Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 01.12.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

Nakit Devri Son Buluyor: Temassız İşlem ve QR Kod 


Teknolojinin gelişmesi her sektörde olduğu gibi bankacılık sektöründe de birçok kolaylık sağlıyor. Eskiden her işlem için banka şubelerine gitmek gerekirken günümüzde neredeyse tüm bankacılık işlemleri internet bankacılığı ya da ATM’ler üzerinden halledilebiliyor. 

Banka kartları sayesinde nakit para taşıma alışkanlığı da ciddi oranda azaldı. Özellikle paranın elden ele dolaşmasının hijyen açısından tehdit oluşturması ve günümüz teknolojisi sayesinde nakit para kullanmadan da alışveriş yapma imkanının olması temassız para çekmenin ve QR kod ile para çekmenin önemini daha da arttırdı.

İş Bankası blog olarak bu yazımızda temassız işlem ile para çekmenin avantajlarını ve adım adım temassız para çekme aşamalarını derledik.

Temassız ve QR Kod ile Para Çekmenin Avantajları Nelerdir?  


- QR işlem yapmak, oldukça pratiktir. Telefonunuzdan kolayca para çekeceğiniz tutarı, hangi hesabınızdan para çekeceğinizi seçip Bankamatik ekranında yer alan QR kodu okutmanız para çekmeniz için yeterlidir. Yani temassız işlem kullandığınız sürece, cüzdanınızın yanında olmaması sizin için sorun olmaz. Sadece telefonunuzun yanınızda olması, günlük para ihtiyacınız ile ilgili herhangi bir sorun yaşamayacağınız anlamına gelir.

- Temassız işlem ile alışveriş ve QR kod ile para çekmek, en güvenli yöntemler arasındadır. Banka kartınızı alışverişlerinizde kullanırken bazı kötü niyetli kişiler şifrenizi öğrenebilir ya da dolandırıcılar kartınızı kopyalayarak hesabınıza erişim sağlamaya çalışabilir. Temassız ödeme ve QR kod ile yapacağınız işlemlerde sahtecilik ve dolandırıcılığa maruz kalma ihtimaliniz neredeyse yoktur. 

- Gizlilik sunar. Bankamatik sırasında arkanızda olan kişilerin adınızı, soyadınızı ya da hesabınızda ne kadar para olduğuna dair bilgileri görmesini engeller. Çünkü bu işlem QR kodu telefonunuza okuttuğunuz anda para haznesinden nakit paranızı almanızdan ibarettir. Ekranda herhangi bir kişisel bilginiz görünmez.

- QR kod ya da temassız işlem ile ödeme yapma zaman kazandırır. Uzun süren bankamatik kuyruklarında herkesin QR kod ile para çektiğini düşünün. Önünüzde 10 kişi olsa dahi size sıra gelmesi sadece birkaç dakika alır. Ya da alışverişler esnasında temassız ödeme yöntemi kullanıldığında; nakit işlemdeki gibi para ödeme ya da kart ile ödemedeki gibi şifre girmek ile de zaman kaybedilmez.

- Hijyenik bir yöntemdir. Gün içerisinde birçok farklı kişinin temas ettiği bankamatiğe hiç dokunmadan ihtiyacınız olan nakit parayı çekme imkanı sunar. Özellikle içinde bulunduğumuz süreçte, hijyen konusunda çok daha hassas olmamız gerektiğini düşünürsek, QR kod ile para çekmek oldukça iyi bir seçenek olacaktır.

İş Bankası İşCep QR Kod ile Bankamatiklerden Nasıl Çekilir?


- Cep telefonunuzda henüz İşCep Mobil uygulamanız yoksa, işe uygulamayı indirerek başlayabilirsiniz. İşCep uygulamasını Play Store ya da AppStore  üzerinden indirebilirsiniz.

- Uygulamayı indirdikten sonra, şifre ve cep anahtar kodu ile giriş yaparak İşCep uygulamasını keşfetmeye başlayabilirsiniz.

- Şifreyle giriş yaptıktan sonra, uygulamanın sol üst köşesinden menüye tıklayıp para çekme seçeneğine tıklayın.

- Karşınıza çıkan sayfadan QR kod ile para çekeceğiniz hesabı seçip, tutarı belirleyin.

- İşCep üzerinden yapılan bu işlemler sonrası, size en yakın İş Bankası Bankamatik ekranında yer alan QR kodu, uygulamanın telefonunuzun ekranında açtığı kameraya okutmanız yeterlidir.

- Bankamatik QR kodu algıladıktan sonra, yaklaşık 40 saniye gibi bir süre içerisinde verecektir. Bu süreçte İş Bankası ATM’sinden uzaklaşmamanızı tavsiye ederiz.

- İşCep Karekod uygulaması ile para çekme sürecini daha detaylı incelemek için videomuzu​ izleyebilirsiniz.


temassiz islem 

Maximum Mobil ile Temassız Ödeme Nasıl Yapılır?


​- Öncelikle mobil cihazınızın ayarlar bölümünden NFC özelliğini aktif hale getirin. Henüz Maximum Mobil uygulamasını indirmediyseniz uygulama indirme ve telefon aktivasyonu yapmak konusunda detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

​- Uygulamayı açtıktan sonra parolanızı yazarak giriş yapın.

- Uygulama ekranında yer alan “Kartlarım” sekmesine tıklayın. Temassız işlemlerde kullanmak istediğiniz İş Bankası kartınızın sağ üstünde yer alan Mobil Temassız ikonuna tıklayarak Kart Ayarları menüsüne gelin.

- Açılan ekranda Mobil Temassız İşlemler özelliğini aktif hale getirin.,

- Mobil temassız ödeme için aylık belirlediğiniz limiti yazın.

- Temassız işlemlerde varsayılan kart olarak kullan seçeneğini işaretleyin ve onayla butonuna basın.

- Artık Maximum Mobil ile güvenli, hızlı ve kolay bir şekilde yapacağınız temassız ödemelerin tadını çıkartabilirsiniz.

- Maximum Mobil uygulaması ile temassız para çekme uygulaması sürecini daha detaylı incelemek için videomuzu izleyebilirsiniz.


​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.