Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 20.09.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Biyomimikri Nedir? Biyomimikri Örnekleri


Biyomimikri; günümüzde bilim, tasarım ve mühendislik alanlarında çok fazla karşımıza çıkan, doğayı yaratıcı bir şekilde incelemenin ve bu incelemeler ile yeni ürün tasarlamanın adına deniyor. Yüzyıllardır medeniyetler kuran ve keşifler yapan insanoğlu, bu süre zarfında doğayla hep iç içe olmuştur. Gerek icatları gerekse tasarımları ile çevresini şekillendiren insanlar doğanın mükemmeliğine özenip onu taklit etmeye çalışıyor. Pek çok tarihi eserde bunu görebiliyoruz. Her ne kadar kökeni çok eski dönemlere uzansa da bu davranış şeklinin bir disiplin olarak ele alınması oldukça yeni bir döneme denk geliyor. 

Biyomimikri, doğanın milyonlarca yıllık birikiminden esinlenerek yapılan tasarımlar olarak ifade edilir. Biyomimikri projeleri teknolojinin gelişmesiyle daha verimli bir şekilde yapılabiliyor. Hayatın pek çok alanında biyomimikri örneklerine rastlamak mümkün. Bunun en çok bilinen örneği ise; fotosentez sürecinden ilham alınarak yapılan güneş panelleri.

Biyomimikri Anlamı Nedir?


Biyomimikri, Yunanca bir kelime olan bios (hayat) ve mimesis (taklit) kelimelerinin birleşiminden oluşur. Anlam olarak ise, yaşamı taklit etmek anlamını ifade eder. Yenilikçi teknolojiler geliştirirken ve tasarımlar yaparken doğadan ilham alan biyomimikri, daha geniş bir perspektiften bakıldığı zaman çeşitli problemlere çözüm üretmek için doğayı taklit etmek anlamı da taşır. Biyomimetizm olarak da adlandırılan kavramın temelinde doğa yatar. Doğadaki kusursuz işleyişi taklit edilir. 

Sürdürülebilir tasarımlar yapılabilen bu kavram, gücünü doğadan alır. İnsanların çevreye duyarlı projeler üretebilmesini sağlar. Özellikle yakın dönemde popülerlik kazanan biyomimikri çalışmaları dünyanın her geçen gün azalan doğal kaynaklarını verimli bir şekilde kullanma çabası gösterir. Gücünü doğallıktan alan, bilim ve sanat tarihinde sıkça karşımıza çıkan bu süreç, teknoloji, sanat, ulaşım ve enerji gibi pek çok farklı alanda kullanılabilir.

Biyomimikri Amacı Nedir?


Biyomimikrinin amacı daha sürdürülebilir ve sağlıklı bir dünya için doğanın tasarımlarını ve süreçlerini takip etmek olarak açıklanır. Son derece disiplinli bir yaklaşım olan biyomimikri, canlı sistemlerin işleyiş prensiplerini dikkatlice gözlemleyerek ilerler.  Anlamaya çalışır. Doğanın bir parçası ama aynı zamanda da insan yaşamının önemli bir parçası olan yenilik, biyomimikriyi besler. Biyomimikri, doğanın zaman içerisinde test edilen modellerini ve stratejilerini taklit eder. İnsanların problemlerine sürdürülebilir çözümler aramayı amaçlayan biyomimikri, inovatif bir yaklaşım olarak görülebilir. 

Biyomimikri kullanım alanları; endüstri, yapay zeka, ulaşım, mimari, robotik gibi alanlarda kullanılan pek çok ürünün temelini oluşturuyor.Amerikalı mühendis Otto H. Schmitt tarafından 1969 yılında başlatılan biyomimikri, ilk olarak biyomedikal mühendisliği alanının oluşturulmasıyla tanınmıştır. Çıktığı günden bu yana popülerliği artan ve yeniliği teşvik etmek için doğal organizmalardan faydalanan biyomimikri sürdürülebilir olmayı amaçlar.

Doğadan İlham Alan Tasarımlarla Sürdürülebilirlik


Doğa hem en iyi tasarıma hem en verimli sisteme sahip olan bir sistemdir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanın doğayı taklit etme yeteneği bir hayli artış gösteriyor. Sürdürülebilirlik biyomimikrinin temel misyonları arasında yer alıyor. Biyomimikri ilhamıyla yapılan tasarımlar hem görsel olarak uyumlu hem en az enerji üreten çözüm odaklı olarak üretiliyor. Biyomimikri felsefesi tıpkı doğanın da felsefesinde olduğu gibi kaynak tüketimini kendi doğal sürecinde optimize etmeyi amaçlıyor. 

Sürdürülebilirlik için doğa zaman içerisinde kendi süreçlerini yeniden tasarlıyor. Bunun en etkin referansı ise zaman içerisinde taklit edilen bu sürecin etkili bir şekilde var olduğunun görülmesidir. Böylece biyomimikrinin sürdürülebilir olması doğadan gelen tasarımların gelişimine göre şekil alabiliyor. Biyomimikrinin doğanın milyonlarca yıllık birikiminden esinlenen tasarım olması en çok sürdürülebilir olmasına dayanıyor.

Biyomimikri Nedir? Biyomimikri Örnekleri 

Gerçek Hayattan Biyomimikri Örnekleri


Biyomimikri örnekleri insan yaşamının hemen her yerinde görülebilir. Örneğin; yalıçapkını kuşunun sivri gagasından esinlenerek yapılan mermi tren Japonya'da üretilen ve daha az enerji harcayan ayrıca daha hızlı hareket eden bir tasarımdır. Trenlerin ön kısmı yalıçapkını gagasına benzetilerek tasarıma ilham vermiştir. Başka bir örnek ise Treebot isimli robottur. Ağaca tırmanabilen bu robotun tasarımı, tırtılın ağaç gövdesine yapışma yönteminden esinlenilerek geliştirildi. Yine ABD donanması tarafından kullanılan gemilerin gövdeleri mikroorganizma savuşturma yeteneğine sahiptir. Bu tasarım için ilham köpek balığı derisinden alınır. 

Biyomimikri tasarımları, özellikle mimari alanda fazlaca görülebilir. Günümüzde pek çok mimar biyomimikriden yararlanıyor. Bu yaklaşımla tasarlanan yapılara birçok örnek verilebilir. Örneğin; mimar Joseph Paxton nilüfer bitkisinin yapraklarını gözlemler. Crystal Palace'ı tasarlar. Biyomimikri mimari alanında ilk örneklerden biri Eyfel Kulesi'dir. Eyfel kulesi tasarımı uyluk kemiğinden ilham alınarak yapılmıştır.

Biyomimikri Neden Önemlidir?


Biyomimikri, dünyanın giderek azalan doğal kaynaklarını etkili bir şekilde kullanma çabasıyla yakından ilişkili olması nedeniyle büyük bir öneme sahiptir. Biyomimikrinin temelindeki doğa ve doğadaki kusursuz işleyiş sürdürülebilir tasarımların oluşturulmasına olanak sağlıyor. Tabiatın gücünden ilham alan biyomimikri, insanların çevre ve doğa dostu projeler geliştirebilme kabiliyetlerine olanak tanıyor. Biyomimikri fikirleri doğadan ilham alan tasarımlardan oluşuyor. İnsan yaşamında büyük bir öneme sahip olan biyomimikrinin popülerliği her geçen gün artıyor. Daha sürdürülebilir bir yaşam ve hayatı kolaylaştıran projeler sayesinde insanların hem doğayı anlamasına hem kolay bir yaşam sürmesine yardımcı oluyor. Yaşam içerisinde biyomimikri örneklerini incelediğiniz zaman insan hayatında oldukça önemli bir konuma sahip olduğunu görebilirsin. 



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."


Etiketler: