süslemeleriyle dikkat çekicidir. Zamanının en büyük medreselerinden biri olan Yakutiye Medresesi, Selçuklu Dönemi’ne ait tarihi eserleri sergiler.

Zeugma Mozaik Müzesi


Türkiye’de gezilmesi gereken yerler dendiğinde ilk akla gelen yapılardan biri olan Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep’tedir. Dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak bilinen Zeugma, 2500 metrekarelik çok geniş bir alanı kapsar. Roma Dönemi’ne ait sütunlar, çeşmeler ve heykellerin de yer aldığı müzede Savaş Tanrısı Ares’in bronz heykeli, dikkat çekici ayrıntılardan biridir. Özellikle müzenin simgesi olan Çingene Kızı Mozaiği, en çok merak edilen eserlerden biridir.

Hatay Arkeoloji Müzesi


Roma Dönemi’ne ait mozaikler ve mimari yapıları ile dikkat çeken Hatay Arkeoloji Müzesi, sekiz adet sergi salonuna sahiptir. Bahçesinde de tarihi eserler sergilenen müzenin beş deposu vardır ve eserler 948 metrekarelik bir alanda sergilenir. Dünyanın ikinci büyük mozaik koleksiyonuna sahip olan Hatay Arkeoloji Müzesi, 10 bin 700 metrekarelik sergileme alanına sahiptir.

İstanbul Arkeoloji Müzesi


Türkiye’nin ilk müzelerinden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin geçmişi Fatih Sultan Mehmet’e kadar uzanır. Dünyada müze binası olarak inşa edilen ilk yapılardan biridir. Görkemli mimarisi ile oldukça ihtişamlı bir görünüm sunan müzedeki eserler geniş bir yelpazeye sahiptir. Müze; el yazması tablet, sikke ve diğer arkeolojik eserlerden oluşan yaklaşık 750 bin koleksiyona ev sahipliği yapar.

Mevlana Müzesi


Selçuklu hükümdarı Alâeddin Keykubad tarafından Mevlâna'nın babası Sultânü'l-Ulemâ’ya hediye edilen ve zamanında Mevlana Dergâhı olan yapı, bugün müze olarak kullanılır. Bahçesi ile birlikte yaklaşık 18 bin metrekarelik alana yayılan Mevlana Müzesi’nde Hz. Mevlana ve Mevlevilik ile ilgili eserler, el yazması kitaplar, musiki aletleri, kandiller ve levhalar sergilenir.

Mersin Arkeoloji Müzesi


Tarihi eserlerin sergilendiği salonları, kütüphanesi, kafeteryası, hediyelik eşya satış yerleri ve çocuklar için arkeopark uygulama alanları ile çağdaş bir müze formu sunan Mersin Arkeoloji Müzesi, toplamda 1435 adet tarihi esere ev sahipliği yapar.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi


Asur, Babil ve Hitit çağlarına uzanan tarihi taş eserleri ve milattan önceki dönemlerdeki ilk insanlara ait kesici, delici aletleri ile tüm tarihi gözler önüne seren Şanlıurfa Arkeoloji ve Haleplibahçe Mozaik Müzesi, sergilediği yöresel kıyafetler, takılar ile dikkat çekicidir. Şanlıurfa’ya ait oymalı kitabeli ahşap kapıları, el yazması eserleri ve ön cephede yer alan hayvan tasvirli mozaik havuzu, müzenin görülmeye değer ayrıntıları arasındadır.

Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi

Türkiye İş Bankası tarafından Ankara’da kurulan Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, 2 Mayıs 2019 tarihinden itibaren müze olarak kullanılmaya başlamıştır. Bodrum katında kiralık kasaların bulunduğu müzenin giriş katında İş Bankası kitaplarının satışı yapılır. Birinci katta Atatürk’ün de konuk edildiği toplantı odaları yer alır. Bu katta aynı zamanda eski İş Bankası Genel Müdürlük binalarının fotoğrafları ve maketleri vardır. Müzenin ikinci katında bankanın geçmiş yıllarda hazırladığı banka faaliyetleri ve reklamları bulunur. Üçüncü kat bir sanat galerisi olarak kullanılır ve dördüncü katta ise Kurtuluş Savaşı’na ait eserler sergilenir.

Türkiye İş Bankası Müzesi


İstanbul’un Eminönü semtinde bulunan İş Bankası Müzesi​’nde, bankanın kuruluşundan şimdiye kadar kullanılan farklı dönemlere ait daktilolar, kumbaralar, damga ve mühürler, hesap makineleri, promosyon malzemeleri ve büyük servis kasaları gibi bankacılık nesneleri sergilenir. Aynı zamanda bankanın ilk personeli hakkında bilgiler, geçmiş dönemlere ait reklam ve afişler, resimler, mimari planlar, belgeler gibi tüm banka arşivleri de ziyaretçilerle paylaşılır.

Rakoczi Müzesi


Son yıllarını Tekirdağ’da geçiren Macar Halk Kurtuluş Kahramanı II. Rakoczi Frençh’in 1676-1735 yıllarında yaşadığı Türk evi, Macar hükümeti tarafından müze olarak düzenlenmiş ve 1982 yılında ziyarete açılmıştır. Rakoczi’ye ve ailesine ait şahsi eşyaların sergilendiği müzede Türk-Macar ilişkilerine ait eserler de bulunur.

Ayasofya Müzesi


Dünya mimarlık tarihinin ayakta kalmış en önemli sanat eserlerinden biri olan Ayasofya Müzesi, uzun yıllar kilise olarak kullanılmış ancak 1453 yılında İstanbul’un fethiyle birlikte camiye çevrilmiştir. 1935 yılından beri müze olarak kullanılan Ayasofya, kubbesi, mozaikleri, kütüphanesi, çini süslemeleri ile görülmeye değer bir sanat eseridir.

müzeler haftası

Esogü Zooloji Müzesi


Türkiye’nin en modern şehirlerinden biri olan Eskişehir, Esogü Zooloji Müzesi ile Eskişehir ve çevresindeki biyolojik çeşitliliğin tanıtımını sağlar. Pek çok farklı balık ve memeliye ait iskeletler, kuşlara ait örnekler, sürüngenler, kabuklu canlılar ve böceklerin sergilendiği müze, doğa bilincinin gelişimine katkı sağlar.

Seyahat ederken rehberini yanınızda taşımaktan hoşlananıyorsanız, hem şehirde gezerken kendi rotanızı oluşturabileceğiniz hem de gezerken bulunduğunuz yer ile ilgili benzersiz hikayeler dinleyebileceğiniz Piri uygulamasını mutlaka denemelisiniz. Piri ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız.

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını sebebiyle müze ve ören yerlere girişler ile ilgili güncel bilgiye https://muze.gov.tr/​  adresinden ulaşabilirsiniz. 
Koronavirüs salgını sebebiyle Dünya'nın birçok yerinde sanal müzeler ziyaretçilere açıldı. Gezebileceğiniz sanal müzeler ile ilgili önerilerimizin yer aldığı "Evdeki Zamanınızı Güzelleştirecek Kültür- Sanat Aktiviteleri​​" isimli içeriğimize göz atabilirsiniz. 

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​