Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 08.02.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Türkiye’de yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi, hem ithalatın azalması hem de ihracatın azalması için oldukça önemli. Bu nedenle de yüksek katma değerli ürünlerin geliştirilebilmesi için KOSGEB gibi kamu kurumları, araştırma ve geliştirme çalışmaları için destekler sağlıyor. Bunlara ek olarak da Ar-Ge indirimi isimli özel bir muafiyet bulunuyor. 

Araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan şirketleri hedefleyen uygulamanın detaylarını sizin için derledik. 

Ar-Ge İndirimi Nedir?


Kurumlar Vergisi Kanunu’nda “mükelleflerin, işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları” şeklinde Ar-Ge’nin ve Ar-Ge indiriminin tanımı yapılıyor.

Yani işletmelerin, yeni teknoloji ve bilgi için yaptıkları Ar-Ge faaliyetleri kapsam altına alınıyor. Burada yapılan harcamalar da Ar-Ge indirimine konu oluyor. Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliğine göre araştırma ve geliştirme için yapılan harcamaların %40 kadarı, Kurumlar Vergisi matrahından düşülüyor. 

Ar-Ge İndiriminin Kapsamı Nedir?


Birçok alanda yapılan araştırma ve geliştirmelerin harcamaları, Ar-Ge indirimi kapsamında yer alıyor. Bunlar kısaca şöyle sıralanıyor: 

    Bilimsel ve teknolojik alanlardaki belirsizlikleri gidermek ve bunları aydınlatmak amacıyla bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni teknik bilgilerin elde edilmesi

    Yeni üretim yöntem, süreç ve işlemlerinin araştırılması veya geliştirilmesi

    Yeni ürünler, madde ve malzemeler, araçlar, gereçler, işlemler, sistemler geliştirilmesine yönelik olarak yeni yöntemler geliştirilmesi veya yeni teknikler üretilmesi

    Bir ürünün maliyetini düşürücü; kalite, standart veya performansını yükseltici yeni tekniklerin / teknolojilerin araştırılması

    Yeni ve özgün tasarıma dayanan yazılım faaliyetleri

Tanımlardan da anlaşılabileceği gibi kapsama dahil olabilmek için yeni bir şeylerin bulunması veya geliştirilmesi gerekiyor. Bunun dışında yapılan araştırma veya geliştirmeler ise indirime konu olmuyor. Peki, bunlar nasıl sıralanıyor?

Ar-Ge İndirimi Kapsamı Dışında Yer Alan Faaliyetler Neler?


Pazar araştırmaları veya satış promosyonu gibi, yeni bir teknoloji veya üretim metodunun gelişimi ile doğrudan ilgili olmayan faaliyetler, Ar-Ge indirimi kapsamında yer almıyor. Kapsam dışında yer alan bazı faaliyetler şöyle sıralanıyor: 

    Kalite kontrol

    Sosyal bilimlerdeki araştırmalar

    Petrol, doğal gaz, maden rezervleri arama ve sondaj faaliyetleri

    İcat edilmiş ya da mevcut geliştirilmiş süreçlerin kullanımı

    Biçimsel değişiklikler

    Bilimsel ve teknolojik yenilik doğurmayan rutin faaliyetler

    İlk kuruluş aşamasında kuruluş ve örgütlenmeyle ilgili araştırma giderleri

    Proje sonucunda geliştirilen ürüne ilişkin fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik çalışmalar

    Numune verilmek amacıyla prototiplerden kopyalar çıkarılıp dağıtılması ve reklam amaçlı tüketici testleri

Kapsam dahilinde yer alan ve almayan noktaları belirttiğimize göre sıra, hangi giderler için indirimden yararlanılabileceği konusuna geliyor. 

Hangi Giderler Ar-Ge İndirimi Kapsamında Değerlendirilir?


Araştırma ve geliştirme konusunda yapılan hemen her harcama indirime konu edilebiliyor. Bunlar şöyle sıralanıyor: 

    Malzeme alımı

    Personel giderleri

    Doğal gaz veya elektrik gibi genel giderler

    Vergi ve harçlar

    Finansman giderleri

    Danışmanlık gibi dışarıdan alınan hizmetler

    Amortisman giderleri

Yapacağınız araştırma ve geliştirme faaliyetinde yukarıda yer alan harcama kalemleri bulunuyorsa başvuruda bulunmanız gerekiyor. 

Ar-Ge İndirimi Başvurusu Nasıl Yapılır?


Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin sonunda yer alan formların usulüne uygun olarak doldurulması gerekiyor. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’na form ile beraber gidilip müracaat edilmesi yeterli. Projelendirilen hizmetler, kısa süre içerisinde değerlendirilip işletmenin indirimden yararlanıp yararlanamayacağına karar veriliyor.

Son olarak araştırma ve geliştirme süreçleri için finansman ihtiyacınız bulunuyorsa İş Bankası’nın sizin için sunduğu özel kredi tekliflerinden yararlanabileceğinizi de unutmayın. 



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​


Etiketler:
Kobilere Özel