Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 27.10.2022
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika
Bir şirketi ya da firmayı başarıya götüren en önemli faktörlerden biri, başarılı ve vizyon sahibi liderlerdir. Firmanın kısa ve uzun vadeli hedeflerinin belirlenmesi, hedeflere uygun stratejiler gerçekleştirme, aksiyon planları oluşturma, hangi görevi kimin yerine getireceğini belirleme ve işin hangi aşamada olduğunu, nasıl ilerlediğini takip etme gibi birçok sorumluluğu olan liderler tüm bunların yanında her şeyin olumsuz gitmesi durumunda uygulanabilecek kriz planlarını da hazırda bulundurmalıdır.

Liderlik, hayatımızda olan bir kavram olsa da dijital liderlik son süreçte ön plana çıkan ve merak edilen bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. İnternet kullanıcıları sık sık arama motorlarında “Dijital liderlik nedir?” sorusunu aratıyor. Her geçen gün dijitalleşen günümüz dünyasında dijitalleşmeyi firmanıza uygun şekilde ve doğru aşamalardan geçerek sağlamak için bir dijital dönüşüm ve bu dönüşümü yönetecek kişilere ihtiyaç vardır. İşte tam da bu noktada karşımıza dijital liderlik kavramı çıkıyor.

Dijital Dönüşüm Çağında Liderlik Nedir?


Günümüzün hızla gelişen internet çağında güncelde kalmak, yenilikleri ve rakipleri takip ederek aksiyon planları geliştirmek amacıyla bir organizasyonu yönetme süreci dijital liderlik olarak tanımlanabilir.

Artık hemen hemen tüm firmalar, yeni dijital teknolojileri araştırmak ve uygulamak için çeşitli stratejiler geliştirmekte ve girişimler ortaya koymaktadır. Bu girişimleri iyi yönetebilmek ve şirketin her kademesinde dijital dönüşümü sağlamak için de dijital liderlere ihtiyaç vardır.

Dijital Liderlik Neden Önemlidir?


İş süreçlerini daha hızlı ve organize hale getirmek tüm şirketlerin öncelikli hedeflerinden biridir. Teknolojinin gelişmesi ve her alanda yarattığı kolaylıklar sayesinde iş süreçlerini hızlandırmak mümkün hale gelebilir. Bu süreci en doğru şekilde yürütmek de dijital liderlerin işidir. Dijital liderlerin yenilikçi fikirleri ve stratejileri sayesinde dijital dönüşüm süreci oldukça hızlı ve sorunsuz şekilde tamamlanabilir. Başarılı bir dijital lider, her zaman kendini geliştirir ve gelişimini çalışanlara en iyi şekilde aktarabilir. Yani bir taraftan çalışanları dijital dönüşüme hazırlarken bir taraftan da çalışanların güvenini kazanabilir. Bu ikisinin aynı anda yürümesi çok önemlidir. Dijital lider, dijital dönüşümün olmazsa olmazıdır.

permakültür yöntemleri 


Dijital Liderlerin Özellikleri Nelerdir?


İletişim Becerileri Yüksektir

Lider denildiği zaman akla ilk gelen özelliklerden biri güçlü iletişim özelliğidir. Dijital liderler, geçmişteki liderlere kıyasla iletişimi çok daha güçlü kullanabilecek avantajlara sahiplerdir. Teknoloji sayesinde firma içinde diledikleri gibi bir iletişim ağı kurabilme ve şirketin her kademesi ile iletişim kurabilme gibi bir artıları olan dijital liderler, bu ağ sayesinde çalışanların istek ve ihtiyaçlarını kısa sürede tespit edebilirler. Aynı şekilde dijital dönüşüm planlarını kurdukları iletişim ağı üzerinden adım adım takip edebilir ve herhangi bir aksilik durumunda hızlıca müdahale edebilirler. Güçlü iletişim, çalışan bağını kuvvetlendiren ve lider ile çalışan arasında yakınlık kurulmasına yardımcı olan önemli bir etkendir. 

Strateji Geliştirip Uygulayabilirler

Her işin başı iyi bir stratejidir. Strateji kurmadan dijital bir dönüşüme başlamak, rota belirlemeden gitmek istediğiniz yere ulaşmayı ummaktan farksızdır. Dijital liderler, iyi organize edilmiş ve çalışan bir dijital dönüşüm planı yapmak istiyorlarsa ilk olarak stratejilerini belirlemelidirler. Anlaşılır, yolun net olduğu ve her kademeden şirket çalışanının kolayca uygulayabileceği stratejiler geliştirmek günün sonunda faydalı sonuçlar elde edilmesine yardımcı olacaktır. Dijital liderler her zaman, işe yarayan ve kolay uygulanabilen pratik ancak bir o kadar da akılcı, yenilikçi stratejiler geliştirmelidirler.

Yeniliklere Hızlı Uyum Sağlayabilir

Günümüzde teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler, her an yeniliklere açık olmayı ve sık sık şirket stratejilerini teknolojiyi baz alarak güncellemeyi gerektiriyor. Yeni dijital liderlerin en önemli özelliklerinden biri açık fikirlilik olmalıdır. Dünya değişirken ve gelişirken sabit fikirli strateji üzerinden ilerlemek herhangi bir gelişme kaydedememek demektir. Dijital lider, karar mekanizması olarak değişime kolay uyum sağlar ve kararlarını bu yönde alırsa bu değişiklikleri firmada bulunan çalışanların benimsemesi de kolaylaşacaktır. Liderlerin bu değişim ve gelişmeleri kolaylıkla çalışanlara benimsettirebilmeleri için öncelikle kendilerinin değişime ayak uydurmaları gerekmektedir. Başarılı bir dijital lider olmanın belki de en önemli gereklerinden birisi olarak adaptasyon gösterilebilir.  

Cesurdur ve Risk Alabilir

Günümüzde yenilikleri kullanmaktan çekinen ve geleneksel yöntemlere bağlı kalan bir lider ile başarı elde etmek maalesef oldukça zordur. Dijital liderler, teknolojiyi ve yenilikleri kullanma konusunda cesurdur.  Risk almaktan çekinmez ve yenilikleri ilk uygulayan firmalardan biri olmak hedefiyle hareket ederler. Rekabette öne geçmek ve başarılı bir dijital dönüşüm süreci geçirmek, dijital liderler için çok önemlidir. Dijital liderler, analizleri ve planlaması yapılmış bir projeyi denemekten korkmamalı ve gelişimi her zaman desteklemelidir. 

Teknolojinin insanların taleplerine hızlı cevap vermek konusunda harika bir araç olduğu bilinciyle hareket eden dijital liderler her zaman başarıya ulaşmanın bir yolunu bulacaktır.

İş Bankası olarak, dijital dönüşümün gücüne inanıyoruz. TÜRKONFED ve İş Bankası iş birliği, BANDWITT çözüm ortaklığında KOBİ'leri dijitalleştirmek üzere Dijital Dönüşüm Merkezi (DDM) 2020 yılında firmaların hizmetine açılmıştır. Dijitalleşme skoru ve dijitalleşme yol haritalarını Türkiye'nin her yerinden firmaların erişimine açan DDM, hakkında detaylı bilgi için Dijital Dönüşüm Merkezi'mizi ziyaret edebilirsiniz.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​